Pokazatelji da jedete previše šećera » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu

Pokazatelji da jedete previše šećera

Zašto nešto što je tako dobrog okusa mora biti tako loše za nas?

Slatka hrana je ukusna. Svako ko kaže da nije tako, laže. Ali, s obzirom da život nije pravedan, šećer je, naročito u velikim količinama, zaista loš za zdravlje. Ustvari, kada znamo kako sve šećer utiče na organizam, teško ga je posmatrati na isti način (uprkos tome što je božanstvenog okusa).

Ali, kako znati koliko je previše? Navešćemo neke znakove upozorenja kojima organizam javlja da je vrijeme da se smanji količina  slatkiša u ishrani.

Neprestana potreba za slatkišima

Što više šećera jedemo, želja za njim postaje jača, uvlačeći nas u proces koji stvara ovisnika o šećeru. To nije samo zato što su se papile na jeziku prilagodile, stvarajući potrebu da želimo više u cilju postizanja istog okusa, već i zato što nas šećer 'podigne', što je praćeno naglim padom, baš kao u slučaju prave droge. Konzumiranje hrane sa velikim količinama šećera uzrokuje hormonski odgovor u organizmu poput talasa. Takva hrana vas podigne, te vas zatim naglo spusti, razvijajući potrebu organizma za više šećera.

Osjećaj tromosti tokom dana

Sve što dostigne vrhunac mora da padne. Poslije početnog rasta insulina slijedi neizbježan pad. „Energija je najstabilnija kada je stabilan šećer u krvi, a kad konzumirate previše šećera, rast i pad vašeg šećera u krvi izaziva rast i pad energije,“ kaže magistar Bruk Alpert, registrovani dijetetičar. Prisustvo mnogo šećera u ishrani, takođe, znači da vjerovatno ne jedete dovoljno proteina i vlakana koji su važni nutrijenti za održivu i stabilnu energiju.

Problemi sa kožom

„Neki su ljudi osjetljivi na rast insulina uzrokovan unosom šećera, što pokreće nalet hormona koji može voditi pojavi akni ili rozacee.“ Prekomjerna upotreba šećera se može odraziti na licu za samo nekoliko dana. Ako imate problematičnu kožu, dr Rebeka Kazin sa Instituta za dermatološku lasersku hirurgiju iz Vašingtona preporučuje da preispitate svoju ishranu. U suprotnom "možete liječiti kožu  zbog drugih problema ne znajući šta se zaista dešava.“

Ćudljiviji ste nego obično

Pad šećera u krvi kada ne konzumirate šećer može uzrokovati promjene u raspoloženju i učiniti da se osjećate mrzovoljno. Da ne spominjemo i to da ako vam energija isto iznenada opadne, to dodatno​​​​ doprinosi lošem raspoloženju.

Debljate se...

Višak šećera je višak kalorija i s obzirom da šećer nema proteina i vlakana, ne može vas zaštititi (a vi ga ne prestajete jesti). On je, takođe, okidač za oslobađanje insulina, hormona koji ima važnu ulogu u dobijanju tjelesne mase. Kada jedemo šećer, pankreas oslobađa insulin koji prenosi šećer do naših organa da bi se mogao upotrebiti kao energija. Kada se najedete šećera, vaš organizam dobija naredbu da proizvede više insulina – vremenom, ta prekomjerna proizvodnja može dovesti do rezistencije na insulin, što znači da naš organizam ne može pravilno odgovoriti na normalne količine insulina i zato ne može pravilno koristiti šećer. Početno debljanje uzrokovano prekomjernim unosom kalorija iz šećera, ogleda se u ometanju normalnog odgovora insulina (postoji veza između rezistencije na insulin i gojaznosti). Štaviše, kada pankreas previše radi, može se razviti dijabetes.

Problemi sa zubima

Kada se bakterije hrane ostacima hrane između zuba, stvara se kiselina koja nagriza zube. Naša pljuvačka samo održava zdrav balans bakterija, a unos šećera može uticati na pH i narušiti prirodni ekosistem. To bakterijama pruža šansu da se razvijaju i razmnožavaju što dovodi do stvaranja karijesa.

Osjećaj pometenosti, naročito poslije obroka

Ovaj simptom je uobičajen za nizak šećer u krvi. Kada se jede slatka hrana, šećer u krvi naglo raste i opada, umjesto da to bude postepeno. „Loša kontrola šećera u krvi je veliki rizik za kognitivnu disfunkciju i oštećenja“,  kaže Alpert. Ovo je naročito važno zapamtiti kad je u pitanju ishrana djece i starijih osoba.

Ništa nije tako slatko kao što je bilo

Prekomjeran unos šećera zapravo bombarduje vaše papile za okus,“ kaže Alpert. „Previše šećera dovodi do povećanja tolerancije papila za okus na šećer, pa vam je potrebno sve više šećera da biste utolili želju za njim.“ Kada je papilama na jeziku potrebno mnogo šećera da bi se postigao osjećaj dovoljne količine, može biti teško spustiti taj prag na početni nivo. Međutim, ako smanjite unos šećera, što u početku može biti mučno, na kraju ćete ponovo spustiti prag tolerancije i biti zadovoljni minimalnom količinom. Neke stvari će vam možda biti preslatke, te ćete biti srećniji jer umjereno konzumirate šećer.

About the Author Mirjana Hasanagić

Doktor alternativne medicine, specijalista za zdravu ishranu. Kompletna biografija Vedrana i Mijane na: hasanagic.com

follow me on: