Vitamin C /asorbic acid/-(asorbicna kiselina ili askorbinska kiselina) » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
vitamin c

Vitamin C /asorbic acid/-(asorbicna kiselina ili askorbinska kiselina)

Izvori vitamina C:

Paprike, brokoli, jagode, narandje, karfiol, persun, limun, zelena salata, prokule, rastika, kivi, dinja, grozdje, kupus, blitva, maline, kupine, sparoge, celer, spinat, ananas, buranija, tikva. Vitamin C se moze naci i u drugim namirnicama, ali u manjim kolicinama.

Vitamin C je vrlo osjetljiv na visoku temeraturu, vodu, zrak. 25% vitamina C ce biti izgubljeno blansiranjem ili zamrzavanjem namirnica. Kuhanje od 10 do 20 minuta ce uzrokovati gubitak od preko 50% ovog vitamina. Podgrijavanjem konzervisanog povrca, gubi se 70% originalnog vitamina C.
Vjerovatno najpoznatiji od svih vitamina. Od svih ostalih, vitamin C se, naknadno dodaje, u najveci broj prehrambenih proizvoda i napitaka. Na zalost vecina populacije misli da je ovaj vitamin dobar samo za prehlade, dok su najvaznije funkcije uglavnom nepoznate.

Interesantna je cinjenica da je covijek jedan od rijetkih sisara koji ne moze da proizvodi ovaj vitamin u organizmu, te se potrebe za vitaminom C moraju zadovoljavati pravilnom ishranom, i vitaminskim saplementima. Ljudski organizam, ima ugradjen barometar za mjerenje vitamina C u organizmu, koji se aktivira, i na neki nacin odstrani visak ovoga vitamina ako ga imamo previse.
Potrebne kolicine vitamina C, jako variraju od osobe do osobe. Razlike mogu biti jako velike. Zavisno od godina, pola, medicinskih kondicija, snage imunog sistema, neke osobe mogu imati dnevne potrebe od 1500 mg vitamina C, dok neke druge osobe mogu trebati 2500 mg.  Mjere koje dajem daleko prevazilaze zastarjele norme o potrebnim kolicinama vitamina C, koje se na zalost jos uvjek primjenjuju i preporucuju od nedovoljno obrazovanog medicinskog i farmaceutskog osoblja. Osobe koje imaju zdravstvene poteskoce, te pusaci i osobe pod redovnom stresom trebaju i mogu koristiti i mnogo vece doze vitamina C nego sto sam gore naveo.

Zasto organizam treba vitamia C?

Vitamin C djeluje u integraciji sa drugim vrlo vaznim elementima u organizmu. Vitamin C pomaze boljem odvajanju zeljeza iz hrane prilikom metabolizma. Apsorbovanje kalciuma se pojacava uz prisustvo vitamina C. Kalcium askorbat /calcium ascorbate/ je vrsta minerala, koju organizam bolje koristi nego druge vrste kalciuma. Posljedice pretjeranog uzimanja vitamina A su mnogo manje, ako organizam ima dovoljne kolicine vitamina C. Takodje, ovaj vitamin podrzava regeneraciju vitamina E, i oba elementa u simbiozi imaju izvanredna antioksidantna svojstva.

Vitamin C je rastvorljiv u vodi. Odlican je antioksidant za sprecavanje ostecenja i unutrasnjeg i vanjskog dijela celija. Ako znamo da ostecenje unutrasnjeg dijela celije, slobodnim radikalima, ostecuje DNK, sto dovodi do formiranja tumora, jasno nam je koliko je vazna uloga vitamina C. Ovo je posebno vazno za dijelove tijela gdje se tumor celija rapidno siri, kao na primjer u probavnom traktu. Sprecavajuci mutaciju DNK, vitamin C sprecava pojavu raka. Redovno uzimanje vitamina C je povezano sa smanjenim rizikom dobijanja tumora, kao sto je rak debelog crijeva, te sprecava kardiovaskularne bolesti, probleme sa zglobovima, i katarak.

Vitamin C je vitalan elemenat u snazi imunog sistema. Poznata je njegova uloga u borbi protiv prehlada, medjutim nedovoljno je znano da vitam C moze da se uzima kao preventivna mjera protiv infekcija uha, ako se ove cesto ponavljaju. Imuni sistem zavisi od velikog broja elemenata u zastiti organizma od infekcija, kao sto su: bijela krvna zrnca, proteini, i interferoni. Funkcije svih ovih elemenata zavise od vitamina C.

Uzroci i simptomi nedostatka vitamina C

Nedostatak vitamina C je uglavnom uzrokovan, losom i nepravilnom ishranom, to jest nedovoljnim konzumiranjem svjezeg voca i povrca, ili saplemenata koji sadrze ovaj vitamin. Jedna trecina Amerikanaca i Kanadjana, hronicno pati od nedostatka vitamina C. Na zalost u momentu pisanja ovoga teksta, nisu mi dostupni podatci za nase krajeve, ali ne vjerujem da su bolji. Vjerujem da su statistike kod nas jos i gore, zbog velikog broja pusaca. Dokazano je da pusaci i osobe koje su primorane da udisu duvanski dim, pate od nedostatka vitamina C.

Imuni i detoksifirajuci sistem organizma su najveci korisnici vitamina C, te preopterecenje bilo kojeg od ova dva sistema ce izazvati i nedoststak vitamina C. Kada se u tijelo na neki nacin unesu toksicne materije, vitam C je taj koji zapocinje proces eliminacije tih toksina. Prekomjerno izlaganje toksicnim materijama, izaziva i pomanjkanje vitamina C. (pusenje, zagadjenj vazduh, rad sa toksicnim bojama, i drugim hemijskim proizvodima, itd)

Simptomi masovnog nedostatka vitamina C, kao sto su: krvavljenje desni, i promjena boje koze zbog pucanje kapilara, su vrlo rijetki u danasnje vrijeme.
Sporo zarastanje rana, moze biti izazvano ovim nedostatkom. Najznacajnije posljedice nedostatka ovoga elementa odrazavaju se na imuni sistem. Ceste prehlade, i razne infekcije su cesto posljedice nedovoljne kolicine vitamina C. Zastita omotaca respiratornog trakta jako zavisi od ovog vitamina, te ceste plucne bolesti mogu biti znak pomanjkanja vitamina C.

Visak vitamina C u organizmu

Simptomi i trovanja viskom vitamina C, nisu nikad zabiljezeni, te ne postoji gornja dozvoljena granica za dnevno unosenje ovog vitamina u organizam. Tolerisana gornja granica kolicine vitamina C koju mozete dnevno uzeti je ogranicena tolerancijom vaseg probavnog sistema. Kad stolica omeksa, to jest ako dobijete proliv, smanjite kolicinu. Ja sam uzimao izmedju 20 i 25 grama (20000 do 30000 miligrama) dnevno kroz suplemente vise od 90 dana, svaki dan, bez ikakvih problema. Izimao sam i mnogo vise intravenozno ali o ovome cu u slijedecem tekstu o vitaminu C.

Zvanicno preporucene kolicine dnevnog uzimanja vitamina C su:
(Ovo su vrlo minimalne doze vitamina C, i pored sprecavanja skorbutne bolesti nece vam donijeti nikakve zdravstvene beneficije. Procitajte nase ostale clanak o ovom vitaminu i upoznajte se sa stvarnim potrebama organizma za ovim elementom)

• 0-6 mjeseci starosti: 40 mg
• 7-12 mjeseci starosti: 50 mg
• 1-3 godine starosti: 15 mg
• 4-8 godine starosti: 25 mg
• 9-13 godine starosti: 45 mg
• 14 i vise godina starosti: 90 mg (muskarci)
• 14 i vise godina starosti: 75 mg (zene)
• Trudnice: 85 mg
• Doilje: 120 mg

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: