Kako umanjiti stetne posljedice duvanskog dima i nikotina? » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
pusenje

Kako umanjiti stetne posljedice duvanskog dima i nikotina?

Ovo nije vodic ni kurs kako prestati pusiti. Ovo su korisne informacije za smanjivanje stetnih posljedica pusenja i zivota sa pusacima. Nije mi namjera ni da podrzavam pusace vec da ukazem na neke korake koji se relativno lako mogu primjeniti u svrhu znacajnog smanjenja negativnih efekata nikotina i duvanskog dima.

Informacije koje slijede su koristan vodic za eliminisanje dijla stetnog uticaja pusenja, kako za aktivne tako i za pasivne pusace. 

Moj dobar prijatelj, novinar, autor nekoliko knjiga i veliki poznavalac prirodnog liječenja, Ramo Kolar, mi je rekao jednom prilikom, da se jedan broj ljekara, koji nije u stanju da vam medicinski pomogne, opravdava činjenicom da koristite duvan. Da li je tačna njegova teorija, da doktori koji ne znaju kako da vam pomognu, opravdavaju svoju nemoć činjenicom da ste pušač? Svi znamo da je pušenje štetno, ali da li je to jedino objašnjenje za bilo koji zdravstveni problem? Ja imam argumente po kojima bih mogao da se složim i sa ljekarima, a i sa mojim prijateljem Kolarom.
Znam da je licemjerno nalaziti razloge za podržavanje dvije suprotne teorije, ali prije nego što počnete da me zovete licemjerom, dozvolite mi da iznesem nekoliko činjenica. Neću ništa novo reći ako kazem da je pušenje jako štetno. Nije u pitanju samo duvan, već i hemikalije koje se naknadno dodaju u cigarete u procesu proizvodnje. Udisanjem dima iz cigareta unosimo veliki broj toksina i slobodnih radikala u organizam. Pušenjem ne trujemo samo sebe, već i sve one koji su iz bilo kojih razloga primorani da udišu dim iz naših cigareta (“pasivno pušenje ili pušenje iz druge ruke”). Slobodni radikali i toksične materije koje dimom unosimo u organizam slabe imuni sistem, i uzrokuju cijeli niz boleština. Dokazano je da osobe koje su nepušači, a žive sa pušačima, imaju oslabljen imuni sistem, i čak mogu da dobiju rak pluća izazvan duvanskim dimom.

Roditelji koji puše u zatvorenom prostoru gdje su djeca prisutna, u kući ili automobilu, apsolutno, 100%, bez ikakve sumnje, truju svoju djecu. Prema tome, prestanite da budete neodgovorni, da ne kazem nešto gore, i ne izlažite djecu duvanskom dimu.
Da ponovim jos jednom, duvanski dim slabi imuni sistem, bilo da ste pušač, ili da ste samo izloženi duvanskom dimu. Trovanje drugih dimom iz vaših cigareta je glavni razlog zašto je pušenje postalo zabranjeno na javnim mjestima u Americi, Kanadi i mnogim drugim zemljama svijeta. Toliko o podrzavanju ljekara, koji ne mogu da vam pomognu zato što ste pušač.

Da sad iznesem činjenice koje podržavaju teoriju velikog poznavatelja prirode i prirodnog liječenja, Rame Kolara. Ljekari koji ne poznaju mehaniku rada imunog sistema će uvijek naći razlog da opravdaju nemogućnost poboljšavanja vašeg zdravstvenog stanja u duvanu i pušenju. Ovdje ne mislim na mehaniku rada imunog sistema opisanu u medicinskim udžbenicima: “Kad strano tijelo dospe u organizam, limfociti se pretvore u T-celije i bla, bla, bla…”. O ovome ćemo kasnije na web stranici gdje je i ovaj tekst originalno objavljen. Mislim na uticaj i djelovanje kompleksnog sistema vitamina, minerala, aminokiselina i proteina i njihove funkcije u odbrani i podržavanju organizma.

Lako je ljekaru savjetovati da morate baciti duvan. Međutim, činjenica je da prestati pušiti nije lako. Ako nije pitanje života ili smrti, većina pušača poslije prekida će se ranije ili kasnije vratiti ovom poroku.

Čast izuzecima, ali ja znam da veliki broj naših ljekara spada u grupu hroničnih i teških pušača. Kad vaš ljekar, koji je pušač, zahtijeva od vas da bacite cigare, tražite da i on uradi isto, ili neka se obrazuje o mehanici rada imunog sistema, i nađe način da minimizira stetna djelovanja duvanskog dima. Ne zelim da podržavam korištenje duvanskih proizvoda, ali postoje načini da se štetna djelovanja pušenja i nedobrovoljnog udisanja duvanskog dima znatno umanje. Kažem, umanje, a ne eliminišu.

O vitaminu C:

Neophodan za dobro zdravlje, vitamin C podrzava mnoge vazne funkcije u organizmu.

Kao prvo, esencijalan je u sintezi kolagena.

Kolagen je najobilniji strukturalni protein u tijelu i neophodan je u odrzavanju dobrog zdravlja i jacanju zuba, misica, kostiju, koze i krvnih sudova.

Bez dovoljnog vitamina C, nema ni adekvatnog kolagena.

Osim toga, vitamin C nam treba da ponistimo djelovanje slobodnih radikala, sprijecimo oksidaciju masnoca i regenerisemo ostale antioksidante. Ovaj dio je vrlo vazan za pusace. Vitamin C se veze za slobodne radikale nastale u organizmu zbog unosenja nikotina i duvanskog dima i izbacuje ih iz organizma. Izracunato je u laboratorijama da za eliminaciju slobodnih radikala iz jedne popusene cigarte treba oko 25 miligrama vitamna C. Za 10 cigarteta 250 miligrama, jedna kutija 500 miligrama i tako dalje.

Ovo su potrebene kolicine za pusace, pored potreba organizam za vitaminom C koje nam regularno trebaju. Skoro iste kolicine su potrebne i za takozvane pasivne ili pusace druge ruke, to jest osobe koje cesto borave u zatvorenom prostoru sa pusacima.

Cak i vecina nepusaca pati od hronicnog nedostatka vitamina C. Skoro 100% pusaca su hronicno nemaju dovoljne kolicine vitamina C.

O stvarnim potrebama organizma za vitaminom C mozete se vise informisati ovdje Vitamin C, Istine i zablude.

VAZNO:

Uzimanje ekstra kolicina vitamina C ce samo umanjiti stetne posljedice pusenja ali ne i eliminisati ih u potpunosti.

Vitamin C je kofaktor ili podloga za mnoge enzimske sisteme koji su dio vaznih procesa, kao npr. biosinteza hormona ili ATP sinteza u mitohondrijama.

Vitamin C pomaze pri metabolizmu proteina i masti.

Vitamin C pomaze pri odrzavanju zdravog i jakog imunog sistema.

Vitamin C je neophodan pri sintezi karnitina, interferona i prostaglandina E1.

Vedran Hasanagic M.D. A.M.

prirodnamedicina.com

 

 

 

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: