Imate li problme sa urastanjem nokta? » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
urastao nokat

Imate li problme sa urastanjem nokta?

Urastanje nokta moze da se desiti na bilo kojem prstu, ali najcesce se desava na noznim palcevima. Razloga moze biti nekoliko, ali urastanje je uglavnom izazvano neprikladnom obucom i nepravilnim rezanjem nokta. Urastanje nokta moze biti bolniji problem od takozvanih “kurujih ociju” za koje smo rjesenje vac napisali na ovdje.

Ja licno nikad nisam imao ovaj problem, ali moja kcerka i nekolicina mojih poznanika jeste. Moja supruga Mirjana je trazila i nasla soluciju za nasu kcerku, te cu vam prenijeti nekoliko savjeta koje je ona pronasla.

Kod moje kcerke, rjesenje je bilo relativno jednostavno. Promjenila je nacin sjecenja nokta i to je sve. Nokat treba rezati ravno, a ne pod uglom na krajevima nokta. Ako se ovo radi, znacajno ste smanjili sansu da do urastanja dodje. Pogledajte sliku za pravilno rezanje.

urastanje-nokta005

U velikom broju slucaja, ovo je dovoljno da se ispravi nokat koji je vec poceo urastati.

Ako je urastanje vec pocelo moze se ispraviti jednostavnom metodom stavljanjem komadica vate ispod nokta kako je prikazano na slici. Prvih nekoliko dana moze donositi neprijatnosti prilikom hodanja, ali naviknut cete se, a i rezultat je vrijedan malo muke.

Vatu treba mijenjati svaki dan da ne bi prikupljala bakterije i gljivice koje mogu inficirati nokat. Nokat ce vremenom poceti da raste normalno i vata vise nece biti potrebna. Sa vremena na vrijeme premazite nokat etericnim uljem cajevca koji ce eliminisati pojavu gljivica i omeksati nokat i ubrzati ispravljanje. Prirodnamedicina.com

urastanje-nokta001

Komadic vate ispod nokta, treba redovno mjenjati da se sprijeci skupljanje gljivica i bakterija.

Ako je urastanje vec pocelo i doslo do gnojne upale, svakako se preporucuje odlazak ljekaru.

Ako bas ne zelite da vidite doktora, ili niste u mogucnosti, mozete na svoju odgovornost pokusati sa sljedecom metodom:

Metoda moze biti bolna i izazvati blago krvarenje te morate imati pri ruci sredstvo za dezinfekciju i sterilan flaster ili zavoj.

Potrebno:

  • Grickalica ili makazice za nokte
  • Turpija za nokte
  • Pinceta
  • Vata
  • Lavor/skaf
  • Etericno ulje cajevca
  • Alkohol ako dodje do krvarenja
  • Zavoj ili flaster

Dobro operate noge sapunom i kiselite u toploj vodi 20 do 30 minuta da nokti omeksaju. Alkoholom dezinfikujte makazice, turpiju, i grickalicu. Turpijcom sastruzite odumrlu kozu oko nokta. Natopite komadic vate etericnim uljem cajevca i prislonite oko 10 minuta na mjesto gdje je doslo do urastanja.

Etericna ulja ce dodatno omeksati nokat i eliminisati moguce gljivice i bakterije.

urastanje-nokta008

Imajte spremnu vatu namocenu u alkohol ako dodje do krvarenja

Pincetom podignite dio nokta koji je poceo da urasta. Ovdje moze biti bolno i dovesti do krvarenja. Ako dodje do krvarenja, ocistite vatom umocenom u alkohol. Makazicama ili grickalicom odsjecite dio nokta koji ste podigli. Ocistite ponovo vatom umocenom u alkohol i premazite ponovo etericnim uljem cajevca da sprijecite infekciju.

Mozete koristiti i antibiotski krem, ali mi sa Prirodne medicine smatramo da je etericno ulje bolja solucija.

 

 

 

 

Jos jednom da napomenem ovu posljednju metodu koristite na Vasu odgovornost.

urastanje-nokta007

Oprezno podignite urasli nokat i odsjecite visak sterilnim makazicana ili grickalicom. 

urastanje-nokta004

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: