Nezeljene pojave i ogranicenja pri upotrebi crnog kima » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
ulje ctnog koma

Nezeljene pojave i ogranicenja pri upotrebi crnog kima

Bilo bi nam drago da podijelite naše priloge. Kliknite na dugmence. Unaprijed hvala.

Moguce nezeljene posljedice koristenja ulja i sjemena crnog kima /curekot/Nigella sativa/:

U zadnjih nekoliko dana dobili smo nekoliko pitanja o mogucim nezeljenim posljedicima  ulja i sjemena crnog kima.
Crni kim je vjerovatno jedna od najkorisnijih ljekovitih biljki koja se moze naci u prodaji, i koristi se za sirok dijapazon zdravstvenih problema.
Nagli skok popularnosti ulja i sjemena crnog kima na svjetskom i nasem trzistu sa gomilama pisanih artikala koji predstavljaju svojstva ove biljke u superlativu doveo je i do pitanja: “Da li ova biljka ima i negativnih posljedica kod produzenog koristenja?”
Negativnih posljedica skoro da i nema kod pravilne upotrebe i ako se pridrzavate uputstava. Cak i kod pretjereane upotrebe negativne posljedice su minimalne i ne predstavljaju visok rizik. Benjamin Franklin je rekao: “Nista nije toliko stetno za zdravlje, kao pretjerana briga o njemu”.
Vazno je napomenuti da ulje crnog kima nije lijek, nego namirnica i pomocno ljekovito sredstvo koje dodatno pomaze i dopunjava efikasnost konvencionalnih terapija.

I pored minimalnih stetnih posljedica koristenja ulja i sjemena crnog kima, mislimo da je vazno da ih pomenemo:

  • Crni kim se ne preporucuje trudnicama
  • Uvijek pratite preporucena uputstva i mjere, posto ulje i sjeme crnog kima mogu biti toksicni ako se unese vise od 25 grama.
  • Crni kim se cesto naziva drugim imenima (crno sjeme, sjeme crnog luka, crni sezam, crni kumin, curekot, itd.). Jedini pravi ‘crni kim’ sa terapeutskim kvalitetima je Nigella Sativa i obratite paznju da to pise na preparatu koji kupujete. Takodje obratite paznju da se radi o 100% cistom organickom ulju, a ne mjesavini sa nekim drugim uljima. Egipatsko ulje crnog kima smatra se jednim od najkvalitetnijih.
  • Upotreba ulja ili sjemena crnog kima ne djeluje na pojedinacni organ ili poremecaj, nego na cjelokupan organizam i to tako sto jaca imuni sistem i pomaze detoksikaciji preko organa za varenje i debelog crijeva.

Čurekot cvijetDodatne korisne informacije o ulju i sjemenu crnog kima mozete naci na http://uljecrnogkima.com

Vazno: Savjeti i preporuke na nasim stranicama su za informativnu namjenu. Konsultujte se sa strucnim licem prije upotrebe bilo kojeg pomocnog ili alternativnog preparata.

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: