Da li antibiotici uništavaju vaš libido? » Prirodna Medicina
Assign a 'primary' menu

Da li antibiotici uništavaju vaš libido?

Antibiotici poslije seksualnog odnosa mogu smanjiti želju za seksom

Ako poslije seksualnog odnosa uzimate antibiotike da biste spriječili infekcije urinarnog trakta, to može razorno djelovati na vašu crijevnu floru, a vremenom i na vaš seksualni život.
Smanjenje libida je prirodno i vezano je za starenje, ali specijalisti gastroenterologije u svojoj praksi često sreću mlade žene koje ovaj problem imaju u svojim dvadesetim i tridesetim godinama.

Anatomski posmatrano, probavni trakt i reproduktivni organi su „susjedi“, ali postoji čak intimniji odnos između organa „ispod pojasa“ koji uklanja prepreku među njima. To ima veze sa crijevnom florom – trilioni bakterija žive u ljudskom tijelu i na njemu, uglavnom u crijevima, ali takođe u kucima i pukotinama kao što su genitalije.

Prethodnih 100 godina je provedeno tražeći način kako da se iskorijene mikrobi iz organizma. Tek sada shvatamo da su nam oni,  više ​ nego neprijatelji, u stvari prijatelji  koji zapravo imaju važnu ulogu da nas održavaju zdravim. Bakterije iz crijeva pomažu u varenju hrane, sintetišu važne vitamine koje naš organizam ne može sam stvoriti, neutrališu štetna jedinjenja, te održavaju integritet zidova crijeva, dopuštajući ulaz nutrijentima i sprečavajući prolaz toksina.

U vagini, laktobacili - korisne bakterije, proizvode kiselinu koja odbija problematične bakterije, štiteći nas od seksualno prenosivih bolesti i drugih infekcija. Osim toga, ona čuva fetus tokom trudnoće.

Problematična probava negativno utiće na libido

Većina pacijenata koji se obraćaju specijalisti gastroenterologije pati od manifestacija neuravnotežene crijevne flore – stanja koje je poznato kao disbioza. Neki od znakova i simptoma, poput nadutosti i gasova, lokalizovani su u gastrointestinalnom traktu. Drugi, uključujući gljivične infekcije, moždanu maglu, umor, osip, bol u zglobovima, anksioznost, želju za hranom, alergije, te autoimune bolesti, su odrazi univerzalne uloge mikroba u sprečavanju bolesti. Pored toga, zdrava i uravnotežena crijevna flora je bitna za zdrav i ugodan seksualni život.

Najčešći faktor rizika za disbiozu je prekomjerna upotreba antibiotika. Ako samo pet dana koristite antibiotik širokog spektra, to može da vam uništi blizu jedne trećine bitnih mikroba – a ne postoji garancija da će se oni ikad obnoviti. Manje poželjne patogene bakterije i gljivične vrste se brzo umnožavaju i popunjavaju prazninu, donoseći sa sobom mnoštvo simptoma.

Mnogi antibiotici koji se isuviše često propisuju su oni protiv infekcija gornjeg respiratornog trakta, a konzervativne procjene tvrde da je polovina nepotrebna. Ali, tu je još nešto što izaziva uzbunu, a to je skrivena epidemijska disbioza koja može veoma štetno uticati na vaš seksualni život. Uobičajena je praksa da se poslije seksualnog odnosa koriste antibiotici radi sprečavanja infekcija urinarnog trakta.(Sindrom medeneog mjeseca)

Tokom seksualnog odnosa, naročito energičnijeg, bakterije iz anusa i sa prepona mogu doći u dodir sa mjehurom preko mokraćne cijevi, uzrokujući privremeni porast opterećenja mikrobima, čija posljedica može biti upala – stanje koje se zove cistitis. (Cistitis medenog mjeseca je slučaj kod mladih bračnih parova koji mogu iskusiti više trenja nego što je uobičajno). Zapravo, više od polovine svih infekcija urinarnog trakta kod žena u predmenopauzi se dešava unutar 24 sata od seksualnog odnosa.

U zavisnosti od toga koliko ste seksualno aktivni, sve preventivne doze antibiotika imaju smisla, smanjujući populaciju korisnih laktobacila i mijenjajući ih za patogene mikrobe koji mogu podivljati u vašoj vagini, izazivajući peckanje, svrab i bol tokom seksualnog odnosa. Neke studije tvrde da je stopa infekcija urinarnog trakta, koji se može ponoviti, viša kod žena čiji su urinarni simptomi liječeni antibioticima za razliku od onih koje su se same oporavljale – izbor koji je manje privlačan, ali ipak ima uspjeha u pogledu zdravlja vaših mikroba i vašeg libida.

Nekoliko savjeta kako spriječiti infekcije urinarnog trakta poslije seksualnih odnosa

Još nekoliko praktičnih savjeta koji mogu biti od koristi: pijte mnogo vode radi ispiranja urinarnog sistema, ispraznite mjehur odmah poslije seksualnog odnosa, izbjegavajte spermicide i dijafragme u koje se mogu zavući bakterije, te uzimajte E-Kapi koje mogu spriječiti patogene bakterije poput ešerihije koli da se nastane u mjehuru.

E-Kapi protiv ešerihije i urinarnih infekcija


Ako koristite antibiotike radi sprečavanja infekcija urinarnog trakta nastalih kao posljedica seksualnog odnosa, te smatrate da manje uživate u njemu nego što bi trebalo, onda je vašim vaginalnim mikrobima potrebna neka vrsta oporavka. Preporučujem pristup koji uključuje tri stvari, a to su: izbjegavanje, podsticanje i obnavljanje.

Izbjegavajte antibiotike ako je to moguće.

Podstaknite rast dobrih bakterija konzumiranjem prebiotika – hrana bogata vlaknima, koja je ujedno i hrana vašim dobrim bakterijama, a to su ovas, artičoke, šparoge, bijeli luk, sočivo i praziluk. Kiseli kupus i kimči takođe povećavaju broj dobrih bakterija, a izbjegavanje hrane bogate šećerima i skrobom je obavezno, jer takva hrana podstiče rast gljivičnih vrsta.

Obnovite svoju vaginu živim bakterijama u obliku snažnog probiotika. Probiotici se uzimaju oralno u obliku pilule, praha ili tečnosti.

Da bismo vidjeli rezultate, potrebno je vremena, ali ovaj pristup nudi mogućnost stvarnog i trajnog olakšanja za razliku od brzog liječenja antibioticima, koje se na kraju pogubno odrazi na vaš seksualni život.

About the Author Vedran Hasanagic

MD. AM. Herbalistike i aromaterapije Kompletna biografija Vedrana i Mirjane na: hasanagic.com. Sve informacije na web sajtu su informativnog karaktera prenešene iz drugih medija i mojih istraživanja naučne dokumentacije, knjiga kao i mog ličnog iskustva. Mišljenja i savjeti dani na ovom web sajtu ne znače da će biti primjenjljivi na drugim osobama. Korištenje i doziranje suplemenata su vaša lična odluka i odluka medicinskog osoblja koje vodi vaš slučaj. Prije korištenja bilo kojeg od mojih savjeta konsultujte se sa ljekarom ili drugim medicinskim osobljem kao i uputama sa pakovanja suplemenata koje koristite.

follow me on: