Slagani paradajz sa bijelim sirom i bosiljkom » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
bosiljak paradajz

Slagani paradajz sa bijelim sirom i bosiljkom

Slagani paradajz sa bijelim sirom i bosiljkom

Recipe Type: Salate
Cuisine: Mediteranski recepti
Author: Vedran Hasanagic
Prep time:
Total time:
Serves: 3
Pored vitamina i minerala iz paradajza, u ovom receptu posebno treba naznaciti antiupalna i antibakterijska svojstva boslijka koji se u nasoj kuhinji, na zalost, ne koristi dovoljno.
Ingredients
 • 1/3 solje maslinovog ulja.
 • 1/3 solje svjezeg bosiljka (moze i osuseni, ali je mnogo ukusnije sa svjezim). U nedostatku bosiljka moze se koristiti i oregano, ali ukus je autenticniji sa bosiljkom.
 • 1 manja glavica isjeckanog luka.
 • 1 supena kasika sirceta, po mogucnosti balzamickog.
 • Morske soli po ukusu.
 • 3 cvrsta paradajza (organicki ako je moguce), isjecena na 3 ili 4 kriske.
 • 1/2 solje zdrobljenog feta sira. Travnicki, vlasicki ili bilo koji drugi slani bijeli sir po vasem ukusu. Ako zelite dijetalni obrok, koristite mladi neslani sir. Mladi sir se posebno preporucuje pacijentima sa oboljelom jetrom.
 • 1/2 solje isjeckanog mladog luka (ako nije sezona mladog koristite ljubicasti luk zbog dekoracije)
Instructions
 1. Izmijesajte u procesoru hrane ili blenderu maslinovo ulje, sirce i bosiljak (ako zelite,mozete dodati i malo bijelog luka).
 2. Malo izgnjecite sir viljuskom ili presom za pire krompir i dodajte luk.
 3. Stavite donje kriske paradajza na tanjir, premazite ih debljim slojem feta sira i prelijte mjesavinom maslinovog ulja i bosiljka.
 4. Ponovite sa sljedecom kriskom i zavrsite kao na fotografiji.
 5. Ako vam je ostalo jos ulja sa bosiljkom, prelijte po vrhu.
 6. Dekorisite listovima svijezeg bosiljka.

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: