Koliko je štetan MSG /Monosodium Glutamat/? » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
Podravka Vegeta

Koliko je štetan MSG /Monosodium Glutamat/?

Bilo bi nam drago da podijelite naše priloge. Kliknite na dugmence. Unaprijed hvala.

Monosodium glutamat (MSG)

MSG je pojacivac ukusa koji se cesto koristi u velikom broju komercijalno pripremljenih gotovih jela i dodataka hrani, a narocito je popularan u kineskim restoranima.

Hemijski, to je so glutaminske kiseline. Glutaminska kiselina i njene soli stimulisu specificne celije ukusa, one koje odgovaraju takozvanom petom okusu ili umami.

Pogledajte prilog o petom culu ukusa poznatom pod imenom umami.

Fokus na MSG kao dodatak hrani stetan po zdravlje poceo je 1968. godine sa izvjestajem o ljekaru koji je tvrdio da pocne patiti od raznih tegoba kao sto su opsta slabost tijela, ubrzan rad srca i valunzi poslije jedenja hrane sa MSG. Ovi problemi, koje su poceli prijavljivati i mnogi drugi, obicno pocinju oko 15-20 minuta nakon jela, traju oko dva sata i ne ostavljaju trajne posljedice.

Slijedila su nova ispitivanja u 1990-im godinama koja utvrdjuju da MSG ne izaziva kratkorocne niti dugorocne zdravstvene probleme. Doduse, konstatovano je da unosenje tri ili vise grama MSG na prazan stomak i kod ljudi sa ozbiljnom astmom moze izazvati neke od vec navedenih tegoba, kao i glavobolju, mucninu, zategnutost i pritisak u licu, utrnulost, peckanje, bol u prsima, pospanost i slabost.

Tipicna kolicina MSG u jednom obroku je manja od 0.5 mg.

Zakljucak studije: ako ste imali reakciju na hranu sa ovim dodatkom, obratite paznju na sastojke pri kupovini , a ako ste u azijskom restoranu zamolite da vam hranu pripreme bez MSG. Vjerovatno ce osoblje izici u susret vasoj zelji, ali ne zaboravite da su unaprijed pripremljene namirnice vjerovatno vec zacinjene, osim ako se ne radi o restoranu koji je iskljucivo “NO MSG”.

Studija dalje zakljucuje: ako niste primijetili nikakve tegobe, mozete nastaviti da jedete hranu sa dodatkom ovog zacina.

Osim toga, svi mi koji smo odrasli sa Vegetom i receptima slavnog Steve Karapandze smo vjerovatno vrlo dobro naviknuti i imamo visok nivo tolerancije. A teta-Vegeta prati sta se desava, pa se moze kupiti u varijanti bez MSG, sto se treba pozdraviti.

MSG sam po sebi nema specifican ukus. Djeluje tako sto iritira kvrzice na jeziku koje tako postaju vece i osjetljivije na ukus hrane koja se jede, Medjutim, taj efekat ne ostaje ogranican samo na jezik, nego se siri na cijeli probavni sistem. Zvanicne studije su mozda utvrdile da MSG ne izaziva zdravstvene probleme, ali iskustva pokazuju da se odredjeni, negativni i neprijatni, efekti javljaju vrlo brzo nakon unosenja. Pouceni licnim iskustvom, ako se desi da moramo jesti u kineskom restoranu, ne planiramo nikakve sastanke ili druge obaveze poslije takvog obroka, nego se uvjerimo da se u blizini nalazi kupatilo…

Iako vecina dokaza ne upucuje na vezu izmedju MSG sa nekim ozbiljnim zdravstvenim problemom, mislimo da ne postoji opravdan razlog da se dodaje hrani i preporuka je da ga treba izbjegavati.

Prilog napisala dr Mirjana Hasanagic

About the Author Mirjana Hasanagić

Doktor alternativne medicine, specijalista za zdravu ishranu. Kompletna biografija Vedrana i Mijane na: hasanagic.com

follow me on: