Razlozi zašto bi svakodnevno trebalo da konzumirate mahunarke » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu

Razlozi zašto bi svakodnevno trebalo da konzumirate mahunarke

Zanimljive činjenice: Grah je jedina kultivisana biljka koja ne crpi zemljište tokom procesa rasta, već ga obogaćuje. Kako je ovo moguće? Mahunarke imaju čvoriće na korijenju koji zemljištu daju azot umjesto da ga iz njega uzimaju.

Uvod

Mahunarke su u osnovi porodica povrća ili biljaka koju karakteriše mahuna sa sjemenom koje je jestivo. U mahunarke spadaju grašak, grah, kikiriki, sočivo, soja, bob, leblebija, itd. Bogatstvo mahunarki vitaminima i mineralima je glavni razlog zašto se one često koriste u ishrani, bilo kao varivo ili kao salata. Navešćemo vam nekoliko osobina mahunarki koje su korisne za zdravlje, a koje bi trebalo da znate.

Ova grupa biljaka je poznata kao odličan izvor proteina i vlakana.

Proteini su prisutni u svakoj ćeliji našeg organizma, te su kao gradivni elementi u ljudskom organizmu potrebni za razne procese. To je zato što su proteini poslije vode najzastupljeniji molekuli u organizmu. Oni regulišu metabolizam i diobu ćelija. Jedna šolja mahunarki, koje su u vrhu po zastupljenosti proteina, sadrži 33% preporučene dnevne doze za žene i 27% za muškarce.

Osim proteinima, mahunarke su bogate i vlaknima, koja su od suštinske važnosti za ravnotežu šećera u krvi i snižavanje nivoa holesterola u krvotoku. Takođe, vlakna sprečavaju zatvor.

Mahunarke su bogate vitaminima i mineralima, što je razlog njihove široke upotrebe u pripremanju supa, salata i smutija.

Što se minerala tiče, mahunarke sadrže značajnu količinu željeza, cinka i magnezijuma. Željezo ima ulogu u transportu kiseonika preko crvenih krvnih zrnaca. U isto vrijeme, cink je uključen u održavanje zdravlja nervnog i reproduktivnog sistema. Cink, takođe, pomaže u održavanju imunog sistema organizma, dok magnezijum učestvuje u proizvodnji energije i održavanju zdravlja nerava, mišića i kostiju.

Kada govorimo o vitaminima, mahunarke su bogate vitaminima A, K i B kompleksom. Dok vitamin A povoljno djeluje na vid, on ima i antioksidantska svojstva koja štite ćelije od oštećenja. Vitamin K je važan za zgrušavanje krvi i održavanje zdravlja kostiju. Vitamini B kompleksa pomažu u metabolizmu masti, ugljenih hidrata i proteina kako bi ih organizam mogao koristiti kao energiju.

Dominantnije komponente vitamina B koje se nalaze u mahunarkama su vitamin B1 i vitamin B6. Vitamin B1 ili tiamin je važan za proizvodnju energije i očuvanje zdravlja nervnog sistema. S druge strane, vitamin B6 je potreban za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Mahunarke su, takođe, odlična hrana za mršavljenje jer većina sadrži samo 190-299 kalorija po šolji.

Nevjerovatno povoljan uticaj mahunarki na zdravlje

Snižavaju holesterol

Mahunarke spadaju u vrstu povrća koja veoma povoljno djeluje na holesterol. Obiluju vitaminima i mineralima koji su potrebni organizmu da bi optimalno funkcionisao. Od ogromne je važnosti provjeravati nivo  holesterola jer je poznato da prekomjerni holesterol oštećuje srce i podstiče gojaznost.

Smanjuju probleme sa srcem

Kao što je poznato, mahunarke utiču na snižavanje holesterola. To je korisno za srce jer prekomjerni holesterol podstiče oksidaciju. Oksidacija je proces kada se proizvodi loš holesterol što uzrokuje slabljenje zidova arterija i vodi nepravilnom protoku krvi. To dovodi do zgrušavanja krvi koje dalje može da vodi moždanom udaru ili najtežem obliku srčanog udara. Upotreba mahunarki u ishrani smanjuje loš holesterol i pospješuje dobar holesterol. Ako želite da zaštitite srce od raznih oboljenja, konzumiranje mahunarki je od velike pomoći.

Regulišu šećer u krvi

Važno je imati nizak nivo šećera u krvi da bi se izbjegao dijabetes i problemi sa srcem. Mahunarke imaju veoma nizak glikemijski indeks. Sadrže veoma niske količine šećera ili ga uopšte ne sadrže. Ako imate dijebates ili ste mu skloni s obzirom da je prisutan u porodičnoj istoriji bolesti, konzumiranje mahunarki može da ga prevenira i liječi.

Stabilizuju varenje

Mahunarke su bogate vlaknima koja su potrebna organizmu za redovnu probavnu aktivnost. Vlakna cijepaju hranu da bi apsorpcija nutrijenata bila efikasnija. Ona, takođe, pomažu u čišćenju probavnog trakta tako da se probavni proces može temeljno vršiti. Nadasve, redovan unos vlakana stimuliše pravilnu i redovnu probavu.

Sprečavaju i liječe zatvor

Poremećaji u probavi poput zatvora se mogu izbjeći i liječiti konzumiranjem mahunarki. Jedna porcija može zadovoljiti do 50% dnevne doze vlakana potrebne organizmu. Ako uvijek imate zatvor i druge poremećaje gastrointestinalnog trakta kao što je proliv, morate povećati unos mahunarki.

Mršavljenje

Vlaknasta hrana pozitivno utiče na tjelesnu masu. Vlakna podstiču sitost koja može da traje nekoliko sati. Ovako se može kontrolisati dalji unos hrane, te izbjeći prejedanje. Mnogi dijetetičari preporučuju dodavanje mahunarki ishrani za program mršavljenja, jer osim osjećaja sitosti koji pružaju, one, takođe, regulišu varenje što dovodi do izbacivanja toksina i sprečavanja masnih naslaga u organizmu.

Utiču na snižavanje masti

Ovo je još jedan razlog zašto upotreba mahunarki u ishrani može pospješiti mršavljenje. One sadrže nizak postotak masti. Masti koje mahunarke sadrže su dobre masti poznate kao linoleinska kiselina. To je vrsta masti koja pomaže u pravilnom radu srca. Mahunarke su hrana koja je zaista zdrava za srce kao i za regulisanje pravilne tjelesne mase.

Preporučuju se trudnicama

Ako ste spremni da učinite sve da rodite zdravo dijete, onda vam u tome mogu pomoći mahunarke koje ćete jesti u trudnoći. One su krcate  različitim vitaminima i nutrijentima koji će pomoći zdravom razvoju vaše bebe. Imajte na umu da je tokom trudnoće organizmu potrebno dvostruko više vitamina i nutrijenata da bi se dijete normalno razvijalo. Mahunarke, da podsjetimo, imaju velike količine folata koji sprečavaju defekte neuralne cijevi bebe.

Sadrže velike količine proteina

Mahunarka je djelotvorna i zdravija zamjena za meso zbog obilja proteina. Ako pokušavate da smanjite unos mesa zbog činjenice da je ono bogato holesterolom, važno je navikavanje na upotrebu mahunarki u ishrani. Upotreba mahunarki u ishrani umjesto mesa će mnogo doprinijeti vašem zdravlju jer one ne sadrže holesterol, bogate su vitaminima i mineralima, te nemaju zasićenih masti. Umjesto što ćete se prepustiti konzumiranju previše mesa, možete jesti mahunarke.

Ublažavaju simptome menopauze

Menopauza uzrokuje mnogo neprijatnosti i nepravilnosti. Žene u menopauzi se susreću sa drastičnim promjenama u organizmu. Upotreba mahunarki u ishrani je poznata kao dobra za ublažavanje efekata menopauze. Valunzi, promjene raspoloženja i drugi simptomi će se smiriti.

Bore se protiv alergija i liječe ih

Alergija na hranu je uzrok nesposobnosti imunog sistema da se odupre određenim vrstama hrane. Uopšteno govoreći, organizam reaguje kada imuni sistem određene vrste hrane prepozna kao štetne. Zbog svojih antioksidanasa koji mogu da poboljšaju imuni sistem, konzumiranje mahunarki može pomoći u borbi protiv alergija i njihovom liječenju.

About the Author Mirjana Hasanagić

Doktor alternativne medicine, specijalista za zdravu ishranu. Kompletna biografija Vedrana i Mijane na: hasanagic.com

follow me on: