Ljekovite vrijednosti smreke/kleke /Juniperus communis/ » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
Smreka za urinarne infekcije

Ljekovite vrijednosti smreke/kleke /Juniperus communis/

KLEKA – SMREKA

Juniperus communis (Linnė) – Cupressaceae- Čempresi

Drugi nazivi: venja, obična borovna, borovica, smreka.

Kleka je već prema svojoj visini promjenjiva biljka. Može biti vrlo niska- od ½ metra, kao kakav patuljasti grm, do visine od 7 metara. Zimzelena je i vrlo otporna biljka. Listovi su igličasti i vrlo čvrsti, zašiljeni i bodljikavi. Cvjetovi su sitni i izbijaju iz pazuha lista, jednospolni su. Biljka obično cvjeta u proljeće. Iz cvijeta se prvo razvije zelena boba koja sazrije iduće godine i postane tamnosmeđa. Tako se dešava da na istom stablu postoje zelene i zrele bobe. Čitava biljka prijatno miriše. Miris je svojstven, aromatična. Za drogu se, u prvome redu, prikupljaju bobe (Fracrtus Juniperi ili Baccae Juniperi), i to u kasnu jesen. Pošto je biljka bodljikava, obično se ispod nje postavi neka ponjava ili čaršaf pa se zatim štapom otresu zrele bobe. Moraju se sušiti u tankome sloju, uz učešće prevrtanje. Iglice i zelene bobe bolje je odvojiti tek kada se droga potpuno osuši. Miris droge je prijaan, balzamičan, a okus prvo slatkast, zatim aromatičan. Za drogu se također skupljaju vršci grančica i iglice (Herba Juniperi odnosno Summitates Juniperi) u maju i junu. Sušenje je isto kao i kod boba. Droga je i drvo, odnosno grančice, a rjeđe i korijen (Lignum et Radix Juniperi).

Nalazište biljke Kod nas je ima mnogo, i to po neophodnim zemljištima jer je kleka skormna biljka.Često raste na kamenitoj podlozi, po brdima i planinama. Može se naći u nizinskom i subalpinskom pojasu naših planina.

Osnovni hemijski sastojci biljke Droga, u prvom redu bobe, sadrži etersko ulje (Aetheroleum Juniperi bacarum). Sadržaj eterskog ulja u drogi obično se kreće do 0,5 do 2 %. Neke naše kleke, što zavisi od staništa,sadrže i do 2,5 %. Biljni ekstrakt kleke je jedan od glavnih sastaojaka nasih E-Kapi koje se koriste protiv infekcija urinarnog trakta izazvanih eserihija coli bakterijama.

Glavni sastojci eterskog ulja su: izobroneol, kadinen, pinen, kamfen, terpentinski alkohol, kamfor kleke i neke druge supstancije. Tu je i jedna amara, najverovatnije taninglikozid juniperin, dosta invertnoga šećera, tanina, voska, mravlje i sirćetne kiseline, te soli jabučne kiseline. Prema nekim podacima sadrži kalcij,kalij i mangan. Vodite racuna kod kupovine eterskog ulja ako planirate da ga koristite oralno,  posto vrlo mali broj proizvodjaca proizvodi eterska ulja licencirana i testirana za oralnu upotrebu. 

Svojstva biljke Droga kleke, kao i etersko ulje, predstavlja visokovrijedno ljekovito sredstvo. Droga djeluje kao tonik za sve unutrašnje funkcije disgestivnog trakta, nervnoga sistema, te kao opći ekscitant unutrašnjih sekrecija. Droga je diuretik, depurativ, stomahik, aniseptik. Potpomaže izlučivanje mokraćne kiseline. Djeluje kao antidijabetik.

Indikacije Opća astenija. Ciroza, ascites, oligurija, hidropisija. Infektivna oboljenja mokraćnih puteva. Bubrežni kamenci. Dijabetes. Arterioskleroza. Reumatizam.

Način primjene Droga se u zdrobljenom obliku primjenjuje kao začin gdje se odlično može kombinovati sa peršunom, majčinom dušicom ili timjanom, lovorom, bijelim lukom. Posebno se preporučuje čaj, odnosno infuz kleke kao sredstvo za pojačano izlučivanje tečnosti iz organizma: čajna kašika zdrobljenih boba prelije se sa 2 decilitra ključale vode, zatim se poklopi i nakon 10 minuta procijedi. Piju se 3 šolje dnevno. Ili: tinktura dobijena iz boba, 15 kapi najbolje nakapati u čaj od nane. Uzima se poslije jela.

Primjena u narodnoj medicini Raznovrsna je primjena borovice u narodnoj medicini. Za liječenje jetre preporučuje se, na nekoliko sati prije jela, sažvakati 3 do 5 boba od borovice. Sažeto, primjena kleke u narodnoj medicini kao infuza svodi se na pojačano izlučivanje mokraće, kod bolesti jetre, slezene, žutice, kamenca i pijeska u bubrezima i žučnoj kesici.

Napomena Borovica odnosno kleka je oficijelna prema farmakopeji bivše Jugoslavije. Upotrebljava se – Aetheroleum Juniperi baccarum (etersko ulje iz boba). Također prema:B.P.C (1934),Brit.Herb.Pharm (1983).

Preneseno iz knjige doktora Enesa Hasanagica, “Ljekovito bilje i jetra”

Kopiranje ovog priloga ili dijelova priloga nije dozvoljeno bez saglasnosti vlasnika autorskih prava.

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: