Opasnosti čestog korištenja čaja od uve Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
Uva ili medvjetka

Ne koristite čaj od uve. Evo zašto

Nekako je uva /uva ursi/, ili kako ovu biljku još po nekad zovu: “Medveđe grozđe” ili samo medvjetka, postala sinonim biljka povezana sa problemima urinarnog trakta. Skoro da nema proizvođača ljekovitih čajeva koji nemaju mješavinu od uve u svojoj ponudi. Rijetke su i čajne mješavine za borbu protiv infekcija urinarnog trakta da ne sadrže ovu biljku. Uva je jedna od rijetkih biljki koja će biti predložena i od ljakara opšte prakse i urologa. Na žalost mnogi ljekari i mnogobrojni "iscjelitelji" ne poznaju hemiju i princip rada čaja od uve i daju savjete koji mogu donijeti više štete nego koristi. Uva, ako se pravilno koristi i pod optimalnim okolnostima može da pomogne u slučaju urinarnih infekcija, pogotovo onih izazvanih ešerihaja i proteus bakterijama.

Arbutin je najvaznija komponenta sadrzana u uvi. Arbutin se u bubrezima razdvaja u glukozu i hydroquinone koji je jedna vrsta phenola. Ova kombinacija ima antisepticka svojstva koja mogu pomoci eliminisanju bakterija. Zvuci vrlo ohrabrujuce za osobe koje pate od urinarnih infekcija, ali to nije sve.

Gdje je onda problem kod korištenja uvinog čaja?

šoljice čaja

Ova novonastala antiseptička svojstva neće djelovati ako je kiselost mokraće (pH) manja od 7. To jest neće djelovati ako je urin kiseo. Glukozni dio arbutina i molekule hydroquinonea moraju biti razdvojene da bi arbutin bio efektiv. Ovo se može desiti jedino u alkalnoj (nekiseloj) sredini.Pacijent može piti litre ovoga čaja dnevno, bez apsolutno ikakvog efekta. Ovo nije kraj problema.Hydroquinone ima i neželjena dejstva i moguće su komplikacije ako se uvin čaj uzima bez kontrole stručnjaka i na svoju ruku. Uvin čaj ne bi nikako trebao da se uzima ako je infekcija zahvatila bubrege. Bubrezi su ti koji razdvajaju molekule arbutina, i ako infekcija već postoji neće odraditi funkcije kako treba, što dovodi do komplikacija (podatak iz Nove Enciklopedije, Vitamina, Minerala i Suplemenata od Nicola Reavley). Ista enciklopedija navodi da trudnice nikad ne bi trebale koristit čaj od uve. Djeca, trudnice i dojilje ne bi trebalo da uzimaju čaj od uve ikad. Ne zelim da stvaram paniku jer, ako se ne pretjera sa upotrebom ovog čaja, uva je bezopasna za večinu ljudi i dat će pozitivne rezultate pod optimalnim okolnostima gdje je kiselost urina odgovarajuća.

Ako ste čitali moje ranije tekstove o uvi, mogli ste vidjeti da sam ja ovo tvrdio još prije mnogo godina. Čaj od uve može izazvati prerane kontrakcije i pobačaj. Jos 2006 američki FDA (administracija za kontrolu i odobravanje lijekova i prehrambenih proizvoda) je predložila da se hydroquinonea zabrani kao jedna od kozmetičkih komponenti. Razlozi za ovo nisu dio teme ovoga priloga pa ne bih o tome više pisao.

Kako koristiti čaj od uve i ima li bolje solucije?

Čak i pod idealnim uslovima, kada ste sigurni da je pH urina manji od 7, čaj od uve ne bi smio da se koristi duže od sedam dana, i to maksimalno pet puta u toku godine.
Neke osobe sa osjetljivim stomakom mogu osjećati mučninu i povračanje. U ovim slučajevima u čaj od uve može se dodati korijen bijelog sljeza koji će obložiti sluznicu želuca.
Ja se nadam da će ovo otvotiti oči mnogima pacijentima koji mi pišu ili kažu da se bukvalno nalijevaju litrima čaja od uve. Još gore, isti pacijenti mi kažu da to rade godinama. Zašto? Ako čaj nije imao efekta poslije prvih mjesec ili dva, zašto nastavljati u nedogled. Očigledno je da nije funkcionalan. Koristite urološki čaj bez uve za koji dajemo recept na sljedečoj stranici.

Uvin čaj može iritirati i bubrege ako se koristi duže od 7 dana. Velike doze uvinog čaja mogu izazvati dekoncentraciju. Pretjerano velike doze, 10 puta veće nego što je preporučeno u ovom tekstu mogu izazvati povraćanje, nedostatak daha i nesvjesticu. Postoje velike šanse oštečenja jetre ako se prekoračuje doza duže vremena. Prijavljeni su slučajevi smrti kod doza od 30 grama ili više. Brusnica i uva su biljke iz iste porodice, te predpostavljam da čaj listova brusnice ima isti efekat.

​Moji stavovi o preparatima od plodova brusnice i reklamnoj kampanji koja je brusnicu neopravdano stavila kao vodeću biljku protiv infekcija su opisani na ovoj web stranici: https://eserihija.com. Ispod ovoga teksta je link za efikasan urološki čaj bez uve.

Na žalost mnogi ljekari i mnogobrojni “iscjelitelji” ne poznaju hemiju i princip rada čaja od uve i daju savjete koji mogu donijeti više štete nego koristi.

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: