Da li je sve sto je prirodno neskodljivo? » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
Gljiva Muharra

Da li je sve sto je prirodno neskodljivo?

I zmijski otrov je prirodan

Nisam siguran koliko puta sam cuo slijedecu recenicu: “Ma, popit cu, prirodno je. Ne moze mi nista losije biti.”
Ovo je jedna od najvecih zabluda koja vlada ne samo na ovim prostorima vec i sire u svijetu.

Na primjer, savjet da je pecenje na maslinovom ulju zdravije od pecenja na drugim uljima. Potpuno pogresno. Maslinovo ulje jeste jedno od najzdravijih ulja, ali ima vrlo nisku tacku gorenja. Kad se zagrije preko 160 stepeni maslinovo ulje pocne da se pusi i razvija slobodne radikale koje imaju kancerogena svojstva. Maslinovo ulje treba da se koristi na salatama ili kao dodatak na jela posto je pecenje vac zavrseno.

Muhara u slikovnicama

Zasto je otrovna muhara sinonim za gljivu u skoro svim djecijim knjigama i slikovnicama.

Sto se cajeva i cajnih mjesavina tice, treba shvatiti da svaka biljka sadrzi hemijske elemente koji mogu djelovati pozitivno ili negativno na organizam. Neki od hemijskih elemenata ce djelovati negativno samo ako dodje u kontakt sa nekim drugim hemijskim elementom, to jest ako se mjesa sa sintetickim lijekom ili cak drugom biljkom.

Na ovom web sajtu mozete naci opsiran prilog o svojstvima Uve ali evo par informaciju ukratko.

Neke biljke mogu pomoci u nekim slucajevima, ali dugotrajna upotreba moze izazvati i negativne reakcije.
Najbolji primjer za ovo je siroko poznata Uva/Uva ursi/, kod nas poznata jos pod imenima, Medvedje grozdje, ili Medvjetka.

Caj od ove biljke, ne bi trebalo koristit duze od sedam dana i manje od 6 puta godisnje.
Mala djeca, zene u trudnoci i dojilje ne bi smjele da koriste ovaj caj.
Vece kolicine uvinog caja mogu izazvati kontrakcije kod nekih trudnica.

Ogromne doze, 10 ili vise puta vece nego sto se preporucuje, mogu izazvati mucninu i povracanje, nedostatak daha i nesvjesticu. Sanse za ostecenja jetre su jako velike ako se prekoracuje doza duze vremena.
Poznati su smrtni slucajevi kod doza od 30 grama ili vise.
Interesantan podatak, za jednu od rijetkih biljki koju cak ljekari i doktori preporucuju svojim pacijentima kod problema urinarnog trakta.
Uva se moze naci u svakoj apoteci, na pijacnim stolovima, ali samo pravilno koristenje moze donijeti zdravstvene beneficije. Nepravilna upotreba ne samo da nece pomoci, vec nanijeti i stete organizmu.

Uva je samo jedan od primjera gdje takozvano, nepisano pravilo “Prirodne je, nece mi naskoditi” apsolutno ne vazi.

Ne vjerujte svemu sto procitate na internetu i ne uzimajte sve sto vam komsija ili familija preporuci za glavobolje, migrene, gastritise i ostale tegobe. Dobro se informisite sta pojedini cajevi sadrze i koje su moguce kontraindikacije, pogotovo ako vec koristite druge medikamente !

Vedran Hasanagic M.D. (AM)

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: