Preslica. Iz Knjige doktora Enesa Hasanagica "Ljekovito bilje i jetra" » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
Biljka preslica

Preslica. Iz Knjige doktora Enesa Hasanagica “Ljekovito bilje i jetra”

POLJSKA PRESLICA (HORSETAIL HERB)

Equisetum arvense (Linne) – Equisetaceae

Drugi nazivi: preslica, rastavić, barska metlica, kreš

Poljska preslica je višegodišnja uspravna zeljasta biljka visine 20-40 centimetara, koja svojim izgledom podsjeća na jelu. Kao ljekovita biljka poznata je od najdavnijih vremena. U svojim spisima spominje je i Dioskorid. Zbog podzemnog dijela, koji se prostire i u dubinu i u širinu, vrlo je žilav korov. Ima dvojake izdanke: u rano proljeće se pojavi nerazgranjena plodna stabljika svijetlosmeđe boje s klasom na vrhu u kojem se nalaze spore. Nešto kasnije pojavljuje se neplodna asimilaciona stabljika zelene boje čiji se listići granaju iz pršljenova i okrenuti su prema gore, za razliku od drugih preslica čiji listići su ili vodoravni ili vise nadolje. Za drogu se prikuplja samo asimilaciona zelena stabljika (Herba Equiseti). Suši se na promaji i u hladovini. Okus droge je slabo gorko- -slan, gotovo bez mirisa.

Preslica

Preslica

Nalazišta biljke: Kao korovska biljka posebno voli jako kisela zemljišta sa dosta vlage. Može se naći po vlažnim livadama, njivama i poljima. Ako uspijeva na glinastome tlu povuče znatnu količinu kremene kiseline.

Osnovni hemijski sastojci biljke Sadrži i do 12% kremene kiseline što zavisi od zemljišta na kojem uspijeva, i od starosti biljke. Starija biljka sadrži više kremene kiseline, ali je prešla u oblik koji je teže topiv u vodi. Zbog toga treba prikupljati mlađe biljke. Sadrži takođe saponina ekvizetonina, cak do 5%, što je posebno važno jer se smatra da ekvizetonin djeluje kao diuretik. Navodno sadrži alkaloide: nikotin, trimetoksipiridin i dimetilsulfon (A.I. Šreter) i flavonoide (ekvizetrin, izokvercitrin), te organskih kiselina (jabučne, askorbinske i oksalne), smole, tanine, pektina, nekih gorkih materija, karotenoida i dosta neorganskih soli: kalcijum karbonata, kalijum sulfata, kalijum hlorida, magnezijuma, željeza i mangana.

Svojstva biljke: Od davnih vremena poznata je kao jak diuretik, što nauka danas pripisuje prisustvu saponina. Droga djeluje kao hemostatik, remineralizant, hematopoetik, astringent.

Indikacije: Kao jak diuretik kod oligurije, metroragije, hidropisije i ascitesa u cirozi jetre i kod insuficijencije srca. Kao remineralizant kod insuficijencije jetre. Infekcije mokraćnih putova, mjehura i bubrega. Različite vrste hemoragija: hemoptizija, hematurija i dr. Demineralizacija: tuberkoloza, rahitis, astenije, frakture. Arterioskleroza i hipertenzija. Čir želuca i dvanaestopalačnog crijeva.

Način primjene: Preporučuje se sok iz svježe biljke u kolicini od 2 do 3 čajne ili supene kašike, razblažen jednakom količinom vode. Najbolje je u toku dana uzeti 2 do 3 puta po jednu kašiku svježeg soka, pa na to popiti pola šolje mlake vode. Čaj se obično priprema tako da se dvije čajne kašike biljke preliju sa 2 dcl hladne vode, zagrije do ključanja i prokuha 2 do 3 minuta i ostavi dok se ne ohladi. Potom se procijedi i pije hladan i nezaslađen osim u slučajevima anemije kada se sladi medom. Mladi izdanci zelene preslice mogu se dodati u salatu.

Primjena u narodnoj medicini: Poljska preslica mnogo se više primjenjuje u narodnoj medicini premda je u mnogim farmakopejama i oficijelna droga. Zbog svog astringentnog djelovanja u narodu se često upotrebljava za liječenje rana koje krvare, kao i svježih rana. Preslica se obično dobro izgnječi i stavi na ranu. Ako je preslica već osušena, izmrvi se u prah i pospe po rani. Ostalo je kao i u naučnoj medicini.

Napomena: Postoji nekoliko sličnih biljaka iz ovoga roda, pa valja voditi računa da ne dođe do zamjene.

Oficijelna je prema: Brit. Herb Pharm (1983).

Njemačka Komisija E: The Complete German Comission E Monographs, 1988.

Američko izdanje, str. 150

Preneseno iz knjige “Ljekovito bilje i jetra” doktora Enesa Hasanagica

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: