Kako se liječi gripa i prehlada. Spriječiti ili liječiti - Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
Kako liječiti i spriječiti prehladu

Kako smanjiti rizik od prehlade i gripe

Kako se liječi prehlada i gripa

Kažu: “Ako se prehlada liječi, traje samo tjedan dana, a ako se ne liječi, traje čitavu sedmicu

Zavisno od snage imunog sisteme gripa ili prehlada će trajati između 5 i 10 dana”. To je odprilike vrijeme koje virus prehlade ili gripe ostane u organizmu. Velike doze vitamina C će ubrzati eliminaciju virusa. Kad kažem velike doze mislim na doze od 10 hiljada miligrama i više dnevno. Jedan cijeli limun sadrži oko 60 miligrama, te Vam ispijanje vručih limunada može donijeti privremeno mentalno olakšanje ali neće mnogo uticati na virus prehlade ili gripa.
Ovdje uglavnom vrijedi pravilo Bolje spriječiti nego liječiti. Sprečavanje se opet svodi na mega doze vitamina C. Kako u stvari vitamin C djeluje na organizam možete pročitati u tekst za koji imate link na dnu stranice.

Vrlo važno da se napomene. Antibiotici nemaju nikakav uticaj na viruse gripe i prehlade. Ako ste zainteresovani da saznate više o djelovanju i ne-djelovanju antibiotika na virusne i bakterijske infekcije, pogledajte opširniji izvještaj pod naslovom Antibiotski paradoks na našoj Eserihija.com web stranici.

Kako spriječiti gripu i prehladu

Osim zimskih radosti u kojima uzivaju uglavnom samo djeca (“Skripi, skripi bijela staza…”), zima je doba gripe i prehlade. Najbolja odbrana protiv kaslja, glavobolje i ostalih sitnih pakosti koje nam donosi virus je, kao i uvijek, preventiva.
Posto znamo da je vecina nasih citalaca vec naoruzana jakim imunim sistemom stecenim pravilnim izborom hrane i vitamina, redovnim vjezbanjem i odmorom, pijenjem dovoljnih kolicina vode (Bravo!), sada cemo samo spomenuti nekoliko savjeta koji se lako zanemare bas zbog svoje jednostavnosti.

1. Pranje ruku toplom vodom i sapunom, pogotovo van kuce i na javnim mjestima. Nosenje vlaznih maramica sa alkoholom je dobra opcija za putovanje.

2. Ako ste u mogucnosti, izbjegavajte kontakt sa osobama koje imaju oboljenja respiratornih organa.

Kasljanjem i kihanjem se formiraju sitne kapljice koje zrakom prenose viruse od osobe do osobe.

3. Ne dodirujte oci, nos i usta. Time cete minimizirati prenosenje mikroba sa ruku na lice.

4. Pokrijte nos i usta papirnom maramicom kada kasljete i kisete. Maramicu odmah bacite, a ruke odmah operite.

5. I kao uvijek, uzimajte velike kolicine vitamina C. 5000 do 10000 miligrama za odrasle i 2000 do 4000 miligrama za djecu. Rasporedite ovu kolicinu na nekoliko manjih doza u toku dana. Ako vam se cini da su ovo prevelike doze, procitajte nas prilog o istini i zabludama oko vitamina C. 

About the Author Mirjana Hasanagić

Doktor alternativne medicine, specijalista za zdravu ishranu. Kompletna biografija Vedrana i Mijane na: hasanagic.com

follow me on: