Nar ili sipak. Vocka povezana i sa hebrejskom torom. » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
nar ili sipak

Nar ili sipak. Vocka povezana i sa hebrejskom torom.

Nar ili SipakNe samo zato sto imam hercegovacke krvi, i ne zato sto mene za ovu vocku vezu fantasticne uspomene iz djetinjstva, ali sipak, poznat i pod imenom nar je jedna izvanredna vocka.

Moja supruga Mirjana kaze: “Izvanredno voce ne samo po kvalitetu nago i po naporu koji se mora uloziti da bi se ocistio i pripremio za jelo.”

Poslije stotina ociscenih sipaka, ispod drveta u jednoj od basti stare obiteljske kuce u Ljubuskom, veci problem je bio mojoj majci prati sve fleke narovog soka, (koje uglavnom ne mogu da se operu),  sa mojih majica i sorceva nego meni ciscenje sipaka. I danas ovdje u Kanadi kad kupimo kalifornijske sipke, koji i nisu losi, ali se ne mogu porediti sa nasim hercegovackim, ja sam taj koji ih cisti i priprema za upotrebu.

Salu na stranu.

Vjeruje se da je porijeklo ovog ploda natopljeno mistikom i istorijom. Drevni naucnici su konstatovali da broj zrna koji se nalazi u jednom naru, otprilike 613, odgovara broju zapovijesti u hebrejskoj Tori.

Dzejms Djuk, renomirani americki botanicar, objavio je iscrpan pregled naucne literature o naru. Njegov zakljucak: “Ovo je jedna od namirnica koja najvise obecava, sa preko deset anti-upalnih fitohemijskih jedinjenja, i preko cetrdeset antioksidanata”!

Djuk je u obradjenim studijama pronasao da sok ili zrna nara mogu sprijeciti ili ublaziti ove probleme:

1. Srcane bolesti i aterosklerozu

2. Visok holesterol

3. Kancer prostate

4. Alzhajmerovu bolest

Ako ste u prilici da nabavite svjeze narove, obavezno to i uradite cak i ako to znaci da cete vise vremena provesti u ciscenju nego jedenju. Ali vazno je i putovanje, je li tako:)

Na trzistu se mogu naci i sokovi od nara, ali su uglavnom zasecereni sirupi, koji nemaju skoro nikavu ljekovitost. Ako kupujete sok od nara, traziti bez dodatka secera. Citaoci koji zive u Americi i Kanadi mogu kupiti sok dobijen iz koncentrata kalifornijske firme POM, ali ja bi preporucio da potrazite narov sok iz Azerbejdjana koji moze da se nadje u americkim i kanadskim prodavnicama.

Ostatali citaoci pravo u Hercegovinu, Dalmaciju ili Crnu Goru i nabavite prave sipke i koristite ih svjeze.

Nemojte zaboraviti da i drugo voce i povrce jakih boja kao sto su visnje, borovnice, maline, cvekla, pruzaju slicne koristi kao nar.

 

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: