OOOOOH Hemoroidi.... » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
hemoroidi

OOOOOH Hemoroidi….

Ako ste ikada imali hemoroide, mozda ce vam biti lakse ako znate da ste dio velike zajednice: svaka druga osoba starija od pedeset godina je patila od istog problema bar jednom u zivotu.

Dobra vijest je da se hemoroidi mogu sprijeciti sa nekoliko jednostavnih koraka.

  1. Vodite racuna da vam crijeva redovno “rade”.U tome ce vam pomoci dijetalna vlakna ako ih unosite u dovoljnim kolicinama. Vlakna ce sprijeciti konstipaciju i naprezanje koji mogu da izazovu ili pogorsaju vec postojece hemoroide. Jedite dovoljno povrca, voca i integralnih zitarica. Za dodatnu pomoc mozete uzeti svjeze samljevenog lanenog sjemena. Lijena crijeva se mogu aktivirati i suplementalnim magnezijumom.
  2. Izbjegavajte hranu koja ce iritirati crijeva.To ukljucuje jake zacine kao sto su ljuta paprika ili senf, pica kao sto je kafa ( sa ili bez kafeina) i alkohol – svi oni mogu da izazovu inflamaciju donjeg dijela probavnog trakta.
  3. Pijte vodu, mnogo vise nego sto mislite da vam treba.To ce smanjiti frikciju u crijevima i odrzavati mekanu stolicu.
  4. Budite fizicki aktivni, to ce pomoci probavi i optimalnoj funkciji criijeva.
  5. Izbjegavajte dugotrajno sjedenje.
  6. Kontrolisite stres. Razmislite o ideji da naucite i praktikujete neku od tehnika za relaksaciju.Nezdravi i dugotrajni stres ce poremetiti ravnotezu u nervnom sistemu sto ce vremenom dovesti do gastrointestinalnih problema.
  7. Uzmite u obzir prirodne preparate pri pomoci u regulisanju crijeva kao sto je. Cajna kasika aloja vere poslije obroka moze biti od pomoci.

Ako vec imate hemoroide, evo par savjeta da ublazite neugodnosti i ubrzate oporavak.

  1. Cesto nanosite aloja vera gel na analni otvor.
  2. Koristite obloge namocene u hamamelis (which hazel – bukvalan prevod bio bi “vjesticin ljesnik”) da se ocistite poslije velike nuzde.
  3. Stavljajte tople obloge nekoliko puta na dan po desetak minuta. Time ce se poboljsati cirkulacija krvi i ubrzati iscjeljenje.

About the Author Mirjana Hasanagić

Doktor alternativne medicine, specijalista za zdravu ishranu. Kompletna biografija Vedrana i Mijane na: hasanagic.com

follow me on: