Problemi sa pamcenjem? Ne mozete naci kljuceve, mobilni telefon ili ste zaboravili zasto ste dosli u kuhinju? » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
ruzmarin

Problemi sa pamcenjem? Ne mozete naci kljuceve, mobilni telefon ili ste zaboravili zasto ste dosli u kuhinju?

Ruzmarin

Ruzmarin

Mirisanje ruzmarina poboljsava pamcenje za cak 75% !

Na konferenciji Britanske Asocijacije Psihologa, istrazivaci su predstavili studiju koja je pokazala da mirisanje etericnog ulja ruzmarina poboljsava dugorocnu memoriju i izvodjenje aritmetickih funkcija,

da omogucava ljudima da se sjete svojih obaveza koje treba da obave u buducnosti (npr. popiti lijek) i da to urade na vrijeme za cak 60-75%.

Ucesnici su testirani tako sto je jedna grupa smjestena u prostoriju u kojoj je prethodno difuzirano nekoliko kapi etericnog ulja ruzmarina, a druga u nearomatiziranu sobu.

Analiza krvi je pokazala da je kod osoba koje su boravile u sobi sa ruzmarinom povisen nivo jedinjenja zvanog “1,8-cineole” koje je jedna od komponenti ruzmarinovog ulja. Prethodna istrazivanja su pokazala da postoji veza izmedju ovog jedinjenja i biohemijskih procesa vezanih sa memorijom.

Povecano prisustvo ovog jedinjenja u uzorcima krvi sugerise da su isparljive komponente etericnog ulja absorbovane u krvni sistem udisanjem kroz nos.

Ova studija i njeni rezultati, zasnovani na prethodnim istrazivanjima o pozitivnom uticaju ruzmarinovog ulja na pamcenje i kognitivne sposobnosti kod odraslih, ukazuje nadalje na pojacanu sposobnost da se sjete dogadjaji i kompletiraju ciljevi u buducnosti. Na primjer, sjetiti se da se uzme lijek na vrijeme, da se posalje rodjendska cestitka i sl.

Potrebna su dalja istrazivanja da bi se utvrdilo da li je ovaj tretman koristan za starije osobe kod kojih je konstatovan pad u memoriji.

Postoje zapisi koji ukazuju da su jos stari Grci bili upoznati sa ovom osobinom ruzmarina da poboljsava pamcenje, a i Sekspir je bio upucen u “tajnu”, spominjuci je u besmrtnom “Hamletu”.

U danasnje doba, ruzmarin se uglavnom koristi pri kuvanju i protiv moljaca ( Da zapamtimo: ne treba pripremati jela sa ruzmarinom ako su gosti moljci! ).

Etericno ulje ruzmarina je dio mnogih biljnih preparata za tretiranje citavog spektra zdravstvenih problema.

Na koji nacin vi koristite ruzmarin? Svjez, osusen ili etericno ulje?

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: