Persun za probleme sa bubrezima, zglobovima, nervima. » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
persun

Persun za probleme sa bubrezima, zglobovima, nervima.

Ljekovito djelovanje persuna

Dr. Dzon Kristofer (Dr. John R. Christopher, 1909–1983) , jedan od najistaknutijih americkih herbalista dvadesetog vijeka, koristio je ovu biljku na vise raznih nacina. Koristio je persun ne samo za urinarne probleme, nego i za zuticu, i cak neke seksualno prenosive bolesti. Koristio je kao pomoc kod zadrzavanja tecnosti, (naticanje, edema) a preporucivao je caj od korijena i kod problema sa zglobovima i krutim prstima. Tvrdio je da kamen u zuci moze biti eliminisan ako se dnevno pije oko pola litre caja od svjezeg persuna. Persun djeluje smirujuce na nervni sistem i nadbubrezne zlijezde.

Dr. Kristofer je preporucivao najmanje litar dnevno jakog caja od persuna kod ovih tegoba, a u nekim slucajevima cak po solju napitka svaki sat.

Caj od svjezeg persuna se pravi tako da se pregrst persuna doda u pola litre kipuce vode. Poklopiti, ostaviti da odstoji i piti u toku dana.

Takodje, svjeze iscijedjeni sok od persuna ima jake iscjeliteljske osobine. Vrlo je efikasan kao okrepljujuci tonik za krv, ali je neophodno da se izmijesa sa nekim drugim svjezim, organickim sokom, npr. sokom od mrkve. Treba zapamtiti da se ne bi se smjelo uzimati vise od 30 do 60 ml soka od persuna odjednom.

Antioksidanti iz persuna pomazu pri oksidativnom stresu

Britanski zurnal o ishrani (British Journal of Nutrition ) objavio je medicinsku studiju koja se bavila ispitivanjem antioksidativnih potencijala persuna. Tokom dvije sedmice, cetrnaest osoba je bilo na ogranicenoj dijeti, siromasnoj u hrani koja je prirodan izvor flavonoida i antioksidanata, ali bogatoj persunom. Nivo flavonoida apigenina u testovima urina je mjeren prije i poslije konzumiranja persuna. Nivoi su bili znacajno visi nakon konzumacije persuna. Istrazivaci su zabiljezili da kada su subjekti bili na ogranicenoj dijeti, njihovi markeri stresa su se povecavali. Medjutim, persun je bio u stanju da znacajno preokrene brojeve.

Naucno je dokazano da je persun diuretik

2002.godine, Zurnal etnofarmakologije ( Journal of Ethnopharmacology) je objavio studiju koja je samo potvrdila ono sto se u narodu znalo od davnina: dapersun ima jako diureticko djelovanje. Naucnici vjeruju da je to tako zahvaljujuci odredjenom “mehanizmu” u persunu koji blokira re-apsorpciju sodijuma i potasijuma (natrijuma I kalijuma). Ovo omogucava veci protok vode putem osmoze, i time vecu zapreminu urina.

Recepat za ukusnu mediteransku salatu ciji je osnovni sastojak persun.

Pise:

Mirjana Hasanagic MD.AM.

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: