Kako kod kuće napraviti kremu za odbijanje buba? » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu

Kako kod kuće napraviti kremu za odbijanje buba?

Prvih nekoliko godina kada sam pravila prirodne proizvode za njegu kože od mušterija je stalno dolazio jedan zahtjev. Svi su željeli prirodno sredstvo za odbijanje buba. Sada se ne sjećam zašto sam odlučila da ga napravim u obliku kreme, ali kada sam naposljetku počela da ga pravim, ostala sam pri tome i drago mi je zbog toga.

Takođe, s obzirom da smo već podijelili recept za prirodni sprej za odbijanje insekata, recept za ovu kremu je dobra alternativa.

Trajalo je mnogo duže nego što je trebalo jer ja, za razliku od ljudi u mom okruženju, nemam muka u sezoni buba. Bube obično ne lete mnogo na mene i dok moj muž naokolo skakuće udarajući ih muholovkom, ja jedva da sam svjesna zujanja koje iščezava.

Bez obzira da li ste podložni ujedu buba ili ne, morate biti svjesni da postoji mnoštvo bolesti koje prenosi komarac. Najpoznatiji su virusi denge i Zapadnog Nila. Postoji veliki broj veoma efikasnih antivirusnih ljekovitih trava koje se mogu koristiti kod oporavka od bolesti kao što su ove, ali ih je mnogo bolje izbjegavati.

Kada sam napravila kremu, poslala sam je jednoj mušteriji koja je išla na najgore moguće putovanje. Zašto kažem najgore? Zato što je osoba je išla na Aljasku u sezoni mušica papučarki kada se zaljubljenicima u kampovanje savjetuje da se čak u hodu zaštite od ujeda insekata. Ona je koristila isključivo moju kremu, izbegavajući hemikalije koje su ostali kamperi koristili. Nekoliko njenih prijatelja su u tom trenutku prestali da koriste kupovne sprejeve jer su primijetili da je njena krema efikasnija. Kada se vratila rekavši da je preparat pun pogodak, znala sam da će se svidjeti i drugim mušterijama. Ova krema je djelotvorna zbog kombinacije eteričnih ulja, ali takođe zbog kokosovog ulja, koje samo po sebi odbija insekte.

Pitate se zašto krema. Pa, mnogo mi se sviđa što sadrži kokosovo ulje, ali sam pomalo i neko ko voli da radi više stvari istovremeno. Ako ujutru moram da nanesem ovlaživač, ne sviđa mi se ideja da sa sobom moram da nosim još jedan proizvod u obliku spreja. Sviđa mi se što ovu kremu mogu da nanesem samo par puta dnevno i takoreći jednim udarcem ubijem dvije muve. Ako ste bili naša redovna mušterija, bićete srećni kad saznate da je ovo pravi recept koji sam koristila sve ove godine. Uživajte!

Krema za odbijanje buba

(dobije se oko 350 g kreme)

Sastojci

  • ¼ šolje plus 1 supena kašika stearinske kiseline u prahu ili ljuspice pčelinjeg   voska
  • ¼ šolje plus 2 supene kašike kokosovog ulja
  • ¾ kafene kašike sode bikarbone
  • ¾ šolje destilovane vode
  • ¼ kafe kašike ulja vitamina E
  • Po 10 kapi od dva navedena sastojka: citronela, eukaliptus, ruzmarin,          lavanda (ako želite da odbijete krpelje), metvica

Uputstvo za pripremu

Istopite pčelinji vosak i/ili stearinsku kiselinu, ulje vitamina E i kokosovo ulje na niskoj temperaturi. Ja rado koristim veliku metalnu zdjelu koju stavim u rernu na najnižu temperaturu.

Zagrijte destilovanu vodu skoro do ključanja, skinite je sa kola, te umiješajte sodu bikarbonu.

Sljedeći korak ima začkoljica. Kao kad pravite majonezu, polako sipajte vodu u ulje, uz miješanje ručnim blenderom. Bilo bi vam lakše da vam ovde neko pomogne. Vidjećete kako ulje odmah postaje bijelo ako ste postigli uspješnu emulzifikaciju.

Odmah posudu sa smjesom stavite u ledenu vodu u sudoperu.

Dodajte eterična ulja. Meni se više sviđa kombinacija citronele i eukaliptusa za uobičajeno sredstvo za odbijanje insekata. Povremeno promiješajte dok se smjesa ujednačeno i potpuno ne ohladi.

Stavite smjesu u teglu i označite je.

About the Author Mirjana Hasanagić

Doktor alternativne medicine, specijalista za zdravu ishranu. Kompletna biografija Vedrana i Mijane na: hasanagic.com

follow me on: