Valerijana, odoljen » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
valeriana officinalis ili odoljen

Valerijana, odoljen

valerijana ili odoljenValeriana officinalis ( Linne) – Valerianaceae -Odoljenke

Iz knjige doktora Enesa Hasanagica “Ljekovito bilje i jetra” (zabranjeno kopiranje bez dozvole nosioca autoreskih prava)

Drugi nazivi za valerijanu:

Odoljen, macina trava, odolen, zdravilna špajka, mačkina trava.

Valerijana, ili kako se kod nas najčešće naziva, odoljen, je dugovječna zeljasta biljka koja naraste i do 2 metra. Onako vitka, impozantna, sa bijelim i ljubičastim cvjetovima na vrhu ogranaka, zaista lijepo djeluje. Korijenje je mnogobrojno, vertikalno, sa mnogim, manjim razgranatim korjenčićima dužine ponekad i do 20 centimetara. Stabljika je uspravna i pri vrhu se grana, jednostavna je i šuplja. Listovi su perasto nazubljeni i oni bliže korijenu donekle se razlikuju od onih pri vrhu. Donji su na kratkoj peteljci, a gornji sjedeći. Bijeli ili ružičasti cvjetovi su na vrhu i čine štit. Biljka cvjeta od kraja proljeća skoro do jeseni. Za drogu se prikuplja korijen sa korjenčićima (Rhizoma cum radicibus Valerianae), najbolje krajem septembra, i to na taj način da se biljka prihvati pri samom dnu i lagano povlači prema gore. Ovo u slučaju da je zemlja mekana i vlažna. Korijenje se prvo oslobodi zemlje, a onda dobro opere u vodi. Treba se brzo sušiti na tamnom i toplom mjestu. Miris droge je karakterističan, okus gorak i oštar. Naprijed je navedeno da se odoljen zove i macina trava.

Ako apoteka ima mačku, onda tamo gdje čuči mačka, može biti siguran da je tu pohranjena droga odoljena. Ako se mački da pomirisati drogu, odmah počne da se valja i kao da padne u neki trans.

Valerijana ili odoljen cvijetVedran Hasanagic, dodatak anegdota. Sjecam se davnih osamdesetih godina kada je nasa biljna apoteka “Dr Hasanagic” u Sarajevu bila u procvatu. Samljeven korijen valerijane smo dobijali iz Instituta za proucavanje ljekovitog bilja, “Josif Pancic”. Nestalo nam je valerijane, a nismo imali vremena da cekamo sljedecu isporuku te sam ja sjeo u automobil i zaputio se u Pancevo po valerijanu. Uzeo sam dvije vrece od 50 kilograma i krenuo nazad za Sarajevo. Roditelji moje tadasnje djevojke, a danas moje supruge Mirjane nisu bili u Sarajevu, te smo odlucili da iskoristimo rijetku priliku praznog stana na Bjelavama, i ja u kasnim vecernjim satima umjesto svojoj kuci, uputim se na Bjelave. Parkirao sam moj automobil izmedju dvije zgrade i otisao da uzivam gostoprimstvo moje djevojke. Sljedece jutro kad sam krenuo u nasu biljnu apoteku vidim moj automobil prekriven stotinama sapa ulicnih macaka. Cini mi se  da je miris 100 kg samljevene valerijane je privukao sve bjelavske macke u Sekerovu ulicu.

Odoljen se može naći svugdje, posebno na vlažnim mjestima pored potoka i rijeka. Danas se sve više uzgaja i uopće smatra da je droga od gajene biljke stabilnijeg i boljeg kvaliteta.

Osnovni hemijski sastojci odoljena (valerijane)

Droga sadrži hemijske supstancije donekle promjenjivog sastava zbog velikog broja varijateta biljke. Neki srednji stav bio bi ovaj: ako 1-2% eterskog ulja (Aetheroleum Valerianae) kojeg sadrže više tanki korjenovi, ali zato stariji sadrže više izo-valerijanske kiseline. Etersko ulje sadrži najvećim dijelom bronil-izovalerijanat, zatim slobodni borenol i izo-valerijansku kiselinu, terpineola, pinena, kamfena, limonena i neka složenija jedinjenja borneola sa mravljom i sirćetnom kiselinom. Izgleda da još nije utvrđen definitvan stav, makar u kvalitativnim odnosima. Smatra se  da droga sadrži i jedan alkaloid–valerin. Isto tako je ustanovljeno prisustvo glikozida–valerozida, zatim tanina, saponina i organskih kiselina: palmitinska, mravlja, sirćetna, jabučna.

Svojstva valerijane (odoljena)

U prvom redu droga biljke uspostavlja nervnu ravnotežu. Zahvaljujući hemijskom sastavu, djeluje na centralni nervni sistem, smanjuje spazam glatke muskulature, reguliše rad srca, pojačava izlučivanje žuči. Kod holecistitisa djeluje kao antispazomodik. Na ovu bi biljku posebno žene trebalo da obrate pažnju, naročito u kilamkteriju, te kod napadaja migrene, histerije i slično.

Indikacije valerijane

Holescititis, diskinezija, neurastenije, neuroze, histerija, hipersenzibilitet, astma na nervnoj bazi, insomnija (nesanica), tahikardija i slično.

Način primjene odoljena (valerijane)

Smatra da je preparate valerijane bolje pripremati na hladno.

  • Prema jednom receptu pravi se macerat na sljedeći način: 100 grama korijena prelije se sa litar mlake vode i ostavi 12 sati. Nakon toga se procijedi i uzimaju 2 šolje dnevno između jela.
  • Ili: 1 do 2 čajne kašike korijena preliti sa 2 dcl hladne vode i ostaviti 8 sati. Procijediti, malo zagrijati i popiti u gutljajima.

Tinktura valerijane

  • Tinktura se obično uzima u količini od 20 do 30 kapi, na kocki šećera. Najlakše ju je nabaviti u apoteci. Međutim svako je može napraviti sam na taj način da jedan dio sitno isjeckanog korijena valerijane potopi u 5 dijelova 70% alkohola (npr. 20 g korijena + 100 grama alkohola). Nakon stajanja od 10 dana, uz češće mućkanje, treba procijediti. Dobijena tekućina je tinktura valerijane (Tinctura Valerianae).
  • Ili, gusti ekstrakt (Extraxium Valerianae spissum) 1 do 3 grama. U prah samljeven korijen valerijane,  4 – 10 grama dnevno

Primjena valerijane u narodnoj medicini

Gotovo se i ne razlikuje od primjene u naučnoj. To se još primjenjuje u slučajevima odvikavanja od alkohola.

            Napomena Valerijana je  neškodljiva droga. Međutim, treba je ipak uzimati s izvjesnim oprezom. Prvo, ne smiju se prekoračiti propisane doze. Drugo, treba praviti izvjesne intervale kod uzimanja. Izgleda da je ipak najbolja sljedeća preporuka: Preparate valerijane uzimati 10 dana, a zatim napraviti pauzu 2 do 3 sedmice. Valerijana je oficijelna prema farmakopeji bivše Jugoslavije. Upotrebljavaju se: Radix valerianae i Tinctura valerianae. Također prema: B.P.C (1963)., Brit. Herb. Pharm ( 1983).

Nosioc autorskih prava Vedran Hasanagic – PrirodnaMedicina.Com

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: