Zelite li da budete izlijeceni ili iscijeljeni? » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
izliecen

Zelite li da budete izlijeceni ili iscijeljeni?

Da malo razmotrimo neke pojmove. Recimo da pocnemo sa pojmom “medicina”.

Medicina bi tradicionalno trebala da ima bar dvije funkcije: da sprijeci pojavu bolesti, i da izlijeci pacijenta ako se bolest vec pojavila. Na zalost prva funkcija je potpuno zanemarena. Danas, takozvana savremena medicina, uglavnom pokusava da zalijece bolesti od kojih je pacijent vec obolio. Namjerno kazem zalijece, a ne izlijece posto vrlo rijetko, sa danasnjim pristupom medicine prema bolestima, pacijent vrlo rijetko biva potpuno izlijecen. Sigurno je da ce u mnogo slucajeva simptomi bolesti nestati poslije medicinske terapije, i da ce se pacijent osjecati zdravim, ali skoro nikad se oboljeli nece vratiti 100% u prvobitno cjelovito stanje.

Sta znaci rijec “zdravlje”? Negdje sam procitao definiciju koja zvuci ovako: “Zdravlje je nedostatak bolesti ili bola”. Lijecenjem, medicinski radnici pokusavaju da zadovolje ovu definiciju i otklone bol i bolest.

Da se sada malo pozabavimo jednim nasim drugim pojmom, koja bi trebala da ima isto znacenje kao i rijec lijecenje. Radi se o rijeci “iscjeljivanje”. Zasto pominjem ovaj izraz pored rijeci lijecenje? Ako malo razmislite, rijec iscjeljivanje ima potpunije znacenje nego rijec lijecenje. Iscijeliti znaci: “Lijeciti u cijelosti”, ili dovoditi tijelo, um, i duh u cjelovito, optimalno stanje koje je postojalo prije pojave, fizicke, psihicke ili spiritualne disfunkcije ljudskog bica. Ljudsko bice, nije samo nase fizicko tijelo, vec zaokruzena cjelina naseg fizickog organizma, mentalnog stanja i nase duhovne ili spiritualne svijesti. Samo ako su sva ova tri aspekta sinhronizovana jedan sa drugim, i ako sva tri funkcionisu po zakonima prirode, mozemo se smatrati cjelovitim, to jest zdravim. To apsolutno znaci da, zdravlje nije samo nedostatak fizicke bolesti i bola, vec potpuna cjelovitost, ne samo fizickog tijela, vec uma i duha takodje.


About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: