Kako se liječi holesterol » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
kako sniziti holesterol

Kako se liječi holesterol

Bilo bi nam drago da podijelite naše priloge. Kliknite na dugmence. Unaprijed hvala.

Kako sniziti holesterol prirodnim putem?

Ako se odlucite na uzimanje lijekova za snizavanje holesterola umjesto da se posvetite rjesavanju osnovnog problema, ne samo da cete zaustaviti prirodni proces izlijecenja svog tijela nego cete se izloziti drogama koje su prepune sporednih dejstava od kojih je jedno trosenje koenzima Q10 (CoQ10) sto ce vremenom dovesti do zamaranja, slabosti i osjetljivosti misica, i naposljetku otkazivanja srca.

Zarada, a ne zdravlje, je pokretacka snaga iza vazecih preporuka za holesterol

Farmaceutska industrija je davno shvatila kakvo ogromno trziste mogu osvojiti sa lijekovima za snizavanje holesterola. I to su mogli vrlo efikasno izvesti sa lijekovima koji se moraju uzimati godinama, i koji, uglavnom, nisu toliko toksicni i toliko opasni da izazivaju brzu smrt.

Lijekovi za snizavanje holesterola – statini – mogu se pohvaliti profitom od desetina milijardi dolara godisnje.

Praksa je da se strucnjaci iz medicinske struke izabiraju u vladine komisije koje prave preporuke i vodice koje se zatim usvajaju u medicinskoj i zdravstvenoj zajednici.

Na poslednjoj americkoj komisiji za nacionalni program za obrazovanje o holesterolu bilo je devet ljekara, od kojih je osam bilo direktno povezano sa industrijom lijekova. Naravno, sa kompanijama koje proizvode lijekove za holesterol. Kao rezultat, komisija je preradila postojece preporuke i uvela nove smjernice, savjetujuci onima sa rizikom za srcane bolesti da reduciraju nivo LDL (loseg) holesterola na vrlo, vrlo niske nivoe.

(Zasto nas interesuje sta se desava na americkim nacionalnim komisijama? Zato sto sve odluke koje se tamo donesu, prije ili kasnije, sa komercijalnim proizvodima (u ovom slucaju lijekovima) dolaze u sve krajeve svijeta i direktno uticu na svaciji zivot i zdravlje. – prim.prev.)

Do 2004. godine, LDL holesterol od 130 se smatrao zdravim. Po novim tabelama, preporucuje se manje od 100, pa cak i manje od 70 za pacijente sa visokim rizikom!
Da bi se postigli ovako opasno niski ciljevi, neophodno je uzimati minimalno jedan od lijekova za snizavanje holesterola. Znaci, nove direktive su automatski prosirile trziste za ove lijekove.

Da bi se postigli ovako opasno niski ciljevi, neophodno je uzimati minimalno jedan od lijekova za snizavanje holesterola. Znaci, nove direktive su automatski prosirile trziste za ove lijekove.

Moramo razumjeti da nam nije recena cijela istina o holesterolu. Ono sto saznajemo od tradicionalnih ljekara je samo malo vise od vjesto iskoristenog marketinga.

Holesterol nije opaki zlikovac kako smo navedeni da vjerujemo

Holesterol je esencijalan i presudan za citav niz vitalnih funkcija u tijelu.

Holesterol je integralni dio celijske membrane i sirovina je koju tijelo koristi za sintezu hormona. Jedan od tih hormona je vitamin D. Nasa koza sadrzi holesterol i pod uticajem ultraljubicastih talasa taj holesterol se pretvara u vitamin D3, koji se odatle transportuje u krv. Tijelo se dalje pobrine da D3 pretvori u aktivnu formu vitamina D.

Ali to nije sve.

Kada nivo holesterola padne prenisko, u tijelu se javlja niz nezeljenih pojava.

Rizici koje nosi nizak holesterol

Holesterol je od sustinske vaznosti za optimalno zdravlje mozga. Bitan je za neurolosku funkciju i pomaze pri formiranju pamcenja. Cinjenica je da je nizak holesterol povezan sa velikim brojem neuroloskih problema, ukljucujuci i gubitak pamcenja.

Nedostatak holesterola moze da:

  • Poveca rizik od depresije
  • Poveca rizik od samoubistva
  • Vodi ka nasilnickom ponasanju i agresivnosti
  • Poveca rizik od karcinoma i Parkinsonove bolesti

Koliko je previsok visok holesterol?

Licno vjerujem da je sve preko 330 previsoko.

Drugi nacin da se jednostavno i sigurno provjeri da li postoji rizik od nenormalnog metabolizma holesterola je da se provjeri odnos izmedju HDL (dobrog) i totalnog holesterola.

Treba podijeliti HDL broj sa brojem ukupnog holesterola. Taj procenat bi idealno trebao biti iznad 25%. Tipicno, sto je visi to je bolje, posto nema poznatih nezeljenih efekata od visokog ‘dobrog” holesterola.

Ako taj odnos pada ispod 15-20% to znaci da postoji visok rizik, a ispod 10% je znacajan pokazatelj rizika od srcanih bolesti.

Kako sigurno i efikasno sniziti visok holesterol?

Srecom, postoje jednostavni, temeljni nacini koji mogu pomoci da se regulise holesterol.

Prvo, moramo shvatiti da smanjivanje holesterola prvenstveno kroz hranu nije najefikasnija osnovna strategija, Zasto?

Zato sto se 75 procenata holesterola stvara u jetri, na koju utice nivo insulina. To znaci, da ako se optimizira insulin, regulisace se i holesterol.

Fizičko vježbanje i holesterol

Jedan od najboljih nacina na koji se ovo moze postici je fizickim vjezbanjem i pazljivim odabirom hrane. Namirnice koje povecavaju insulinske nivoe ce doprinijeti i visokom holesterolu jer ce podsticati jetru na vecu proizvodnju.

Ovdje su moje osnovne preporuke za bezbjedno spustanje i regulisanje holesterola:

  • Svakodnevno provedite odredjeno vrijeme vjezbajuci u skladu sa svojim godinama i fizickim sposobnostima.
  • Smanjite, sa planom da potpuno eliminisete, zitarice i secere u svakodnevnoj ishrani.
  • Jedite znatnu kolicinu svjezeg voca i povrca.
  • Unosite dovoljno kvalitetnih omega-3 masnoca.
  • Izbjegavajte pusenje i alkohol.
  • Pozabavite se svojim emocionalnim izazovima

Ja sam tretirao izmedju 20 i 30 hiljada pacijenata od kojih pet osoba nije imalo poboljsanje. Tih pet slucajeva su imali poremecaj koji se zove familial hypercholesterolemia. Radi se o izuzetno rijetkoj pojavi koja pogadja jednu od 1000 osoba na statinima i za njih moze biti od koristi da uzimaju lijekove za snizavanje holesterola.

Neki su me pitali o ekstraktu crvene rize. Postoji konfuzija u vezi sa ovim proizvodom: treba da se razumije da je i ekstrakt crvene rize takodje statinski lijek, sa istim mehanizmom djelovanja kao ostali statini iako se moze nabaviti bez recepta.

Konvencionalni tretman je skoro ubio mog komsiju.

Petog juna sam dobio poziv od bivseg komsije da odigramo partiju tenisa. Do prije dvije godine kada sam se odselio, redovno smo igrali i on je redovno pobjedjivao iako mu je bilo sedamdeset godina.

Medjutim, ovaj put je bilo drugacije: komsija je bio mnogo sporiji i nije uspijevao da vraca moje lopte. Ovaj put sam ja pobijedio. Doduse, on je sada bio dvije godine stariji, znaci 72, ali to nikako nije mogao biti razlog za toliko slabiji ucinak.

Poslije meca mi je objasnio da ga je doktor stavio na “Zocor” i da se od tada stalno osjecao umornim. Iz nemara ili neznanja, nije mu prepisan ubikvinol. U slucaju mog komsije, statini su mu unistili zdravlje, drasticno redukujuci njegovu energiju i brzinu pokreta.

Srecom, bio je spreman da proba sa ubikvinolom i vitaminom D.

Nadam se da ce me sljedeci put pobijediti bez problema.

Sta morate znati ako se odlucite za statine

Ako se odlucite da uzimate statine – lijekove za snizavanje holesterola – neophodno je da razumijete nacin djelovanja ovih lijekova.

U sustini , oni rade tako da redukuju jedan enzim u jetri, koji ne samo da smanjuje proizvodnju holesterola nego smanjuje i proizvodnju koenzima Q10.

Kada se smanji proizvodnja koenzima Q10, otvara se prostor za citav niz razlicitih zdravstvenih problema.

Prijevremeno starenje je primarni nezeljeni efekat snizenog koenzima Q10 zato sto ovaj esencijalni vitamin reciklira ostale antioksidante kao sto su vitamini C i E.

Osim toga, nedostatak koenzima Q10 ubrzava ostecenje na DNA. Stoga je od apsolutno zivotnog znacaja da se suplementira sa koenzimom Q10 ako ste na lijekovima za snizavanje holesterola. Na zalost, mnogi ljekari propustaju da informisu pacijente o ovoj cinjenici.

Ako imate preko 40 godina, preporucio bih da uzimate odredjenu formu koenzima Q10, a to je ubikvinol, jer ga tijelo bolje apsorbuje.

Eto kako sniziti holesterol prirodnim putem.

Holesterol je tako vazna tema, okruzena sa toliko mnogo konfuzije …

Izvor informacija “Dr. Mercola” 

About the Author Mirjana Hasanagić

Doktor alternativne medicine, specijalista za zdravu ishranu. Kompletna biografija Vedrana i Mijane na: hasanagic.com

follow me on: