Rostilj na zdraviji nacin » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
Zdrav roštiilj

Rostilj na zdraviji nacin

Bilo bi nam drago da podijelite naše priloge. Kliknite na dugmence. Unaprijed hvala.

Ljeto je vrijeme rostilja. Ima li veceg uzitka? Na zalost, rostilj moze dovesti do stvaranja karcinogenih hemikalija u hrani. Dovoljno da vam cevapcic zastane u grlo kad procitate. Male se sanse da cete dobiti tumor ako sa vremena na vrijem pojedete cevapcice ili raspalite rostilj za vikend. Ali za svaki slucaj evo nekoliko savjeta kao smanjiti kolicinu nezeljenih supstanci i uzivati u rostilju znajuci da ste ucinili sve da svojoj familji i prijateljima omogucite ukusan i zdraviji obrok.

Evo nekoliko ideja kako da se ovo nezabilazno ljetno iskustvo poboljsa.

1. Smanjite kolicinu procesiranih mesnih prozvoda. Umjesto virsli i slicnih preradjevina koristite meso zivotinja uzgojenih na pasnjacima, svjezu ribu i povrce na rostilju.

2. Smanjite kolicinu mesa. Neka povrce bude glavni dio obroka , a meso prilog.

3. Pripremite namirnice tako sto cete ih djelimicno ispeci u rerni ili na ploci i zatim ih dovrsiti na rostilju. Krace vrijeme na rostilju znaci manje izgorenih i crnih mjesta koja mogu biti kancerogena.

3. Nemojte jesti izgorene i ugljenisane dijelove.

4. Marinirajte meso. To ce poboljsati ukus i pomoci da se smanji formiranje otrovnih spojeva, pogotovo ako u marinadi koristite zacine kao sto su djumbir, ruzmarin i kurkuma.

5. Izbjegavajte zapaljive tecnosti ili samozapaljive pakete da biste inicirali vatru u rostilju na ugalj. Njihova upotreba ce ostaviti sloj toksicnih hemikalija na hrani. Sibice ili upaljac sa malo novina su sasvim dovoljni. Ako je moguce, najbolje rjesenje bi bio rostilj na gas.

About the Author Mirjana Hasanagić

Doktor alternativne medicine, specijalista za zdravu ishranu. Kompletna biografija Vedrana i Mijane na: hasanagic.com

follow me on: