Lavanda » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
Lavanda ili lavandula

Lavanda

Bilo bi nam drago da podijelite naše priloge. Kliknite na dugmence. Unaprijed hvala.

Lavanda, LAVANDULA ( LAVANDER FLOWER)

              Lavandula officinalis (Linnė) (lavandula vera De Candolle) – Labiatae (Lamiaceae) -Usnatice

            Ostali nazivi:  Despik, levanda, levandol, špikanarda.

Lavanda je niski, višegodišnji razgranat grmić, visine do 80 centimetara. Ima mnogo uspravnih izdanaka, gusto obraslih uskim listićima sivozelene boje. Modri cvjetovi nalaze se na vrhovima izdanaka, smješteni u cvasti koje liče na klasje. Biljka cvjeta od juna do jula, oko 30 dana. Za drogu se prikuplja cvijet (Flos Lavandulae). Osim toga koristi se i za lahko hlapivo etersko ulje (Aethoroleum Lavandulae). Najbolje je prikupiti cvjetno klasje, osušiti ga, a zatim omlatiti i pročistiti. Droga se mora čuvati u dobro zatvorenim posudama. Prijatnog je, aromatičnog mirisa i aromatičnog, pomalo gorkog, okusa.

Nalazište lavande:

 To je mediteranska biljka. U našu zemlju je prenesena iz Francuske, uglavnom na otok Hvar, gdje raste u kulturi. Voli suha, zaklonjena mjesta, po toplim i krševitim padinama Mediterana. Potrebno je navesti da je kvalitetniji divlje rastući oblik.

Osnovni hemijski sastojci lavande:

Droga sadrži etersko ulje gdje su glavni sastojci: linalil-acetat, geranil-acetat, geraniol, linalil, geranil-butirat. Osim toga, sadrži i derivate propionske i valerijanske kiseline, te tanina.

Svojstva Lavande:

Droga je holagog i holeretik (Chabrol). Pokazuje i niz drugih ljekovitih svojstava kao: antispazmodik, antiseptik, diuretik, fermifug i emenagog. Također je i antireumatik.

Indikacije  Insuficijencija jetre, grčevi, problemi s respriatornim organima (astma, gripa, bronhitis, tuberkuloza), oligurija, reumatizam i slično.

Način primjene lavande:

Obično se jedna kafena kašika droge prelije s 200 mililitara ključale vode, pokrije i nakon 10 minuta procijedi. Piju se tri čaše dnevno između jela. Ili: 2-5 kapi ulja s medom. Uzima se 2-3 puta dnevno.

Primjena lavande u narodnoj medicini:

Lavandula se široko primjenjuje u narodnoj medicini kao sredstvo koje potpomaže izlučivanje mokraće /diuretik), ublažavanje grčeva u stomaku, umirivanje živaca, te kao sredstvo za tjeranje vjetrova (karminativ).

Za ove svrhe upotrebljavaju se vršci stabljike sa cvijetom, od kojeg se pravi infuz, odnosno čaj (vidjeti naprijed pripremanje čaja). Priprema se i ljekovito ulje na taj način šo se puna šaka cvijeta lavande prelije s litar maslinovog ulja. Nakon stajanja od 6 do 8 sedmica, uz češće mućkanje, ulje se odlije. Nakaplje se na kocku šećera 10 do 15 kapi i uzima kod oboljenja jetre, grčeva u želucu i crijevima, vjetova, grčeva u maternici i slično.

“Kod nervozne glavogolje nataru se sljepočnice, podušnice, čelo i šija ovim zejtinom”. (Sadiković)

Napomena:

Lavanda je vrlo medonosna biljka, ali, interesantno, nema peluda. Lavandin med je svijetložut, bistar i proziran. Vrlo je jakog mirisa po lavandi. Okus je ugodan, možda malo oštar, podsjeća na parfem. Smatra se boljom vrstom meda. Preporučuje se kod navedenih oboljenja jetre.

Lavanda je oficijelna prema farmakopeji bivše Jugoslavije. Upotrebljava se: Aethoreleum Lavandulae. Također prema: Brit, Herb. Pharm (1983).

Iz knjige doktora Enesa Hasanagića, Ljekovito bilje i jetra, prenio Vedran Hasanagić MD.AM.

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: