Da li je smeđi šecer bolji od bijelog sečera- Laž zvana smeđi šečer
Assign a 'primary' menu
sečer

Laž zvana smeđi šečer

Da li je smedji secer bolji od bijelog secera

Cesto svojim pacijentima koji imaju probleme sa kandidom, gusteracom, infekcijama, losom probavom, bubuljicama itd. pored ostalog, savjetujem da iz ishrane izbace bar na 6 nedjelja sve slatko, ukljucujuci secer, med i vjestacke zasladjivace. Nasi stavovi o stetnosti vjestackih zasladjivaca su vec opisani na ovom web sajtu te se njima necemo ovdje baviti. Priznajemo ljekovita svojstva meda, ali u 300 grama meda ima vise od 250 grama secera, tako da u nekim klinickim slucajevima stetnost secera iz meda daleko prevazilazi njegove ljekovite vrijednosti. Ako znamo da dijabeticari ne mogu koristiti med, nema potrebe davati daljna objasnjenja o ovome.

Da se vratimo na naslov ovoga priloga i na temu smedjeg secera protiv bijelog secera. Danas me pacijent kojem je savjetovano izbjegavanje svega slatkog pita:

“Smijem li koristiti smedji secer?” Ovo nije prvi put da mi se ovakvo pitanje postavi, a sigurno ni poslednji.

Koja je razlika izmedju smedjeg i bijelog secera? Osim ukusa i boje skoro nikakva.

Jedna cajna kasika sadrzi otprilike 16 kalorija u bijelom seceru, a jednu kaloriju vise u smedjem, to jest 17.

Bijeli secer je 99.9% sukroza.

Smedji secer 97% sukroza, 2% voda, 1% zanemarljivi tragovi kalcijuma, zeljeza, kalijuma (potassium), magnezijuma i nekih drugih manje vaznih elemenata. Kolicine ovih minerala su toliko minimalne da organizam nema nikakve zdravstvene beneficije od njih.

Ljudi su zavarani sa epitetom ‘smedji’ koji dodan ispred rijeci kao sto su riza, hljeb, tjestenina, stvarno ima prednosti u odnosu na iste izbijeljene namirnice. Na zalost, u slucaju smedjeg secera  jedina korist ide proizvodjacima koji je koriste kao marketing da ovu vrstu secera prodaju po znatno visoj cijeni.

Kako se pravi bijeli secer?

Preskocicemo dijelove od sadnje secerne trske i repe i doci cemo odmah na dio procesa proizvodnje kada se iz ovih biljki dobije molasa. Molasa je gusta crna masa cijom se preradom i kristalizacijom dobije smedji secer. Smedji secer se onda podvrgava jos jednom procesu izbjeljivanja pomocu nekih hemikalija i tako nastaje bijeli secer.

Kako se dobija smedji secer?

Neki ce pretpostaviti da je odgovor u prethodnoj recenici gdje smo rekli da se preradom molase dobije smedji secer koji se onda izbjeljuje. Logicno je pomisliti da je kupovni smedji secer samo neizbijeljen regularni bijeli secer. Medjutim to nije tacno. Kupovni smedji secer se dobija tako sto se bijelom seceru koji je nekad bio smedji secer dodaje nazad molasa te ponovo postane smedji. Znaci: smedji secer je bijeli secer koji je dobijen dodavanjem tamne molase.

Zasto proizvodjaci ovo rade? Zato sto im je mnogo lakse kontrolisati boju i velicinu kristala secera na ovaj nacin, nego uzimati secer prije nego je izbijeljen. Moram da kazem da se na trzistu moze kupiti i ovakva vrsta smedjeg secera ali se prodaje pod imenom Raw Sugar, to jest sirovi secer. Sirovi secer je kao i smedji secer zanemarljivo drugaciji od bijelog secera, ali su proizvodjaci i ovdje iskoristili reklamni trik da ga prodaju po jos visoj cijeni i pored toga sto je njegova proizvodnja jeftinija od proizvodnje i bijelog i smedjeg secera.

Neki mogu da raspravljaju da smedji secer jeste zdraviji. Ako cemo tjerati mak na konac, moze se reci da je smedji secer za promil manje stetan nego bijeli, ali rijec zdraviji nikako ne moze ici uz bilo koji secer, bez obzira da li dolazi iz secerne repe ili kokosove palme.

Argument da je smedji secer zdraviji od bijelog, bio bi slican argumentu da se teze udaviti u jezeru nego u moru, zato sto jezero ima manje vode.

Ja nisam protiv umjerene upotrebe secera osim kad zdravstvene tegobe zahtjevaju minimalnu ili nikakvu upotrebu. Uz moj jutarnj caj ili kafu koristim smedji secer zato sto volim ukus vise od bijelog secera i to je sve.

Ako zelite zdraviju alternativu, koristite proizvode biljke koja se zove stevia o kojoj cemo uskoro vise pisati.

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: