8 razloga da jedemo fermentiranu hranu » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
Kiselo povrce

8 razloga da jedemo fermentiranu hranu

Bilo bi nam drago da podijelite naše priloge. Kliknite na dugmence. Unaprijed hvala.

Fermentirana hrana

Kod nas bolje poznata kao ukiseljena hrana, ukljucuje fermentirano povrce, kao sto su kiseli krastavci, ukiseljen kupus, paprike i ostalo povrce i mlijecne proizvode kao jogurt, kiselo mlijeko i kefir.

1. Fermentirana hrana olaksava probavu

Hrana koja je pripremljena ili nastala fermentacijom je lakse probavljiva, posto je djelimicno svarena i prije nego sto je pojedemo. Dzoan Slavin, profesorica sa Univerziteta u Minesoti objasnjava: “…Ponekad osobe koje su osjetljive na mlijeko, mogu jesti jogurt. To je zato sto je laktoza (dio koji se ne moze tolerisati) iz mlijeku razlozena tokom fermentacije i prelaska mlijeka u jogurt.

2. Fermentirana hrana obnavlja ravnotezu bakterija u stomaku

Da li ste osjetljivi na gluten? Laktozu? Patite od konstipacije? Muci vas iritabilni kolon ili gljivicne infekcije?

Alergije? Astma? Sve ove i mnoge druge tegobe se povezuju sa nedostatkom dobrih bakterija u probavnim organima.

3. Sirove fermentirane namirnice su bogate enzimima                               

Enzimi su neophodni da bi se hrana valjano svarila, apsorbovala i potpuno iskoristila u organizmu. Sa godinama se zaliha enzima u tijelu smanjuje. Na osnovu ovoga, mnogi naucnici pretpostavljaju da bi se moglo zivjeti duze i zdravije ako bismo se mogli zastititi od gubitka enzima.

4. Fermentiranje hrane zapravo povecava kolicinu vitamina

Prema nekim izvorima, fermentirani mlijecni proizvodi pokazuju povecan nivo folicne kiseline, koja je neophodna za formiranje zdravih beba, kao i piroksidina, B-vitamina, riboflavina i biotina – sto zavisi od toga koje su kulture bakterija prisutne.

5. Jedenje ovakve hrane pomaze boljoj apsorpciji hranljivih materija

Svako moze gutati velike kolicine hrane, ali ta hrana je beskorisna ako nije dobro apsorbovana. Kad popravite probavu, poboljsacete i apsorpciju.

6. Hrana se moze duze sacuvati ako je fermentirana

Mlijeko ce se brzo pokvariti cak i u frizideru, ali jogurt i kefir traju mnogo duze. Kiseli kupus i krastavci mogu stajati mjesecima. Ako ste srecni da imate visak povrca iz vlastite baste – pravite tursiju!

7. Pravljenje tursije nije skupo

Sve sto je potrebno za ovaj poduhvat je pristupacno i prihvatljivih cijena, cak i namirnice koje se koriste kada su u sezoni i samim tim jeftinije.

8. Fermentacija hrane pojacava i poboljsava ukus

Postoji razlog zasto ljudi uzivaju u vinu i pikantnim (u prevodu: smrdljivim) sirevima. Postoji razlog zasto se pije pivo i kiseli kupus dodaje na kobasice. Imaju fenomenalan ukus! Kompletiji prilog o zdravstvenim koristima koristenja fermeniranih ili ukiseljenih namirnica moze se procitati ovdje.

Evo nekoliko receptata za uspjesno kiselenje/fermentiranje povrca. Dopunjavat cemo recepte pa sa vratite sa vremena na vrijeme po nove:

About the Author Mirjana Hasanagić

Doktor alternativne medicine, specijalista za zdravu ishranu. Kompletna biografija Vedrana i Mijane na: hasanagic.com

follow me on: