Koja je razlika između dobrog i lošeg holesterola i šta je holesterol
Assign a 'primary' menu
Holesterol ilustracija

Sta je holesterol? Koja je razlika izmedju dobrog i loseg holesterola?

Holesterol nije bauk

Skoro da nema dana da mi bar neko od pacijenta ne postavi pitanje visokog holesterola. Pored krvnog pritiska, ovo je vjerovatno najcesce pominjani zdravstveni subjekt. Interesantno je da je veliki broj ljudi zbunjen rijecju holesterol i ne razumije njeno znacenje. Ljudi su jos vise zbunjeni kad cuju da ima vise vrsta holesterola.

Na primjer: dobri i losi holesterol, te holesterol u krvi i holesterol u hrani koju jedemo.

U tekstu koji slijedi, dat cu vam najdirektnije odgovore, jezikom koji je razumljiv prosjecnoj osobi, bez specialnog medicinskog obrazovanja. Odrzavanje optimalnog nivoa holesterola u krvi je jako vazno za zdravlje srca.

Holesterol je supstanca, na neki nacin slicna mekanom vosku, i proizvod je ljudskog ili zivotinjskog organizma. Holesterol je u stvari masnoca u krvi, i nezamjenjljiva je hemijska supstanca za izgradnju membrana celija organizma i proizvodnju hormona. Bez holesterola, tijelo ne moze da funkcionise.

Masnoce u organizmu, kao sto su holesterol. i trigliceridi o kojima cu malo kasnije, jednim imenom se zovu lipidi /lipids/.

Razlicite vrste holesterola:

Koliko holesterola je previse? Prije nego odgovorim na ovo pitanje, da razdvojimo holesterol na dvije grupe. Prva grupa je takozvani losi holesterol u medicini znan kao LDL (low density lipoprotein, sto u prevodu znaci, masni protein niske gustoce), i druga grupa je takozvani dobri holesterol, takodje znan kao HDL (high density lipoprotein, sto u prevodu znaci, masni protein visoke gustoce).

LDL- Losi holesterol:

Zvati ovaj holesterol losim i nije bas najpravilnije. Nase tijelo treba normalnu kolicinu ove vrste holesterola za razvoj i odrzavanje
celija organizma. Medjutim, povecanje nivoa LDL-a ce izazvati postepeno gomilanje ove masnoce u unutrasnjosti kapilara i arterija, i
potencijalno izazvati arteriosklerozu, i kao sto sam vec ranije rekao srcani i mozdani udar.

Ponekad se nagomila toliko masnoce da se bukvalno odlome od zidova kapilara i arterija, i potpuno zaustave protok krvi, sto izaziva grusanje krvi. Ako je jedna arterija blokirana, dolazi do srcanog udara. Ako je cirkulacija krvi prema mozgu blokirana, dolazi do mozdanog udara.

HDL – Dobri holesterol:

Zasto se ovaj holesterol zove dobri? HDL se na neki nacin veze za losi holesterol i odvlaci ga sa zidova kapilara i arterija, te sprecava talozenje masnoca na ovim krvnim sudovima. Istrazivanja pokazuju da HDL sprecava arteriosklerozu i samim tim sanse za dobijanje srcanog i mozdanog udara. Prema tome, visak ove vrste holesterola se smatra povoljnim po zdravlje.

Znacajne promjene u ishrani su potrebne za povecanje dobrog holesterola. Neka istrazivanja pokazuju da pusenje smanjuje nivo dobrog holesterola. Odrzavanje ravnoteze, izmedju LDL-a i HDL-a je apsolutno vazno za zdravlje. Nastavak price o holesterolu, homoceisteinu i rijesenjma problema izazvanih istim slijedi u sljedecem broju.

Da li su pravilna ishrana i fizicke aktivnosti dobri regulatori holesterola?

Neke osobe imaju visak holesterola u krvi. Ova pojava se zove hiperholesterolemija /hypercholesterolemia/ i jedan je od faktora za pojavu arterioskleroze. Arterioskleroza dovodi do problema sa cirkulacijom i moze uzrokovati srcani i mozdani udar.

Visak holesterola u krvi se talozi na unutrasnjim zidovima kapilara i arterija. Vremenom, ovaj talog postane toliko debeo da pocne ometati protok krvi. Takodje, ovo uzrokuje odebljavanje kapilara i arterija koje jos izgube i elasticnost. Kad se ovo desi, sanse za dobijanje srcanog i mozdanog udara se znacajno povecavaju. Manje ili vise ovo su objasnjenja koja mozete procitati u medicinskim udzbenicima i kao sto cemo kasnije vidjeti nisu potpuna.

Kako sprijeciti talozenje holesterola i sprijeciti srcane i mozdane udare?

Sta je homocistein i kako ova amino kiselina ustvari utice na vecinu onoga za sta je holesterol optuzivan? Homocistein i holesterol su usko povezani. Visak homocisteina je glavni uzrok grusanja holesterola. Visak ove aminokiseline je odgovorn za narusavanje zdravlja. Regulisanje homocisteina je vrlo jednostavno ali farmaceutskoj industriji nije u interesu da objavi ovu cinjenicu. Procitajte moj slijedeci prilog o homocisteinu i vrlo jednostavnom nacinu regulisanja i homocisteina i zgrusavanja holesterola. Homocistein i holesterol prilog.

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: