Perunika ili Iris - Ljekovitost
Iris ili perunika

Perunika, bogovska biljka? Drugo ime Iris

Bilo bi nam drago da podijelite naše priloge. Kliknite na dugmence. Unaprijed hvala.

Ljekovite vrijednosti perunike

Perunika /Iris germanica/

Drugi nazivi: bogiša , modra perunika, Marin kmin, hlipavnik.
Predpostavlja se da je biljka dobila ime po starom slavenskom bogu Perunu. Poznato je nekoliko vrsta preunike (Iris germanica, Iris florentina, Iris Pallida) koji se koriste u ljekovite svrhe. U prvom redu se upotrebljava perunika bogiša. To je, kao i ostale perunike, dugovječna zeljasta biljka.

Perunika bogiša obično cvjeta od maja do jula. Za drogu se prikuplja rizom biljke, u avgustu i septembru. Rizom treba odmah oljuštiti i staviti u hladnu vodu da ne potamni, a zatim ga sušiti na jakom suncu 7 do 9 dana.
Nakon toga, sušenje treba nastaviti u hladovini. Droga (Rhizoma Iridis) ima slab miris na ljubičicu, koji dobija na intenzitetu ako se samelje. Okus je slatkast, nagorak. Neki podatci kažu kako drogu treba ostaviti godinu-dvije da se dovrši farmentacija i tek tada lijepo miriše po ljubičici.

Svojstva perunike:

Droga je holagogno sredstvo.  Indikacije perunike su: Insuficijencija jetre i žuči. Povraćanje žuči, i uopće povraćanje zbog različitih uzroka. Migrena, posebno kod menstruacije, upale respiratornih organa, digestivnih i mokraćnih puteva.

Način upotrebe perunike:

  • Gram samljevene droge izmiješati sa hranom kao začin. Ili: ½čajne kašičice samljevene droge preliti s 2 dcl hladne vode, ostaviti preko noći, procijediti, malo zagrijati i to popiti u dva navrata u toku dana.

Primjena perunike u narodnoj medicini:

Od svih biljaka stari Slaveni najviše su cijenili ovu, pa su joj ime dali prema svome bogu Perunu. Perunika je bila cijenjena zbog svoje navodno „mađijske“ moći. Vjerovalo se da korijen perunike, vezan za kolijevku ili oko vrata djeteta, čuva od uroka. Pored ranije navedene upotrebe perunike u ljekovite svrhe koristi se i  kod oboljenja jetre, žučne kesice i žučnih puteva. Osim toga, depurativ je, diuretik i ekspektorant.

Interesantno je napomenuti da se odlično može upotrijebiti za smirivanje živčanih bolova, nakon kakve operacije ili amputacije udova.

Oficijelna je prema : B.P.C (1949), Brit. Herb. Pharm (9183).
Njemačka Komisija E : The Complete German Comission E Monographs,
1988. Američko izdanje . Str. 359.

About the Author Vedran Hasanagic

Doktor alternativne medicine, specijalista za bolesti jetre i urinarne infekcije. Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com

follow me on: