Muči li vas mučnina? » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
mucnina

Muči li vas mučnina?

Ceste mucnine mogu biti simptom bilo cega: od stomacne gripe do trovanja hranom, bolesti voznje, prejedenosti, predoziranja drogom ili lijekovima, potresa mozga, migrene, trudnoce. Mucnina moze biti znak srcanog udara, poremecaja bubrega ili jetre, poremecaja centralnog nervnog sistema ukljucujuci tumor na mozgu, nekih vrsta kancera.

U slucaju cestih mucnina, ljekarski pregled i testovi treba da eliminisu ili utvrde postojanje nekog od ovih stanja.

Mucnina se opisuje kao nelagodan osjecaj u stomaku i glavi, nailazi u talasima i izaziva nagon na povracanje, ali ne mora uvijek da dovede do povracanja.

Vrijeme mucnine moze da ukaze na uzrok. Na primjer, ako se javlja nakon obroka, moguce je da se radi o trovanju hranom ili postojanju cira na organima za varenje.

Ako su ispitivanja potvrdila da nije u pitanju nikakav ozbiljan poremecaj, postoji nekoliko nacina da se ovaj nelagodni osjecaj sprijeci ili bar ublazi.

Umjesto tri velika obroka, bolje je da se jede vise puta tokom dana, naravno manje kolicine hrane.

Jedite polako i zvacite pazljivo, izbjegavajuci przenu, masnu ili prezacinjenu hranu. Ako miris vruce hrane izaziva mucninu, sacekajte da se ohladi. Moze pomoci ako prilegnete poslije obroka tako da je glava visa od stopala za nekih tridesetak centimetara.

Ako osjecate mucninu ujutru kad se probudite, probajte pojesti par krekera prije nego sto ustanete iz kreveta. Osim toga, mala uzina bogata bjelancevinama navece prije spavanja, moze sprijeciti mucninu sljedece jutro.

Izbjegavajte da pijete tecnosti tokom jela. Ali obavezno pijte dovoljne kolicine vode u toku dana da sprijecite dehidraciju.

Vecina strucnjaka alternativne i integrativne medicine se slazu da je djumbir u bilo kom obliku najefikasnije sredstvo za mucninu. Poslednjih nekoliko decenija i “tradicionalni” naucnici se pridruzuju i naucno dokazuju da djumbir “radi” i nacin na koji djeluje.

Pola kasike djumbira u prahu razmutite u casi vode ili popijte dvije kapsule (mljevenog ili ekstrakta). Cak i keksi i napici sa ovim zacinom i kristalizovan djumbir mogu pomoci kod blazih oblika mucnine.

Ako ne mozete naci napitak (ginger ale) koji sadrzi pravi djumbir, napravite ga sami sa medom limunom  kako je opisano na na fotografiji sa desne strane, ali umjesto tople vode dodajte kiselu (mineralnu vodu). ———>

Do bolesti voznje dolazi kada nesklad izmedju onoga sto vidimo i nacina na koji se tijelo krece izaziva konfuziju u srednjem uhu.

Mucnina izazvana voznjom nije nimalo prijatna kao ni lijekovi za prevenciju i tretman koji cesto, osim slabih rezultata, imaju i neprijatne pratece pojave poput suvih usta, letargije i pospanosti.

Kada su ucesnici studije popili 1000 ili 2000mg djumbira prije eksperimenta, to im je pomoglo da se mucnina javi kasnije, da bude manjeg intenziteta i da krace traje. Mjereni su i nivoi vazopresina, hormona za koji se pretpostavlja da ima vaznu ulogu kod pojave mucnine i utvrdjeno je da je njegovo lucenje iz centralnog nervnog sistema umanjeno pod uticajem djumbira!

Dodatne informacije o djumbiru mozete naci na ovoj stranici.

Jutro je najgore doba dana za 50-80 procenata trudnica tokom prvog tromjesecja. Razlog je jutarnja mucnina pracena povracanjem za koju ljekari objasnjavaju da je uzrokovana poplavom hormona. Iako je ovo privremeno stanje, to ne znaci da je lako da se podnosi, ali djumbir i ovdje moze da pomogne i to bez nezeljenih efekata za majku i dijete. 250 mg zacina cetiri puta dnevno, nakon cetiri dana je dovelo do smanjenja mucnine i povracanja za 41% . Studija provedena u Danskoj je potvrdila da djumbir moze da olaksa tegobe i u najozbiljnijoj formi trudnicke mucnine, hyperemesis gravidarum (HG).

1000 mg djumbira dnevno moze da smanji vjerovatnocu i jacinu postoperativne mucnine i povracanja, izvjestaji kazu za 31%. Mozda ovaj procenat ne izgleda znacajan, ali mi koji smo prosli kroz ovakve probleme znamo koliko znaci i najmanje olaksanje i predah. Ne treba zaboraviti da nije preporucljivo uzimati djumbir prije operacije posto djeluje kao razrjedjivac krvi.

Mucnina izazvana hemoterapijom je poznata kao odgodjena ili usporena zato sto se pocinje razvijati satima nakon davanja lijeka i javlja se kod mnogih pacijenata oboljelih od raka. Kada se ovakvim pacijentima davao hranljivi napitak bogat proteinima i zacinjen djumbirom, primijeceno je da su mucnina i povracanje bili znatno blazi i da im je bilo potrebno manje lijekova protiv povracanja. Iako studija provedena na Univerzitetu u Micigenu nije potvrdila tezu da djumbir pomaze kod mucnine i povracanja nakon hemoterapije, primijeceno je da su se pacijenti koji su uzeli djumbir osjecali znacajno manje umorni i da su osjetili manje ostalih negativnih posljedica hemoterapije.

Mirjana Hasanagic MD.AM.

About the Author Mirjana Hasanagić

Doktor alternativne medicine, specijalista za zdravu ishranu. Kompletna biografija Vedrana i Mijane na: hasanagic.com

follow me on: