Svježe ili zamrznuto voće i povrće? Koja je razlika?
Assign a 'primary' menu

Da li je bolje svježe ili zamrznuto voće i povrće?

Ishrana bogata voćem i povrćem vas može učiniti srećnijom osobom

Da li se ikada zapitate kada bi trebalo da se opredijelite za svježe voće i povrće, a kada da izaberete lakši način i kupite zamrznuto?

Istraživači su analizirali sadržaj nutrijenata u osam vrsta voća i povrća (brokule, karfiol, slatki kukuruz, grašak, mahune, špinat, borovnice i jagode) u šest različitih godišnjih momenata tokom dvije godine. Proizvode su podijelili u tri različite grupe: svježe, svježe uskladišteno (što znači da je stajalo u frižideru pet dana) i zamrznuto.

U većini poređenja, istraživači nisu našli nikakvu značajnu razliku u sadržaju nutrijenata voća i povrća, naročito vitamina C, provitamina A i ukupnih folata. Oni su otkrili da i kada je bilo razlike, zamrznuti proizvod je zapravo imao veću mogućnost da zadrži svoje nutrijente u odnosu na onaj koji je svježe uskladišten.

To je zato što voće i povrće proizvodi enzime koji brzo vode kvarenju nutrijenata. Zamrzavanje zaustavlja taj proces, zadržavajući sve nutrijente dok ne budete spremni da ga pojedete, ističu nutricionisti.

Tako da nije važno da li više koristite svježe ili zamrznuto voće i povrće, sve dok je ono dovoljno zastupljeno u vašim obrocima. Uzimanje dovoljnih količina ovih proizvoda je jedan od najlakših načina da povećate unos vitamina i minerala koji su presudni za zdravlje vašeg mozga, imunog sistema, kože, mišića i još mnogo toga. Takođe, ishrana obogaćena voćem i povrćem vas čak može učiniti srećnijom osobom, sa više energije.

Međutim, prema studiji sprovedenoj 2013. godine u Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, blizu 90% Amerikanaca ne jede preporučene 2-3 šolje povrća dnevno, a oko 80% ljudi ne jede dovoljno voća. Da li je situacija kod nas ista, bolja ili gora? To ne možemo znati bez sprovođenja anketa i ispitivanja, ali to nije ni važno. Važno je da tu statistiku možemo promijeniti odmah i ovdje u svom ličnom slučaju. 'Budi promjena koju želiš da vidiš u svijetu!'

Kada vam je zaista stalo do okusa i teksture, i kada vam je na raspolaganju sezonsko tek ubrano, svježe voće je dobar izbor kao poslastica i desert sam za sebe ili sa sladoledom, uz kašu od ovsenih pahuljica ili kao voćna salata.

Ali, ako ste ograničeni novcem ili ujutro često žurite, onda bi vam zamznuto voće i povrće moglo uštediti mnogo vremena.

Svoje omiljeno zamrznuto voće koristite u kombinaciji sa tamnozelenim lisnatim povrćem poput špinata, raštike, blitve u ukusnim i hranljivim smutišima kao doručak ili u bilo koje drugo doba dana.

About the Author Mirjana Hasanagić

Doktor alternativne medicine, specijalista za zdravu ishranu. Kompletna biografija Vedrana i Mijane na: hasanagic.com

follow me on: