Dijet Kola i Alkohol, Losa ideja za prave muskarce, a bogami i dame » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
pijenje

Dijet Kola i Alkohol, Losa ideja za prave muskarce, a bogami i dame

Rum-kola, Dzin-Tonik, Whiskey-cola….

Pod broj jedan: U umjerenim kolicinama, ove vrste pica su dozvoljene i prikladne samo damama. Apsolutno neme opravdanja za muskarca da konzumira ovako nesto. Mislim na prave muskarce. Pravi muskarci ne razblazuju svoj akohol.

Salu na stranu. I ja sam nekad pio ovu vrstu pica. Dzin-Tonik je bio prvi alkohol koji sam probao i ostao sam vjeran ovome koktelu sve dok u cetrnaestoj nisam postao pravi muskarac i presao na konjak

Dok radim na ovom tekstu, supruga mi stoji iznad glave i cita sta to ja pisem. Dobih tasalicu po glavi. Kaze: “Ne lazi ljudima. Pio si gusti sok do 18te, a i to oko pravog muskarca je diskutabilno”. Inace moja supruga Mirjana je ta koja najvise istrazuje i prevodi informacije o stetnom uticaju aspartama i ostalih vjestackih zasladjivaca.

Da se sad malo uozbiljimo i krenemo na glavnu temu.

Razblazivanje alkohola zasladjenim gaziranim picima je lose samo za sebe, ali razblazivanje istih sa takozvanim dijet/lite gaziranim napicima koji sadrze vjestacke zasladjivace je jos mnogo gore.  Mi smo nedavno objavili clanak o vjestackim zasladjivacima i njihovom stetnom uticaju po zdravlje,  ali evo malo informacija i iz drugog ugla.

Ako do sada niste znali da pica sa vjestackim zasladjivacima nisu dobra, evo jos cinjenica tome u prilog.

Ako ste na jucerasnji Dan zaljubljenih imali koktel ili dva, nadam se da niste kombinovali alkohol sa dijetalnom sodom.

Nova istrazivanja pokazuju da ovakav miks – izbor mnogih koji misle da tako vode racuna o svojoj tezini – pojacava efekat alkohola i povecava njegovu koncentraciju u dahu, sto je neoboriv dokaz da ste pili vise nego sto treba, slozili se vi sa tim ili ne.

Istrazivaci sa Univerziteta u Sjevernom Kentakiju su uporedili efekte pijenja alkohola pomijesanog sa picem zasladjenim vjestackim zasladjivacem i alkohola pomijesanog sa “regularnom” sodom – zasladjenom obicnim secerom.

U eksperimentu je ucestvovalo 16 studenata koji su u razlicite dane trebali da popiju kombinaciju alkohola sa dijetalnom sodom, regularnom sodom ili placebom. Rezultati su pokazali da je nakon konzumiranja pica sa dijetalnom sodom nivo alkohola u dahu bio 18% visi nego nakon miksa sa regularnom sodom.

Ispitanici nisu primijetili nikakavu razliku u efektima izmedju dva pica.

Istrazivaci su objasnili o cemu se radi. Organizam preradjuje drugacije ova dva pica: stomak shvata sodu sa secerom kao hranu i razlaze je sporije, zadrzavajuci alkohol u probavnom traktu duze.

To se ne dogadja sa vjestackim zasladjivacem – alkohol skoro trenutno prelazi u krv!

Ovo je objavljeno u izdanju “Alkoholizam: Klinicka i Eksperimentalna Istrazivanja” u decembru 2012.

Nije li to jos jedan razlog da se drzimo dalje od vjestackih zasladjivaca?

Ali to nije sve.

Proslogodisnja studija objavljena u Zurnalu Opste Interne Medicine utvrdila je da je rizik od srcanog i mozdanog udara veci za 43% kod osoba koje su redovno konzumirale bar jedan dijetalni napitak dnevno u poredjenju sa onima koji nisu nikada ili samo povremeno.

Kao sto smo ranije pisali, istrazivanje na Harvardu je otkrilo da je pijenje dva ili vise dijetalnih napitaka dnevno povezano sa ostecenjem funkcije bubrega kod zena, a jedna danska studija je pokazala da se rizik od prevremenog porodjaja povecava za 38% kod zena koje su pile jednu dijetalnu sodu dnevno, a citavih 78% kod zena koje su pile cetiri ili vise!

I da sve bude jos gore, izgleda da dijetalni napici uopste ne pomazu kontroli tezine!

Naprotiv.

U periodu od devet godina, strucnjaci sa Univerziteta u Teksasu su kod ucesnika studije o starenju

koji su pili dijetalne napitke primijetili povecanje od 70% u obimu struka, za razliku od ostalih koji to nisu.

Konjak za mene, a vi kako volite….

 

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: