Priprema pileceg i brota od povrca » Prirodna Medicina
vegeterijanski brot

Priprema pileceg i brota od povrca

Priprema vegeterijanskog bujona za pečenje bez ulja

.

Pripremanje brota se ne razlikuje mnogo od naseg tradicionalnog pripremanja pilece ili supe od povrca. Brot se moze kupiti i gotov, medjutim ovako pripremljen brot sadrzi, konzervanse, monosodium glutamat, i velike kolicine sodiuma (soli). Nisam siguran da li moze da se nadje u nasim prodavnicama, ali neki proizvodjaci prave organicki brot, bez dodatnih kemikalija ili viska soli. Ovaj brot je skuplji, ali ako bas zelite da kupujete gotov brot, kupujte organicki ako vam je dostupan. Priprema vrlo zdravog brota u kuci je vrlo jednostavna, i moze se pripremiti veca kolicina odjedamput te zamrznuti i koristiti kad nam je potrebno.

Brot se koristi umjesto ulja u vecini recepata pripreme povrca i nekih jela sa mesom, i neizbjezan je dio zdravog pripremanja hrane opisanog u knjizi. Brot uglavnom sadrzi samo 1% masnoce koja pomaze procesu kuvanja i pojacava ukus hrane. Ovo malo masnoce takodje, stvara tanki sloj oko povrca i na dnu tave sto sprecava da se namirnice zalijepe za tavu. Cak i ako se slucajno malo namirnica zalijepi za dno, jednostavno dodajte jos malo brota. Ako vam se ucini da povrce ima tendenciju gorenja, samo smanjite vatru.

Osim ukusa, nema vece razlike od koristenja pileceg ili vegeterianskog brota. Vegeterianci i vegani ce svakako izabrati brot od povrca. Pileci brot je malo kaloricniji, ali posto se prilikom kuvanja koriste jako male kolicine, ova kaloricna razlika je zanemarljiva. Recimo u pripremi karfiola na brotu, razlika izmedju pileceg, i brota od povrca nije ni 2 kalorije za jednu porciju. Izbor je potpunu vas.

Posto kuvanje na ovaj nacin ne razvija visoke temperature i ne koristite ulja, ne razvijaju se slobodni radikali koji potencialno pomazu razvoj kancerogenih materija.

Recept za pripremu pileceg brota, klikni ovdje.

 

Recept za nisko-kaloricni vegeterianski ili veganski brot

Vegeterianski brot se moze koristiti na iste nacine i u istim receptima kao i pileci brot. Nacin pripreme opisan ovdje dat ce vam veoma ukusnu i zdravu alternativu za kuvanje, umjesto ulja. Ako imate mjesta u zamrzivacu, napravite duplu kolicinu tako da ste obezbjedjeni za duze vrijeme. Ovako pripremljen brot je mnogo zdraviji i jeftiniji nego kupovni.

Recept za pripremu brota od povrca, klikni ovdje.

About the Author Vedran Hasanagic

Doktor alternativne medicine, specijalista za bolesti jetre i urinarne infekcije. Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com

follow me on: