10 nacina kako poboljsati cirkulaciju u nogama » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
cirkulacija u nogama

10 nacina kako poboljsati cirkulaciju u nogama

1. Redovno vjezbanje ce popraviti cirkulaciju i sprijeciti oticanje u potkoljenicama. Preporucuje se setanje, trcanje, voznja bicikla i plivanje.

2. Ako morate sjediti kroz duze periode vremena, stavite hoklicu (skemliju, ciglu ili najveci rjecnik stranih rijeci) ispod stopala. Mozda se neki jos sjecaju specijalnih naprava od drveta u obliku kose platforme koje su stajale ispod stolova u kancelarijama (vjerujem da je to bilo nasljedje iz austro-ugarskih vremena koje je moderno doba izbacilo kao “zaostalo”). Ovo ce pomoci da se otkloni tezina sa butina i koljena sto ce poboljsati cirkulaciju.

Takodje, ako morate sjediti vecinu dana, nastojte da mijenjate pozicije dok sjedite i da ustajete svakih tridesetak minuta i prohodate.

3. Specijalizovane carape i obuca stimulisu cirkulaciju.

4. Pridignite noge sto cesce mozete i nemojte ih prekrstati dok sjedite ma koliko to prirodno, lijepo ili pristojno izgledalo.

5. Izbjegavajte tijesnu obucu i visoke stikle tokom dana, kao i tijesnu odjecu, pantalone i kaise.

6. Pazite na tezinu! Svaki ekstra kilogram dodaje pritisak na cirkulaciju.

7. Prestanite pusiti. Nikotin iz duvana skuplja krvne sudove u nogama i slabi cirkulaciju.

8. Ishrana treba da je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Dodajte gorko povrce i salate kao sto su articoka, cikorija i endivija. To ce poboljsati ne samo cirkulatorni sistem nego i funkcije jetre.

I naravno, pijte dosta vode.

9. Izbjegavajte ekstremnu vrucinu i banjanje u toploj vodi. Posjeta sauni je dozvoljena pod uslovom da su noge stalno podignute.

10. Dok spavate, protok krvi ce biti olaksan ako su noge na visem nivou od srca.

 

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: