Matičnjak, melisa, pčelinja ljubica, limunka » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
Melissa officinalis

Matičnjak, melisa, pčelinja ljubica, limunka

Drugi nazivi Matičnjak, pčelinja ljubica, limunka, arbaroža.

Matičnjak ili melisa je dugogodišnja zeljasta biljka visine do 80 centimetara. Iz korijenovog sistema izbija više stabljika koje su četverougaone. Duž stabljike raspoređeni se naspramno listovi, jajastog oblika. Donji listovi su krupniji na dužoj peteljci, dok su gornji na kraćoj. Po rubu su nazubljeni. Cijela je biljka pokrivena sitnim dlačicama. Cvjetovi su bijeli, sitni i izbijaju iz pazuha lista. Biljka obično cvjeta u julu, premda se kod nas može naći i ona koja je počela cvasti već polovinom maja, posebno u toplijim krajevima, npr. Hercegovini.

Za drogu se prikuplja biljka neposredno prije cvjetanja ( Herba Melissae). Obično se odmah nakon prikupljanja biljke sa stabljike skida list koji je i najvrijedniji (Folium Melissae). Drogu treba sušiti u hladu i na promahi. Miris droge je neobično prijatan, posebno kada se malo protrlja između prstiju. Miriše po limunu, zbog čega se biljka često zove i limunka. Okus je topao, aromatičan.

Nalazište biljke Melisa se uzgaja zbog svojih visokih kvaliteta. Međutim, uspijeva i u slobodnoj prirodi kao samonikla biljka, kod nas gotovo u cijeloj zemlji.

melissa2

Maticnjak prije cvjetanja

Osnovni hemijski sastav biljke Droga u prvome redu sadrži etersko ulje (Aetheroleum Melissae) kojega ima u dosta skromnim količinama od oko 0,3 %. Glavni sastojak ulja je citral, a zatim jedan aldehid – geraniol-aldehid i citronelal. Biljka, također, sadrži kamfora, tanina, aglikona i neke gorke supstancije. Svježi listovi sadrže neke vitamine i enzime.

Svojstva biljke: Preparati matičnjaka djeluju izvanredno povoljno na čovjekov organizam, u prvom redu kao sredstva za umirenje i opuštanje. Poslije uživanja, naprimjer, čaja od matičnjaka, čovjek se nekako smiri, čak se javi pomalo i neko euforično stanje. Koliko je to prijatan napitak, ilustruje podatak da se čaj od matičnjaka preporučuje i budućim majkama, koje u prvim mjesecima trudnoće teško nose uz česta povraćnja. Preparati matičnjaka djeluju kao intelektualni i fizički stimulatori, pa se posebno preporučuju onima koji se bave intenzivnim intelektualnim ili fizičkim radom. Matičnjak djeluje kao tonik na mozak, srce i digestivni aparat. Pokazuje izrazita antispazmodična svojstva. Djeluje kao karminativ, stomahik i fermifug.

melisa3

Cvijet maticnjaka

Indikacije Posebno se preporučuje kod nervnih kriza, melanholije, gubitka pamćenja ili intelektualnog zamora, migrena, neuralgija, emotiviteta, sinkopa i vrtoglavice. Primjenjuje se i kod kolika izazvanih oboljenjima žučne kesica kao i kod lošega varenja.

Način primjene Infuz ili čaj se priprema tako da se puna supena kašika droge prelije sa 2 decilitra ključale vode i odmah poklopi. Nakon 10 minuta se procijedi i pije gorak prije jela, a zaslađen poslije. Ili: Tinktura (Tinctura Melissae) 40 do 50 lapi u malo tople vode, ili još bolje u čaju od nane. Za svakodnevnu upotrebu, naprimjer, za salate, preporučuje se sirće od matičnjaka: 100 grama lista matičnjaka prelije se litrpm jabukovog ili vinskog sićeta. Smjesa se ostavi 15 dana, uz češće mućkanje. Nakon toga se odlije. Sirće ima neobično prijatan miris po limunu. Kod laganih žučnih napada obično se izmiješaju jednaki dijelovi melise, sitno isjeckane kore od frangule i ruse. Jedna čajna kašika ove smjese popari se sa 2 dcl ključale vode, poklopi i ostavi 15 minuta, nakon toga se procijedi. Pije se tri puta dnevno, nezaslađeno i polahko.

Primjena u narodnoj medicini Pošto je u slučaju melise naučna medicina preuzela gotovo sve iz narodne medicine, može se zaustaviti samo na onim specifičnim slučajevima. Matičnjak je i po nauci i signaturi vrijedio kao ljekovita biljka za srce, jer po njoj matičnjak ima signaturu i anatomiju srca i plemenita je biljka za sve srčane bolesti, bez obzira o kojima se radi (Johann Franck, 1618, po Willfortu).

Naš narodni ljekar S. Sadiković doslovice kaže: „ Kada maternica spadne ili kada je žena slaba, pa ne može da zatrudni, uzimlju se banje sa odvarom od macine trave (melisa se zove i macina trava) i pije dnevno, dulje vremena, po 3-4 šolje od macine trave, na jednake dijelove sa metvicom pomiješane u vinu ili vodi sa medom kuhane.”

Melisa je oficijelna prema farmakopeji bivše Jugoslavije. Upotrebljava se: Folium mellisae (list melise). Također prema : Brit. Herb. Pharm (1983).

Prilog prenesen iz knjige “Ljekovito bilje i jetra” doktora Enesa Hasanagica

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: