Funkcije vitamina C u svrhu jacanja imuniteta » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu

Funkcije vitamina C u svrhu jacanja imuniteta

Koje su funkcije vitamina C?

Vitamin C  je jedan od osnovnih vitamina potrebnih za pravilno funkcionisanje imunog sistema. Da bi se razumjele neke od funkcija vitamina C, potrebn0 je bar osnovno poznavanje mehanike rada imunoloskog sistema.
Kad imuni sistem otkrije prisustvo toksina u organizmu, koji pored pusenja mogu biti uneseni u organizam zagadjenim vazduhom, udisanjem toksicnih isparenja iz hemikalija kao sto su sredstva za ciscenje, a i nepravilnom ishranom, vitamin C se aktivira, i na odredjen nacin veze za te toksine, te ih eliminise iz organizma.

Koliko ljudi zna koje su jos funkcije vitamina C u organizmu osim da je dobar za prehlade?
Ja cu nabrojati neke, a vi zakljucite da li vam je ijedan ljekar objasnio ove cinjenice.

  • Vitamin C pomaze regeneraciju vitamina E. Necu se sad upustati u funkcije vitamina E, posto bi to uzelo mnogo vremena, ali vjerujte mi kad kazem da je ovaj vitamin, takodje, izuzetno vazan.
  • Vitamin C pomaze odvajanje zeljeza iz hrane prilikom metabolizma i apsorbovanje ovog elementa u organizam.Nedostatak vitamina C moze izazvati nedostatak zeljeza, sto izaziva anemiju.
  • Ovaj vitamin zajedno sa vitaminom D, pomaze apsorbovanju kalcijuma, sto odrzava zdravlje kostiju.
  • Vitamin C sprecava ostecenja unutrasnjeg dijela celija. Ostecenje unutrasnjeg dijela celije, direktno ostecuje DNK sto dovodi do formiranje kancerogenih materija i stvaranje tumora.
  • Vitamin C pospjesuje proizvodnju kolagena koji ubrzava zarastanje rana i oziljaka i pospjesuje oporavak poslije operacija.
vitamin C i imunitet

Jedna narandja ili limun sadrze samo 50 do 60 miligrama vitamina C.

Da li sam rekao dovoljno o vitaminu C, ili bi trebalo jos? Proizvodnja bijelih krvnih zrnaca, proteina i interferona, koji su prva linija odbrane u borbi protiv bakterijskih i virusnih infekcija, direktno zavisi od nabavljive kolicine vitamina C. Dokazano je da nedostatak vitamina C moze izazvati infekcijske upale uha, urinarne, vaginalne i plucne infekcije. Dodatne informacije o vitaminu C mozete procitati na ovdje.

Kako nas organizam koristi potrebne elemente? Vec znamo da vitamin C ima vise funkcija. Organizam ce uzeti nabavljive kolicine vitamina C i usmjeriti ih tamo gdje smatra da su najpotrebnije. Recimo, za podrzavanje zdravlja kostiju ili za regeneraciju vitamina E. U slucaju pocetka bakterijske ili virusne infekcije, desava se da tijelo nema dovoljne kolicine vitamina C da podrzi sve funkcije u kojima bi trebao sudjelovati.

Cesto imuni sistem ostaje uskracen i nema sve potrebne elemente da se bori protiv bakterija kao sto je eserihija koli.

Da se osvrnemo na pusenje. Unosenjem toksicnih elemenata i slobodnih radikala duvanskim dimom, povecavamo potrosnju vitamina C. Vitamin C veze za ove toksicne elementes ciljem da ih neutralizuje.

Sta bi dobar ljekar trebalo da savjetuje pusacu, ili nekom ko je cesto izlozen duvanskom dimu?

Pored klasicnog savjeta za bacanje duvana: “Znacajno pojacajte unosenje vitamina C u organizam”, bio bi pravi savjet. Dok najzdravijim osobama treba samo par hiljada miligrama dnevno vitamina C, dotle nekim drugim je potrebno 3000, ili cak mnogo vise.
Neko je bio vrijedan, i izracunao da organizam potrosi 25 miligrama vitamina C sa svakom popusenom cigaretom. Dvije kutije cigara dnevno, i 1000 miligrama je otislo u nepovrat. Prosjecna osoba, koja se relativno zdravo hrani, dnevno kroz ishranu unosi u organizam samo 60 do 100 miligrama vitamina C. U zabludi su oni koji pojedu narandju ili dvije dnevno ili popiju sok od limuna i misle da su se napunili vitaminom C. Jedan limun ili narandja sadrze samo 50 do 60 miligrama vitamina C. Ovo je otprilike dovoljno za dvije popusene cigarete.
Vitamin C nije jedini elemenat potreban organizmu cija je potrosnja znacajno povecana pusenjem. Na primjer, folna kiselina i drugi vitamini iz grupe B se trose vise ako ste pusac. Dobar ljekar pored savjeta za prestanak pusenja ce vam dati i alternativne savjete, to jest, kako da znacajno smanjite stetna djelovanja duvanskog dima, ako iz bilo kojih razloga niste u stanju da prekinete sa ovim porokom.

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: