“Čudotvorna” majoneza. Najbolji preparat za koji ja znam. » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu
Cudotvorn a majoneza

“Čudotvorna” majoneza. Najbolji preparat za koji ja znam.

Prilog o čudesnoj majonezi je poučan. Recept je beskoristan, a možda i nije.

Pročitajte prilog do kraja, pa vi odlučite

Već dugo vremena se trudimo da objasnimo i pokažemo korisnicima Facebooka kako da razlikuju korisne zdravstvene priloge od netačnih, lažnih i nekad čak opasnih savjeta.
Ako ste voljni da naučite i da nam pomognete u ovom eksperimentu, nastavite da čitate.

Naslov i fotografija koji se vide u Facebook prilogu su bombastični ali potpuno netačni. 
Jedan broj ljudi će odmah kliknuti na Iike ili share, jedan broj će dati neki komentar bez obzira da li su pročitali prilog, ili ne. Vrlo mali broj će pročitati tekst i donijeti logičan zaključak. Ako ovo još čitate, vjerovatno ne spadate u grupu i naivnih i lakovjernih čitalaca. 
Veliki broj osoba dijeli zdravstvene savjete i priloge iz najboljih namjera. Žele da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Na žalost, iz dobre namjere moguće je nanijeti zdravstvene, pa i finansijske probleme. 

Tekst o čudotvornoj majonezi koji slijedi je sarkastičan, ali poučan.

Poslije čitanja kompletnog priloga, molimo vas slijedeće:


 - Napišite svoj komentar na dnu ovoga priloga. Možete dati komentar i na Facebook stranici sa koje ste došli ovdje, ali nam je važniji komentar na ovoj stranici. 
- Podijelite prilog sa ove stranice na Facebooku ili drugim socijalnim grupama koje koristite. Dugmići su ispod.
- Nemojte like ili share sa facebook stranice sa koje ste došli ovdje. Samo direktno odavde. 

Željeli bismo vidjeti koliki je omjer osoba koje logično razmišljaju i onih koji dijele priloge iz navike ili bilo kojih drugih razloga. Zahvaljujemo unaprijed na saradnji.​ 

Još jedan “čudotvorni” preparat:

Cudotvorn a majoneza

Čudotvorna majoneza

Ako ne izlijeci, dodajte u rusku salatu

I pored toga sto mi je herbalistika specijalnost, izucavam i testiram i ostale vidove alternativnog lijecenja i ocuvanja zdravlja. Uz herbalistiku, neki od zavrsnih ispita na akademiji alternativne medicine bili su mi: kristaloterapija, hipnoza i aromaterapija. Uvjerio sam se u terapeutske moci pcelinjih proizvoda. Supruga Mirjana se bavi reikijem. Zainteresovan sam za pozitivnu energiju piramida. Bavim se i ortomolekularnom medicinom. Uglavnom, imam vrlo otvoren um i spreman sam da prihvatim informacije koje se za mnoge granice sa fantazijom.

Nedavno sam napisao prilog pod nazivom Kako razlikovati korisne informacije od smetlja koje u zadnje vrijeme zagadjuje internet .
Ovdje sam pokusao dati par kratkih savjeta kako se zastiti od nebuloza koje danas svako objavljuje na internetu. Ako želite dodatne informacije na ovu temu, poslije čitanja ovoga priloga možete pogledati i ovaj.

Danas sam naisao na jos jednu “cudesnu” mast koja lijeci sve. Od ciste na jajnicima, preko jacanja noktiju, zenskih bolesti, zubobolje, cireva, bolova u koljenima, sinusa, do gnojne angine. Moram priznati da sam se malo razocarao kad sam vidio da ova “cudotvorna” mast ne lijeci karcinom. Ovo mi je odmah bilo sumnjivo.

Pridjevi kao sto su cudotvorno, magicno, carobno itd. pristaju samo uz preparate koji pored svaga ostalog lijece i rak.
Sastav i nacin pripreme masti je vrlo jednostavan, ali u isto vrijeme vrlo neprecizan.


Sve sto nam treba za cudotvornu majonezu  je:

  1. Jedno jaje
  2. 400 ml biljnog ulja
  3. Pcelinjeg voska velicine dvije kutije sibica.

Sad dolazi dio koji mi bas i nije jasan. Pretpostavljam da “cudotvorna” mast koja lijeci toliko problema mora imati precizne podatke o mjerama i sastavu. Recept kreme navodno dolazi sa neke ruske web stranice o alternativnoj medicini.
Da pocnemo sa jednim jajetom. U receptu se koristi samo zumance. Zumance je uglavnom holesterol, nesto vitamina B6 i B12, malo vitamina A, te promil kalcijuma i zeljeza. Sve u svemu pedesetak kalorija. Nije mi bilo jasno zasto onda jaje u ovom receptu? Vjerovatno su ruska jaja mnogo bolja od ovih ostalih, pa smatram da je autor priloga trebao da istakne da se radi o specijalnim ruskim jajima koja, nadam se, imaju bolji sastav i terapeutske moci.

Da vidimo i drugi sastojak: 400 ml biljnog ulja. Ovo me takodje malo zbunilo. Od kog bilja? Da li se radi o kuhinjskim, industrijskim, kozmetickim ili etericnim uljima? Pretpostavimo da se radi o jestivom biljnom ulju. Vecina danasnjih kuhinjskih ulja se dobija iz genetski modifikovanih biljaka kao sto su kukuruz, soja, kanola i suncokret. Cak i ako pretpostavimo da je autor recepta podrazumijevao koristenje organickog ulja, posto genetski modifikovano ulje sigurno ne moze biti sastojak nicega “cudotvornog” (osim abnormalija koje se sve vise desavaju kod novorodjencadi), zasto to nije naglaseno? Bilo kako bilo, organicka ili ne, ova ulja nemaju terapeutske moci. Pomislio sam da je autor mozda mislio na maslinovo ili kokosovo ulje koja imaju neka ljekovita svojstva, ali iz nekih razloga nikako nisam mogao locirati plantaze kokosa i maslina u Rusiji. Cudno: tolika zemlja, a ne gaje kokose?
Mogucnost koristenja industrijskih ulja sam odmah odbacio. I pored toga sto su neka od njih biljnog porijekla, u njih se dodaju aditivi i otrovne materije.
Kozmeticka ulja se koriste za mirise ili kao baze za kozmeticke preparate. Neka , pod uslovom da su prirodna a ne sinteticka, cak imaju i ljekovita svojstva te njeguju i obnavljaju kozu, ali sigurno ne lijece zubobolju i gnojne angine. Postoji nekoliko stotina kozmetickih biljnih ulja i bilo bi malo skupo eksperimentisati sa svakim dok se ne postigne istinska “cudotvorna” mast. Zamislite samo koliko bi trebalo specijalnih ruskih jaja…

Priodno je... Neće mi naškoditi....?

Gjiva muhara

Sve što je prirodne, nije bezopasno. Muhara je jedna od najljepših gljiva, ali može biti smrtonosna.

Evo stigosmo i do mojih omiljene teme, etericnih ulja.
Mnoga etericna biljna ulja imaju visoko terapeutske osobine. Ova vrsta biljnih ulja je moja najuza specijalnost. Po mom misljenju, ako bilo koji preparat zasluzi da dobije pridjev “cudotvorni” morao bi da sadrzi bar jedno od etericnih biljnih ulja. Ako je ovo slucaj sa ruskom cudotvornom kremom, autor je svakako morao da napise o kojem etericnom ulju se radi.
Ja poznajem oko 350 biljnih etericnih ulja. Cijena nekih od njih prelazi desetine hiljada eura po litru.
Etericna ulja koja mi koristimo za nase preparate kao sto su E-Kapi, Hepatal, Warts-X, kostaju izmedju 150 i 750 eura po litru. Etericna ulja se skoro uvijek koriste razblazena i nikad ne treba da se koriste bez savjeta strucnjaka.

NESTRUCNA UPOTREBA ETERICNIH ULJA MOZE DA DOVEDE DO KOBNIH POSLJEDICA.

Ni jedno od ljekovitih etericnih ulja ne lijeci sve od nabrojanih tegoba. Naravno, mozda Rusi imaju neko specijalno, ali zar autor ni bi trebao da napise o kojem se radi?
Ponovo isticem: zbog visoke cijene etricnih ulja a i ogranicene nabavljivosti, cisto sumnjam da je bilo koje sastavni dio ovog cuda.

Prilog je vec mnogo duzi nego sto sam planirao tako da ne bih pisao moj komentar o pcelinjem vosku koji je dio ovoga recepta i koji po mom misljenju sluzi samo kao podloga za ovu cudesnost, a ako ga izbacimo iz recepta imamo skoro sve sto nam je potrebno da napravimo domacu majonezu.

Prije nego primijenite bilo koji zdravstveni savjet sa interneta, prvo koristite zdrav razum i potrazite dodatne informacije. Jedino cudo sa ovim receptom je broj naivnih osoba koji vjeruje da ova cudotvorna mast moze nesto da izlijeci.Na svu srecu, ovaj skoro bezvrijedni savjet nije skup da se napravi niti njegovo koristenje moze da nanese neke stetne posljedice, a i placebo efekat je tu, te iz tog razloga ova mast moze pomoci onima koji apsolutno vjeruju u njenu cudotvornost.Interesantno je da web stranica na kojoj sam vidio ovaj recept ima i vrlo korisnih pravih savjeta . Nisam siguran zasto dovode u pitanje svoju reputaciju ovakvim bezvezarijama.

Zakljucak: pamet u glavu i ne uzimajte sve zdravo za gotovo, cak ni ovaj tekst.

Srodan prilog: Kako razlikovati korisne informacije od smetlja koje u zadnje vrijeme zagadjuje internet .

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: