Znakovi oštećenja jetre, simptomi i kako se lijeći bolesna jetra
Assign a 'primary' menu
Oštečena jetra

Znakovi oštećenja jetre i prepoznatljivi simptomi

Jetra webs site dopunjen: December 17th 2017: Iz knjige doktora Enesa Hasanagica “ Ljekovito bilje i jetra ” (zabranjeno kopiranje bez dozvole nosioca autoreskih prava)

Šta utiče na ostećenje jetre

Jetra je još i danas velika nepoznanica!

Ono što je važno to je da se teška oštećenja jetre danas dosta lako otkrivaju. Međutim, utvrđivanje početnih i lokalnih oštećenja i insuficijencije jetre koji su redovito izlječivi, predstavljaju dosta složen zadatak i za stručnjake sa velikim iskustvom za oboljenja jetre.

Jetra, kao ustalom i drugi organi, vremenom je podložna promjenama. Za jetru je to posebno uobičajena pojava, ako se ima u vidu koliko funkcija obavlja.

Nije potrebno odmah se uspaničiti ako se posumnja da sa jetrom nešto nije uredu. Naprimjer, bol sa desne strane u predjelu jetre, uopće ne mora da bude u vezi sa jetrom. Bol možda potiče od poprečnog dijela debeloga crijeva (colon tzransverusum). Naročito gojazne osobe, zbog nagomilavanja gasova u tome dijelu crijeva, pate od takvih bolova. Brzo zamaranje, nagon za povraćanjem, bolovi u želucu, neredovne stolice, proljevi, osjećaj pritiska ili punoće u desnom gornjem dijelu trbuha, povišena temperatura, svrbež kože, akne, izostanak menstruacije kod žena i slične manifestacije, također ne moraju da budu u vezi sa jetrom.

Kako bilo da bilo, svakako je potrebno detaljnim pregledom ustanoviti u čemu je stvar, jer se ni debelo crijevo, brzo zamaranje, bolovi u želucu, nakupljanje gasova i slične manifestacije, ne smiju olako shvatiti.

Ako je stvar ipak u vezi sa jetrom, treba znati da se mnogi, pa čak i najteži slučajevi oboljenja jetre, daju liječiti li barem držati pod kontrolom. Potrebno je najprije dobro razmisliti da li je jetra, zajedno sa drugim organima, često dovedena u iskušenje. Ako jeste, onda se najčešće stvar može dovesti u red razumnijim načinom života.

Predmet razmišljanja u prvom redu treba da bude: da li su na jetru, odnosno čitav organizam, djelovali činioci koji mogu da oštete jetru. Od tih činilaca u obzir treba uzeti zloupotrebu alkohola, zatim pretjeranu i nerazumnu upotrebu lijekova, hemikalije i fizičke činioce na radnom mjestu, pretjerivanje u jelu i sva druga pretjerivanja, dugotrajnu, nekvalietetnu i necjelishodnu ishranu, nedostatak kretanja, masno meso i životinjske masti, margarini, bijeli hljeb, velike količine šećera i slatkiša, duhan, kontakt sa osobana koje su imale infekcije sa nedovoljno sterilisanim instrumentima i slično.

Također se ne smiju zaboraviti ni genetski faktori: da li je u porodici neko već imao problema sa jetrom i slično.

Ako se tada pojavi sumnja da sa jetrom nešto nije u redu, ništa se ne smije poduzimati na svoju roku. To se prepušta stručnjacima da oni ustanove i ispituju u čemu je stvari i preduzmu odgovarajuće mjere.

Znakovi oštećenja jetre

  • Povišeni krvni pritisak, također i sadržaj holesterola,
  • Sindrom hroničnog zamora: brzo zamaranje, često velika malaksalost i bezvoljnost,
  • Loša probava,
  • Celulit, ekcem, akne rosacea-e, bubuljice,
  • Sindrom iritabilnog kolona,
  • Depresija ili razdražljivost,
  • Tamne (jetrene) pjege po koži,
  • Slabljenje pankreasa,
  • Svrab po koži i bolovi u zglobovima.

Hepatal – Biljne kapi koje pomazu funkcije jetre i pomazu obnovi celija.

Mučnina Često se javlja, naročito kod hroničnih alkoholičara u jutarnjim satima, kad dolazi do povraćanja i mučnine, odnosno nagona za povraćanjem, proliva, ponekad opstipacije što je izazvano poremećajima u varenju, zbog hroničnog zapaljenja želuca. Isti se uglavnom siptomi javljaju i kod ljudi koji nisu alkoholičari. Gubitak apetita je jedan od razloga za brzo slabljenje osoba oboljelih na jetri. Pored gubitka apetita, postoji i osjećaj gađenja na uzimanje hrane.

Bol može da se javi u predjelu jetre u početku zarazne žutice, kada još nema tragova žutila zbog povećanja jetre, ili osjećaj punoće ili pritiska u gornjem desnom dijelu trbuha. Međutim, bol u tome predjelu, kao što je već rečeno, najčešće vodi porijeko od nagomilavanja gasova u poprečnom dijelu debeloga crijeva, ili zbog oboljenja žučne kesice.

Povišena tjelesna temperaturaKod oboljenja jetra postoji više razloga za povišenu tjelesnu temperaturu obično do 38C koja traje 2–3 dana, najčešće kod zarazne žutice, zatim kod takvih oštećenja koja su praćena dezintegracijom ćelija jetre, kao što je slučaj u cirozi ili raku jetre.

Mokraća najčešće postaje tamnija, dobija boju tamnog piva. Razlog ovome treba tražiti u pojačanom izlučivanju urobilinogena. Sada već više nama nikakvoga razloga za oklijevanje. Treba se obratiti ljekaru. U ovome periodu prije pojave žutice, neke promjene u krvi već se mogu zapaziti. Redovito se može konstatovati povišenje bilirubina i, što je posebno važno, povišene akivnosti transaminaza: SGPT i SGOT, kao i transferaze y-GT (vidjeti: Enzimi).

Žutilo u prvom redu beonjača, vidljivih sluznica i kože, jače ili slabije izraženo, je najraniji vidljivi znak oboljenja jetre. Međutim, mora se navesti da, posebno u slučajevim akutnih oboljenja jetre, žutica uopće ne mora da se pojavi, ili da se pojavi u vrlo slabom intenzitetu tako da ostane neprimijećena. Ova činjenica stvara mnoge poteškoće u daljem razvoju bolesti, a takav bolesnik je i velika opasnost za okolinu. Zbog toga se i preporučuje da se izvrše neophodne analize kvi i prije pojave žutice, ako ostali naprijed navedeni simptomi govore u prilog oboljenja jetre. Posebno ako mokraća dobije tamniju boju od uobičajene.

San  je redovito loš, često nemiran, naročito pred jutro, što se može povećati i sa oštećenjem jetre. Postoji rakozvana inverzija sna: pospanost i želja za snom u toku dana, naročito poslije jela. Noću se pati od besanice. Za vrijeme spavanja javljaju se teški snovi vezani npr. za sukobe u porodici, na radnom mjestu i slično.

Čišćenje jetre prirodnim putem

Čišćenje jetre na prirodan naćin uz pravilnu ishranu je najbrži put do oporavka jetre. Sve što se kroz usta unese u organizam prolazi kroz jetru te joj pravilnom ishranom treba omogućiti lakši i efikasniji rad. Čajevi za čišćenje jetre mogu pomoći i ubrzati proces, ali ishrana je ono na šta pacijenti treba da obrate posebnu pažnju.

Detaljnije informacije o cirozi jetre.

Iz knjige “Ljekovito bilje i jetra” za Prirodnu Medicinu, prenio Vedran Hasanagic MD.AM.

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: