Nezeljene pojave i ogranicenja pri upotrebi crnog kima » Prirodna Medicina
ulje ctnog koma

Nezeljene pojave i ogranicenja pri upotrebi crnog kima

Bilo bi nam drago da podijelite naše priloge. Kliknite na dugmence. Unaprijed hvala.

Moguce nezeljene posljedice koristenja ulja i sjemena crnog kima /curekot/Nigella sativa/:

U zadnjih nekoliko dana dobili smo nekoliko pitanja o mogucim nezeljenim posljedicima  ulja i sjemena crnog kima.
Crni kim je vjerovatno jedna od najkorisnijih ljekovitih biljki koja se moze naci u prodaji, i koristi se za sirok dijapazon zdravstvenih problema.
Nagli skok popularnosti ulja i sjemena crnog kima na svjetskom i nasem trzistu sa gomilama pisanih artikala koji predstavljaju svojstva ove biljke u superlativu doveo je i do pitanja: “Da li ova biljka ima i negativnih posljedica kod produzenog koristenja?”
Negativnih posljedica skoro da i nema kod pravilne upotrebe i ako se pridrzavate uputstava. Cak i kod pretjereane upotrebe negativne posljedice su minimalne i ne predstavljaju visok rizik. Benjamin Franklin je rekao: “Nista nije toliko stetno za zdravlje, kao pretjerana briga o njemu”.
Vazno je napomenuti da ulje crnog kima nije lijek, nego namirnica i pomocno ljekovito sredstvo koje dodatno pomaze i dopunjava efikasnost konvencionalnih terapija.

I pored minimalnih stetnih posljedica koristenja ulja i sjemena crnog kima, mislimo da je vazno da ih pomenemo:

  • Crni kim se ne preporucuje trudnicama
  • Uvijek pratite preporucena uputstva i mjere, posto ulje i sjeme crnog kima mogu biti toksicni ako se unese vise od 25 grama.
  • Crni kim se cesto naziva drugim imenima (crno sjeme, sjeme crnog luka, crni sezam, crni kumin, curekot, itd.). Jedini pravi ‘crni kim’ sa terapeutskim kvalitetima je Nigella Sativa i obratite paznju da to pise na preparatu koji kupujete. Takodje obratite paznju da se radi o 100% cistom organickom ulju, a ne mjesavini sa nekim drugim uljima. Egipatsko ulje crnog kima smatra se jednim od najkvalitetnijih.
  • Upotreba ulja ili sjemena crnog kima ne djeluje na pojedinacni organ ili poremecaj, nego na cjelokupan organizam i to tako sto jaca imuni sistem i pomaze detoksikaciji preko organa za varenje i debelog crijeva.

Čurekot cvijetDodatne korisne informacije o ulju i sjemenu crnog kima mozete naci na http://uljecrnogkima.com

Vazno: Savjeti i preporuke na nasim stranicama su za informativnu namjenu. Konsultujte se sa strucnim licem prije upotrebe bilo kojeg pomocnog ili alternativnog preparata.

About the Author Vedran Hasanagic

Doktor alternativne medicine, specijalista za bolesti jetre i urinarne infekcije. Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com

follow me on: