Kakve veze imaju banane sa alergijom na lateks? » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
lateks alergija

Kakve veze imaju banane sa alergijom na lateks?

30 – 50% osoba alergicnih na lateks mogu da imaju slicne reakcije na odredjenu hranu biljnog porijekla?

Takve alergicne reakcije se mogu desiti odmah nakon unosenja u organizam ili sa odgodjenim djelovanjem, sa simptomima koji se krecu od osipa na kozi do astme i anafilakse.

Trenutno najujedljivije analize sugerisu da kao lateks djeluje ona hrana koja sadrzi enzime zvane chitinases, koji imaju slicnu proteinsku strukturu kao oni u  lateksu.

Neke od namirnica sa najvisim stepenom aktiviranja  alergije su avokado, banana i kesten.

Za njima slijede jabuka, mrkva, celer, kivi, dinja, papaja, krompir i spinat, sa umjerenijim dejstvom.

Utvrdjeno je da ovakav tip alergije preovladava kod medicinskih radnika i lica koja su bila podvrgnuta hirurskim zahvatima. I jedni i drugi su duze ili krace vrijeme bili izlozeni medicinskom  materijalu napravljenom od lateksa, ukljucujuci zastitne rukavice.

Da bi se izbjegle nezeljene reakcije kod osoba alergicnih na lateks, preporucuje se da se ne jedu ove potencijalno problematicne namirnice.

Medjutim, postoje sugestije da je njihova kuvana forma prihvatljiva. Preliminarna ispitivanja pokazuju da se kuvanjem deaktiviraju odgovorni enzimi.

Istrazivaci trenutno istrazuju i druge spojeve koji mogu da se ponasaju na isti nacin i izazovu slicne reakcije, ukljucujuci  patatin iz krompira,  ali ove studije jos uvijek nisu konacne.

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: