Bolest jetre povezana sa crijevnim bakterijama i propusnim crijevom » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu

Bolest jetre povezana sa crijevnim bakterijama i propusnim crijevom

Da, sigurno je da alkohol šteti jetri, a mnogi slučajevi oboljenja jetre su uzrokovani prekomjernim konzumiranjem alkohola. Ali, ovo nije jedina vrsta bolesti jetre. Zapravo, hronično oboljenje jetre se često naziva nealkoholičarska bolest jetre.

To je hronični poremećaj koji je godinama predstavljao misteriju naučnicima na polju medicine s obzirom da je incident nealkoholičarske bolesti jetre, poznate i kao nealkoholičarska masna jetra, postao problem u zapadnim zemljama.

Postoji mnoštvo fundamentalnih uzroka, a tako i rješenja za ovaj poremećaj. Ipak, postoje i neke prilično iznenađujuće veze između bolesti jetre i zdravlja naših crijeva.

Jedna od tih veza se, govoreći o bakterijama u našim crijevima, bilo probiotičkim bilo patogenim, prema nedavnim istraživanjima, uveliko zasniva na našoj crijevnoj flori.

Kako se liječi hepatitis i ciroza jetre? Prirodna terapija za hronični hepatitis i cirozu jetre. Pravilan način ishrane i dijeta za pacijente sa oboljelom jetrom i recepti. Kako liječiti masnu jetru? Sve informacije na: https://jetra.org

Crijevne bakterije i bolest nealkoholičarske jetre

Neke studije su povezivale bolest nealkoholičarske jetre sa povećanjem patogenih bakterija u tankom crijevu.

Na primjer, naučnici sa Nacionalnog univerziteta Irske su proučavali 18 pacijenata sa bolešću nealkoholičarske jetre zajedno sa 16 zdravih ljudi koji su bili istog pola i uzrasta.

Iztraživanje je pokazalo da je kod pacijenata sa bolešću nealkoholičarske jetre prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu dvostruko veći nego kod zdravih pacijenata.

U istraživanju koje je sprovedeno na Katoličkom univerzitetu u Rimu, naučnici su ispitali 35 pacijenata sa bolešću nealkoholičarske jetre kao i 24 zdrava volontera. Ova studija je testirala pacijente pomoću testa opterećenja glukozom, kojim se otkriva prekomjerni rast crijeva usljed nusproizvoda prekomjernog rasta bakterija.

Istraživanje je ponovo pokazalo da je prekomjerni rast bakterija, i to patogenih bakterija, značajno veći kod pacijenata koji imaju oboljenje nealkoholičarske jetre. Nekoliko drugih studija je takođe došlo do istih zaključaka.

Šta znači prekomjerni rast bakterija?

Dok se ova terminologija povezuje sa bakterijama, ona se takođe može pripisati i prekomjernom rastu gljivica. Prekomjerni rast bakterija i kvasaca u tankom crijevu u osnovi znači da su mikroorganzmi koji nisu zdravi za nas preuzeli i oslabili zdrave bakterije crijeva, tj. probiotike koji postoje u tankom crijevu.

U ovim studijama se pravi razlika između tankog crijeva i debelog crijeva jer, kao prvo, debelo crijevo se ispituje na drugačiji način, obično analizom stolice. Međutim, analizom stolice se takođe može otkriti prekomjerni rast i tankog i debelog crijeva, te je teže napraviti razliku.

Razumijevanje bolesti jetre je presudno zbog činjenice da patogene bakterije proizvode endotoksine, tj.svoj otpadni materijal. Kada taj otpadni materijal uđe u naš krvotok preko zidova crijeva, jetra je ta koja će ga filtrirati, jer ona filtrira toksine iz krvi.

Bolest nelkoholičarske jetre je povezana i sa propusnim crijevom

Problem endotoksina koji prolaze kroz zidove crijeva postaje veći kada zidovi crijeva dozvoljavaju prodiranje više ovakvog otpada u krvotok.

Pored povezanosti bolesti nealkoholičarske jetre sa prekomjernim rastom bakterija, studija rađena na Univerzitetu u Rimu, među ostalim studijama, je takođe otkrila da je povećana propusnost crijeva značajno zastupljenija u slučajevima bolesti nealkoholičarske jetre. Ovome možemo dodati i novu studiju sprovedenu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Minasu Žeraisu u Brazilu.

Ovde smo imali 15 pacijenata sa bolešću nealkoholičarske jetre koji su bili upućeni na transplantaciju jetre i koji su testirani i upoređeni sa 15 zdravih volontera. Ova studija je pokazala da je povećana crijevna propusnost znatno zastupljenija među pacijentima sa bolešću nealkoholičarske jetre u poređenju sa zdravim subjektima.

Bolest alkoholičarske jetre

Odnosi između prekomjernog rasta bakterija, crijevne propusnosti i zdravlja jetre nisu samo povezani kod bolesti nealkoholičarske jetre. Alkohol zaista uništava zdravlje naših probiotika, dozvoljavajući prekomjerni rast patogenih bakterija u crijevima.

Alkohol takođe podstiče povećanu propusnost crijeva, omogućavajući većem broju endotoksina iz bakterija da uđu u krvotok, što takođe šteti jetri. Pored toga, metaboliti etanola takođe direktno narušavaju zdravlje jetre.

Detaljnije informacije i savjete za bolesnu jetru možete naći na https://jetra.org

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: