Kalcium /calcium/ » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
kalcijum

Kalcium /calcium/

Izvori kalciuma poredani po bogatosti:

Spinat, basilika, cimet, jogurt, blitva, mladi sir, rastika, mlijeko, ruzmarin, zelena salata, sezamovo sjeme, brokoli, kupus, buranija, bundeva, bjeli luk, tofu, sjeme senfa, prokule, narandje, sparoge, sampinjoni. Kalcium se moze naci, i u drugim namirnicama, ali u manjim kolicinama.

Ovaj mineral je jedan od najznacajnih elemenata za izgradnju, i odrzavanje kostiju. Takodje podrzava pravilno funkcionisanje nerava, i misica, te pomaze pravilnom zgrusavanju krvi .

Sljedeci simptomi mogu biti najava nedostatka kalcijuma u organizmu: Osteopenia (gubitak kostane mase), cesti lomovi kostiju, bolovi i grcevi misica, zmarci i trnjenje u rukama i stopalima, deformacija prilikom rasta djece.

Kalcijum u hrani, nije osjetljiv na visoke temperature, i moze podnijeti duza kuvanja.

Minerali kao sto je kalcijum, ne mogu biti proizvedeni u nasem organizmu, te se moraju uzimati kroz ishranu. Kalcijum cini oko 1.5% tezine tijela. Najvaznija funkcija ovoga minerala je odrzavanje zdravlja kostiju, i sprecavanje osterioporose. Nedostatak kalciuma je skoro uvijek vezan za razvoj bolesti kao sto je osterioperosa.

Ostali nutriensi kao sto su magnezijum, fosfor, cink, bakar, i boron takodje igraju vaznu ulogu u odrzavanju zdravlja kostiju, i uglavnom se mogu naci u istim namirnicama koje su bogate, i kalcijumom. Mnogi ljekari preporucuju konzumiranje vecih kolicina mlijeka kod pacijenata sa nedostatkom kalciuma. Raznovrsno povrce ima vece kolicine ovoga minerala od mlijeka, a mnogo nizu kaloricnu vrijednosti od mlijecnih proizvoda. Pored prednosti kao sto je niza kaloricna vrijednost, povrce sadrzi, i veliki broj drugih fitonutriensa koji se ne mogu naci u mlijeku.

Uzimanje preporucene doze kalcijuma kroz ishranu ili saplement, je neophodno. Razlog ovome je danasnji nacin zivota. Na primjer, so, kafein, fosfati iz gaziranih pica, i prekomjerna upotreba visokoproteinske hrane izazivaju trosenje kalcijuma iz organizma.

Kalcijum je potreban, i u kostima, i u krvi, medjutim ako ga ne uzimamo dovoljno kroz ishranu, tijelo ce izvlaciti kalcium iz kostiju da bi zadovoljio potrebe krvi, sto vremenom dovodi do osterioperoze.

Ostale funkcije kalcijuma su, omogucavanje pravilnog grusanje krvi, povezanost nerava, kontrakcije misica, regulacija enzimskih aktivnosti, i funkcije membrana celija.

Uzroci nedostatka kalcijuma

Nedostatak kalciuma, pored nedovoljnog unosenja u organizam sa hranom, moze biti izazvan i: Nedostatakom stomacne kiseline. Ova pojava se zove hipoklorhidria /hypochlorhydria/, i obicno afektira starije osobe.

Vitamin D je takodje cesto povezan sa zdravljem kostiju. Razlog ovome je da je vitamin D neophodan za apsorbovanje, i koristenje kalciuma u organizmu. Znaci nedostatak vitamin D, moze dati simptome nedostatka kalciuma. Prebacivanje vitamina D iz neaktivne forme u aktivnu se desava u jetri, i poremecene funkcije jetre mogu biti povezane sa simptomima nedostatka kalciuma.

Za razvoj djece kalcium je esencialan mineral za pravilan razvoj kostiju.

Nedostatak kalciuma u krvi, posebno vrste kalciuma zvane “slobodni jonizirani kalcium” izaziva tetaniju /tetany/ , to jest preosjetljivost nerava sto dovodi do trnjnja, i neosjetljivosti u rukama, i stopalima.

Nije preporucljivo uzimati vise od 3000 mg kalcijuma, dnevno. Ovo moze izazvati hiperkalcemiju u krvi. Ovo izaziva okostavanje mekanog tkiva, i talozenje kalcijuma gdje mu nije mjesto.

2500 mg je gornja tolerisana granica za odraslu osobu, dnevnog uzimanja ovog minerala.

Preporucene kolicine dnevnog uzimanja kalciuma su:

0-6 mjeseci starosti: 210 mg
7-12 mjeseci starosti: 217 mg
1-3 godine starosti: 500 mg
4-8 godine starosti: 800 mg
9-18 godine starosti: 1300 mg
19-50 godine starosti: 1000 mg
51, i vise godina starosti: 1200 mg
Trudnice: 1000 mg
Doilje: 1000 mg
Postmenopausal zene koje ne uzimaju hormonske terapije 1500 mg

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: