1. Pravilnim nacinom disanja do optimalnog zdravlja » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
Vježbe disanja

1. Pravilnim nacinom disanja do optimalnog zdravlja

.

Disanjem do zdravlja!

• Kako disanje moze poboljsati opste stanje organizma?
• Kako znacajno pojacanje imunitet?
• Kako ukloniti uzroke stresa i nerviranja?
Doktor Endru Veil (Andrew Weil) iz Arizona medicnskog instituta kaze: “Ako danas mozete biti svjesni svoga disanja 10 sekundi duze nego juce, imacete vrlo znacajan korak za prosirenje svijesti, dublju i bolju komunikaciju izmedju tijela i uma i integraciju vasih fizickih, mentalnih i duhovnih funkcija. Ja ne mogu naci jednu jedinu stvar koja ima vise pozitivnog uticaja na zdravlje, a da je toliko jednostavna za svakodnevno vjezbanje i praktikovanje.
Endru Veil je dobio diplomu za botanicku biologiju na Harvardu i diplomu medicinskog doktora, takodje na Harvardu ali u odsjeku za medicinu. Danas je direktor programa za integrativnu medicinu i kliniski profesor interne medicine na Arizina univerzitetu u Tuskonu.
Dr Veil je internacionalno priznat ekspert za ljekovite biljke, interakciju tijela i uma, interaktivnu medicinu. Autor je sedam knjiga ukljucujuci i: “Prirodno zdravlje, Prirodna medicina, Spontano lijecenje, i Osam nedelja do optimalnog zdravlja.
Kako se pripremiti za vjezbe disanja?
Najbolje je naci tiho mjesto gdje necemo biti ometani prolaskom ljudi, telefonom i drugim ometajucim elementima. Izaberiti udobnu stolicu i sjedite uspravno. Polozaj glave ne smije biti neudoban. Oci mozete potpuno zatvoriti ili ih drzati poluotvorene.
Vjezbe koju cu opisati sada, treba praktikovati svakodnevno. Nije bitno u koje doba dana radite vjezbe, sve dok ste sigurni da u to doba necete biti ometani. Zadajte sebi zadatak da svaki dan u to vrijeme nekoliko minuta posvetite vjezbanju tehnika disanja. Duzina trajanja vjezbi nije toliko vazna kao sto je vazna regularnost. Cak i samo 10 do 15 minuta dnevno, ce donijeti znacajna poboljsanja ako se vjezbe rade redovno.
Skoro kroz sve vjezbe pozicija jezika treba da bude u takozvanoj “Joga” poziciji. To jest, vrhom jezika dodirnite pozadinu prednjih gornjih zuba, i pomaknite ga samo malo gore dok ne osjetite da mali dio jezika dodiruje i unutrasnju stranu desni. Filozofija joge nas uci da postoje dvije nervne struje u tijelu razlicitog polariteta i one pocinju u zavrsavaju u ovim tackama. Kad spojite te dvije tacke jezikom, tvrdi se da kompletirate i zatvorite polje koje zadrzava energiju disanja unutar tijela umjesto sto samo izbacijemo napolje.

Ako ste dosli do ovoga priloga sa nase Facebook Stranice, zamolili bi smo vas da date komenatar na ovaj prilog.

Pravilnim nacinom disanja do optimalnog zdravlja 2. dio.

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: