3. Jos nekoliko savjeta za poboljsanje tehnike disanja » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
disanjem do zdravlja

3. Jos nekoliko savjeta za poboljsanje tehnike disanja

.

SAVJETI ZA BOLJE DISANJE

Evo nekoliko jednostavnih sugestija koje mozete koristiti tokom dana. Biti ,redovno, svjestan svojih udisaja i izdisaja ce znacajno pomoci efektivnijem koristenju disanja.
1. Obracaj paznju na disanje.
Vjezbu 1, gdje samo obracate paznju na tok disanja, mozete upraznjavati neobavezno u bilo koje doba dana; dok cekate u redu za benzin ili da platite racun, dok cekate na zeleno svijetlo na semaforu ili dok gledate televiziju. Kad god radite ovu vjezbu samo obracajte paznju na disanje i ne pokusavajte da uticete na sam proces disanja. Ovo je odlican nacin da na trenutke neutralisete zamarajuci ili stresni toka misli i odmorite mozak od spoljnih uticaja.
Ako se nadjete u stresnoj situaciji, prije nego sto odreagujete isto pokusajte da obratite paznju na tok vaseg disanja. Ako osjecate fizicku bol, ili ako ne mozete da spavate zbog negativnog toka misli, pokusajte da obracate paznju na tok disanja. U skoro svakom slucaju ova tehnika ce imati vrlo pozitivne uticaje na vase opste stanje.
2. Abdominalno disanje (disanje iz stomaka)

Ranije smo pomenuli nekoliko razlicitih tehnika disanja. Tehnika kod koje je dah najdublji i najpotpuniji zove se “abdominalno disanje”: to jest, kad udahnete duboko, treba da osjetite kao se vas stomak prosiruje prema vani. Da bi ste potvrdili da se ovo desava, jednostavno stavite ruku na stomak i vidite da li je stomak gura prilikom udisaja.
Mnogi ljudi zbog kratkoce daha ne dozvoljavaju da se abdomen dovoljno slobodno siri dok disemo. Nesvjesno sputavamo stomacne misice i rezultat toga je nemogucnost uzimanja punog i dubokog udisaja. Prema tome sljedeci generalni savjet je vjezbati dublje disanje i pustati stomak da se slobodno siri prilikom svakog udisaja. Samo u momentima kad osjetite punu ekspanziju stomaka pluca ce dobiti maksimalnu kolicinu zraka koju ste u stanju da udahnete.
3. Izdahnite vise zraka

Kad god vam padne na pamet pokusajte da izbacite vecu kolicinu zraka iz organizma nego sto bi ste normalno izbacili regularnim tokom disanja. Bukvalno pokusajte da iscjedite i zadnje molekule kiseonika iz pluca. Koristite misice izmedju rebara. Ako ovo vjezbate regularno, prvo cete produziti i produbiti vase izdisaje, a kao drugo izjednacicete duzinu i dubinu izdisaja sa udisajem. Tipicno, ako mjerite duzinu udisaja i izdisaja, udisaj je tri puta duzi od izdisaja. Ova tehnika ce vam pomoci mnogo vecu cirkulaciju zraka kroz pluca.
Prema tome, napravite vase disanje: dublje, sporije, tise i regularnije.
Ovo je jos jedna vjezba koju mozete da radite tokom dana bez obzira na vrijeme i mjesto. Kad god vam padne na pamet. Mozete vjezbati da disete, dublje, sporije, tise i regularnije, dok vozite, radite, cekate na nekoga, gledate film ili cak dok jedete. Tokom vremena ovo ce vam preci u naviku i osjecat ce te se mnogo bolje i fizicki i psihicki. Vas nervni sistem ce funkcionisati mnogo bolje, i svi organi ce funkcionisati mnogo harmonicnije.
Promjenite nacin disanja i poboljsajte vase zdravlje….Danas !

Da ponovimo rijeci Dr Endru Veil (Andrew Weil M.D.) Ako danas mozete biti svjesni svoga disanja, samo deset sekundi duze nego sto ste bili svjesni juce, imacete vrlo znacajan korak za prosirenje svijesti, dublju i bolju komunikaciju izmedju tijela i uma i integraciju vasih fizickih, mentalnih i duhovnih (spiritualnih) funkcija. Ja ne mogu naci jednu jedinu stvar koja ima vise pozitivnog uticaja na zdravlje, a da je toliko jednostavna za svakodnevno vjezbanje i praktikovanje.
Moja supruga Mirjana i ja se trudimo da ne dajemo savjete za nesto u sta se nismo licno uvjerili da radi i funkcionise onako kako je opisano. Kad god je moguce, sve sto preporucujemo prvo testiramo na samim nama. Ovo je slucaj sa disanjem, reiki tehnikom, nacinom ishrane, tantrom, ljekovitim biljem i drugim alternativnim metodama za poboljsanje opsteg stanja organizma. Mogu vam reci da su vjezbe tehnika disanja najjednostavnije, najjeftinije, i jedne od najfunkcionalnijih stvari koje mozete uraditi za vasu licnu dobrobit. Nije vam potreban nikakv materijal, ne treba da kupujete nikakve specijalne naprave, ne oduzima vremena i sto je najvaznije garantovano funkcionise od prvog dana, cak i ako mislite da ne osjetite odmah neke znacajne promjene.

 

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: