BIJELI LUK - NEPOZNATI NAČIN POJAČAVANJA LJEKOVITIOSTI
Assign a 'primary' menu
bijeli luk ili češnjak

BIJELI LUK – NEPOZNATI NAČIN POJAČAVANJA LJEKOVITIOSTI

Bilo bi nam drago da podijelite naše priloge. Kliknite na dugmence. Unaprijed hvala.

Korisne informacije o nacinu koristenja i pripreme bijelog luka za koje malo ko zna.

Svaka celija u biljci poznatoj kao bijeli luk ili cesnjak, sadrzi jedinjenja sumpornog /sulfur/ porijekla. Jedno od ovih jedinjenja zove se Alin /allin/ ,a drugi je enzim zvani alinasa /allinase/. U molekularnoj strukturi celije bijelog luka ova dva jedinjenja nisu spojena. Ostecivanjem celije, to jest sjeckanjem ili gnjecenjem bjelog luka dovodimo do spajanja ova dva jedinjenja koja u tom slucaju formiraju novi enzim zvani Alicin /allicin/. Ova novonastala substanca daje poznati i specifican miris i ukus bijelog luka. Sto je jos vaznije osim mirisa i ukusa alicin daje svu stvarnu imunolosku i ljekovitu vrijednost bjelom luku.

Ovo sto sam do sada napisao i nije neko revolucionarno otkrice. Skoro svaka domacica sjecka i gnjeci bijeli i formira alicin, a bez poznavanja hemije i hemijskih reakcija koje se desavaju u tom procesu.

U cemi je onda tajna?? Bijeli luk i njegove tajne.

Sitnijim sjeckanjem, gnjecenjem i pasiranjem bijelog luka, formira se veca kolicina alicina i time se pojacavaju ljekovita svojstva. Ovo nije kraj price, i moguce je jos vise pojacati ljekovitost. Maksimalna iskoristenost dobja se ako se isjeckani ili izgnjeceni bijeli luk ostavi da stoji 5 do 10 minuta. Ovo kratko vrijeme potrebno je da se formira optimalna kolicina ovoga ljekovitog alicina.

Bijeli luk skrivene vrijednosti
Ako ne ostavite bijeli luk da odstoji poslije sjeckanja ili gnjecenja, necete maksimalno iskoristiti njegova ljekovita i imunoloska svojstva.

Grickanje i jedenje svjezeg cesna bijelog luka nije lose, ali nece vam zdravstveno koristiti ni priblizno kao njegovo konzumiranje posto je sitno isjeckan i odstojao 5 do 10 minuta.

Vrlo je vazno i interesantno da ovako pripremljen bijeli luk donekle podnesi visoku temperaturu, i nece izgubi sva ljekovita svojstva ako se ubaci u obrok zadnjih 5 do 15 minuta kuhanja.

Izlaganje bijelog luka visokoj temperature bez sjeckanja i cekanja da odstoji ce unistiti alin i alianasu prije nego se formira alicin i time ce bijeli luk postati samo hrana, a ne i lijek.

Ostavite bijeli luk poslije sjeckanja da odstoji 5 do 10 minuta, i mozete ga kuhati kratko vrijeme, a da ne izgubite njegova ljekovita svojstva. Alicin do odredjene granice, podnosi visoke temperature mnogo bolje nego pojedinacni enzimi koji ga kreiraju. Kuvanjem cijelih i neisjeckanih cesana bijelog luka gube se sva imunoloska i antikancerogena svojstva, dok sva ljekovitost ostaje aktivna kod bijelog luka koji je isjeckan ili izgnjecen i ostavljen da odstoji.

Isto je pravilo i za koristenje svjezeg bjelog luka. Ako ste planirali da ga stavite u salatu, sacekajete

da odstoji neko vrijeme prije nego sto pocnete da ga koristite.

TABELA VREMENA KUVANJA BJELOG LUKA NA LAGANOJ ILI SREDNJOJ VATRI POSTO JE ISJECKAN I ODSTOJAO 10 MINUTA

5 do 15 minuta – skoro bez ikakvih gubitaka ljekovite vrijednosti;
15 do 30 minuta – gubi se 50% ljekovitih svojstava;
45 i vise minuta – potpuno gubljenje svih ljekovitih svojstava.

Neisjeckani bijeli luk gubi vecinu ljekovitosti cim se izlozi visokoj temperaturi.

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: