5 savjeta kako se boriti protiv depresije » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
depresija

5 savjeta kako se boriti protiv depresije

Depresija se u nase, “moderno” doba smatra obicnim, skoro normalnim stanjem. Po nekim statistikama, oko 340 miliona ljudi sirom svijeta je pogodjeno ovim problemom. Depresija moze biti privremena, kao na primjer pri gubitku bliske osobe, ili hronicna, klinicka depresija, koja prerasta proporcije pocetne situacije i traje dugo, utice na zdravlje i najcesce zahtijeva strucnu pomoc.

Uobicajeni simptomi depresije su:

 • Sumorno raspolozenje

 • Osjecanje beznadeznosti, krivice i strepnje

 • Gubitak interesa za stvari koje su nekad predstavljale zadovoljstvo

 • Promjene u apetitu

 • Promjene u spavanju

 • Nesposobnost koncentracije

 • Nedostatak energije i osjecaj iscrpljenosti.

  Ako primijetite ovakve promjene u svom ponasanju to, naravno, ne znaci da patite od depresije. Ali ako se uvijek osjecate ovako ili jos gore ,preporucujemo da razgovarate sa svojim ljekarom. U medjuvremenu, kada nam prevarant zivot dodijeli losije karte, postoji nekoliko nacina da sami sebi pomognete.

  1. Redovna fizicka aktivnost – najbolji metod za skoro trenutno olaksanje depresije i stresa. Tridesetak minuta, pet dana u sedmici. Krenite u setnju ili lagano trcanje (ulice su na raspolaganju 24sata ), “odvrnite” muziku i zaigrajte (valcer, kolo, hip-hop – nema diskriminacije) ili udarite po tegovima.

  2. Ako redovno uzimate lijekove, provjerite da li je depresija na listi nezeljenih pojava koje izazivaju.

  3. Smanjite kafein. Iako je nasa “kafica” poznata kao djelotvorna psihoterapija, ovisnost o kafi i ostalim formama kafeina utice na raspolozenje i moze pogorsati depresiju. Soljica razgovora sa srodnom dusom moze itekako prijati i uz blagi biljni caj kao sto je kamilica, maticnjak ili majcina dusica.

  4. Meditacija. Ova drevna istocnjacka tradicija iziskuje istrajnost i predanost za dugorocnije rezultate, ali je korist visestruka i moze da pomogne da se dodje do sustine problema.Medjutim, negdje se mora poceti i najjednostavniji nacin je da odvojite nekoliko minuta na mirnom mjestu, udobno sjednete sa uspravljenim ledjima, zatvorite oci i obratite paznju na disanje. Za pomoc pri vjezbama disanja pogledajte upute na nasoj stranici.

  5. Ako imate mogucnost, probajte akupunkturu za koju je poznato da pomaze kod mnogih problema u ponasanju, ukljucujuci depresiju.

Pise Mirjana Hasanagic MD. AM.

About the Author Mirjana Hasanagić

Doktor alternativne medicine, specijalista za zdravu ishranu. Kompletna biografija Vedrana i Mijane na: hasanagic.com

follow me on: