Pileci brot za pecenje bez ulja za zdravlje jetre - Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
Pileca supa

Pileci brot za pecenje bez ulja

Kako se pravi pileci brot

(recept za vegeterijanski brot je ovdje)

Vrijeme pripreme:
Vrijeme kuhanja:
Brot za pecenje bez ulja. Idealan nacin za pripremu hrane za pacijente sa oboljelom jetrom, diabeticare, gojazne osobe i generalno za jacanje imuniteta.
Potrebni sastojci:
 • Jedno pile od 1 do 1 ½ kg isjeceno na komade
 • Litar i po vode
 • 1 osrednja glavica luka
 • 3 cesna bijelog luka
 • Jedna do 2 mrkve, prepolovljene po duzini
 • Par stabljika ili pola korijena celera
 • 2 do 3 lista susenog lovora
 • Svezanj persuna ili korijen prepolovljen po duzini
 • Samo malo ili nikako morske soli. (Svi recepti ukljucuju primjerene kolicine soli, te nema potrebe imati so i u brotu)
 • Po ukusu mozete jos dodati i neke od slijedecih zacina: Natural-E zacin, malo bibera, suvu basiliku, listice suve kadulje, suseni timijan ili oregano.
Upute za pripremu brota:
 1. Ne dodajite zacine koji sadrze monosodium glutamat. Kod nas toliko popularna Vegeta i slicni zacini sadrze monosodium glutamat te se ne preporucuju. Da budem fer, vidio sam i novu verziju Vegete bez monosodium glutamata. Supene kocke, kao sto je Maggi, takodje sadrze monosodium glutamat.
 2. Napunite lonac hladnom vodom i dodajte komade piletine. Kad voda prokljuca, smanjite vatru i kasikom pokupite pjenu i komadice koji isplivaju na povrsinu.
 3. Dodajte ostatale sastojke i kuvajte nepoklopljeno na vrlo laganoj vatri 2 sata.
 4. Procijedite brot u drugi sud. Svo povrce bacite, a pilece meso iskoristite za obrok.
 5. Kad se brot ohladi, stavite ga u frizider nekoliko sati ili preko noci.
 6. Svu masnocu koja se pojavi na povrsini, skinite kasikom i bacite.
 7. Brot je spreman za koristenje.
 8. Ja licno volim da pripremim vecu kolicinu brota odjedamput, i da jednu kolicinu zamrznem u posudama za pravljenje kockica leda. Kad se brot zaledi, kockice prebacim u vece najlonske kesice ili plasticne kutije u koje nemoze da udje zrak kad su zatvorene i tako oslobodim plasticne posude za sljedecu kolicinu ili za obican led. Kad zelim da pripremim obrok sa brotom, jednostavno uzmem par kockica zaledjenog brota i bacim na vec zagrijanu tavu. Na ovaj nacin, uvijek imate pri ruci spremljen brot i ne mora da ga pripremate za svaki obrok.

Upute za pecenje bez ulja kao i ostale savjete za bolje nacine pripreme obroka mozete naci na ovoj stranci: Kako pravilnom kuhanjem maksimalno iskoristiti ljekovite materije iz namirnica?

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: